Κινηματογραφος

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

11 ξένες ταινίες που πρέπει να τις δεις, άφοβα και enjoy: ούτε μία φόλα!

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329551-681672.jpg

Εδώ, στις Κάννες του Βορρά, στον Θερμαϊκό, τη δικιά μας Κρουαζέτ, στο Λιμάνι, παρέα με τις ταινίες, το πλήθος που το γλεντάει, τις κοιτάει, τις συζητάει και τις απολαμβάνει. Στη Θεσσαλονίκη του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Με έναν οδηγό για το τι πρέπει να δεις. Εγγυημένα, τσεκαρισμένα, άρον τούτες τις προτάσεις και βυθίσου στη μαγεία μιας σελιλόιντ πόλης, που κάθε τέτοια εποχή λάμπει σαν τρελό διαμάντι! Ταινίες που αξίζει να δεις, μακριά από φόλες και βαλούτες, τα φώτα κλείνουν, καλή διασκέδαση!

«Ο Σπορέας» του Γιόσουκε Τακεούτσι

«Ο Σπορέας» του Γιόσουκε Τακεούτσι. Η ανιψιά του σκηνοθέτη γεννήθηκε με σύνδρομο down. Άρα ξέρει τι θα πει να είσαι διαφορετικός από γεννησιμιού σου. Η αγάπη του γι' αυτήν αλλά και για τα ηλιοτρόπια του Βανγκ Γκογκ, όπως κι εκείνα που φύτρωσαν στα ερείπια του μεγάλου σεισμού της Ανατολικής Ιαπωνίας, στάθηκαν η έμπνευση για τούτη την ταινία. Συγκίνηση, η λέξη κλειδί.

Ολύμπιον: Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016 - 14:15. Φρίντα Λιάππα: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016 - 17:30


«Κυλά στο αίμα» του Ράσμους Χέιστερμπεργκ

«Κυλά στο αίμα» του Ράσμους Χέιστερμπεργκ. Είναι αυτός που υπέγραψε το διασκευασμένο σενάριο του «Κορίτσι με το Τατουάζ». Άρα ξέρεις τι να περιμένεις. «Αγωνία», η λέξη κλειδί.

Ολύμπιον: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016 - 14:45. Φρίντα Λιάππα: Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016 - 18:00


«Kekszakallu» του Γκαστόν Σολνίτσκι

«Kekszakallu» του Γκαστόν Σολνίτσκι. Φιλμ εμπνευσμένο από την ομώνυμη όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ. Κινηματογραφεί τους ανθρώπους-ήρωες με συμπάθεια και στοργή, όπως πρέπει να κάνει το σινεμά στις μέρες μας. Αλλά και αναρωτιέται αν αρκούν και μόνο οι νόμοι της συμπάθειας για να σώσουν έναν διαλυμένο κόσμο. «Απεικόνιση», «τώρα» είναι οι λέξεις-κλειδιά.

Ολύμπιον: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016 - 17:00. Φρίντα Λιάππα: Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016 - 15:30 


«Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω» της Ραϊανά

«Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω» της Ραϊανά. Στις 14 Ιανουαρίου του 2010 η σκηνοθέτιδα, συγγραφέας θεατρικών έργων και ηθοποιός Ραϊανά δέχτηκε επίθεση την ώρα που έφτανε στο θέατρο Maison des Metallos, όπου εμφανιζόταν στην παράσταση «I still hide to smoke». Μια επίθεση που πέρα από το άτομο στόχευε στις ιδέες του φεμινισμού, της ελευθερίας και των δικαιωμάτων. «Δεν λυγίζουμε, δεν γονατίζουμε» είναι οι λέξεις- tag κλειδιά.

Ολύμπιον: Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016 - 17:30. Φρίντα Λιάππα: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016 - 15:30


«Η Μεταμόρφωση» του Μάικλ Ο' Σέι«Η Μεταμόρφωση» του Μάικλ Ο' Σέι. Με δικά του λόγια: «Έχω υπάρξει μπράβος, οδηγός ταξί, και την τελευταία δεκαετία έφτιαχνα ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όμως ποτέ δεν σταμάτησα να γράφω σενάρια. Κι όταν στις Κάννες αποκάλεσαν την ταινία μου ένα βαμπιρικό σάγκα, τρελάθηκα από χαρά κι από τότε το φωνάζω συνεχώς: ένα βαμπιρικό σάγκα, ένα βαμπιρικό σάγκα»! Λέξεις-κλειδιά: τα κατάφερε!

Ολύμπιον: Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016 - 15:00. Φρίντα Λιάππα: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016 - 18:00


«Ο τυφλός Χριστός» του Κρίστοφερ Μάρεϊ

«Ο τυφλός Χριστός» του Κρίστοφερ Μάρεϊ. Δες το σαν πολιτική παραβολή, μα και πάρε υπ' όψιν σου τον Αμπέρτο Μπαρμπέρα, διευθυντή του φεστιβάλ της Βενετίας, που του «προσάπτει» με την υπέρτατη έννοια έναν βαθύ και τολμηρό Πιερ Πάολο Παζολινισμό. Ένας άνδρας περιπλανιέται στη Χιλή των πολυεθνικών που αρμέγουν σε τιμή ευκαιρίας τα ορυκτά της. Σκόνη, απελπισία, απόγνωση, φτώχεια αλλά και μια βαθιά πίστη από μέρους του πως μπορεί πίσω από το μαρτύριο να κρύβεται η αισιοδοξία, η κάθαρση, η νέα ζωή. Λέξεις-κλειδιά: οφείλεις να το δεις!

Τζον Κασσαβέτης: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016 - 15:15. Φρίντα Λιάππα: Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016 - 13:15


«Στο κυνήγι των αγριανθρώπων» του Τάικα Ουαϊτίτι.

«Στο κυνήγι των αγριανθρώπων» του Τάικα Ουαϊτίτι. Ανοιχτόκαρδο, αστείο, παράδοξο, παράτολμο και νεοζηλανδέζικο. Μια απολαυστική ανάποδη κωμωδία για έναν gangsa πιτσιρικά και τον μονόχνοτο μουρτζούφλη θείο του και την περιπέτειά τους στις ανοιχτωσιές της χώρας. Λέξεις-κλειδιά: μικρό αγόρι, ευτυχώς, δεν τρέχεις πάλι μόνο.

Φρίντα Λιάππα: Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016 - 20:30. Σταύρος Τορνές: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016 - 15:30


«Δυο εραστές και μια αρκούδα» του Κιμ Νουέν

«Δυο εραστές και μια αρκούδα» του Κιμ Νουέν. Ένα ταξίδι στη γεωγραφία και την ψυχογραφία του Αρκτικού Κύκλου. Συναρπαστικό, συγκινητικό, στα όρια του παραμυθιού, αν και δίχως δράκους και πριγκίπισσες. Μα με μια αρκούδα πολική που απλά θα λατρέψεις. Λέξεις-κλειδιά: ξέχνα την αρκούδα που δάγκωσε τον Ντι Κάπριο και περπάτα άφοβα στο δάσος!

Ολύμπιον: Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016 - 23:15. Τόνια Μαρκετάκη: Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 - 19:30


«Τραγουδώντας σε νεκροταφεία» του Μπράντλι Λιου

«Τραγουδώντας σε νεκροταφεία» του Μπράντλι Λιου. Φιλιππινέζικο ροκ εν ρολ! Υπάρχει. Κι έχει για ήρωα το ίνδαλμα Τζόι Πέπε Σμιθ. Αλλά για να ακριβολογούμε, όχι τον ίδιο, μα τον σωσία του. Που ζει χρόνια κοπιάροντας τη ζωή του, μα κάποτε έρχεται η ώρα για να αποδείξει πως δεν είναι μόνο μια ρέπλικα. Τρέλα. Ένα λυρικό φιλμ σαν υπαρξιακό κιθαριστικό ροκαμπίλι ριφάκι που θα σου ραγίσει την καρδιά. Λέξη-κλειδί: αποθέωση!

Τζον Κασσαβέτης: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016 - 17:45 και Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016 - 12:00


«Πάση Θυσία» του Ντέιβιντ Μακένζι

«Πάση Θυσία» του Ντέιβιντ Μακένζι. Παίζει με τους κώδικες του γουέστερν, κοινώς δράση, συναίσθημα, καλοί και κακοί. Ένα heist movie με σούπερ σταρ - Κρις Πάιν, Τζεφ Μπρίτζες, Μπεν Φόστερ και τραπεζίτες, κομπίνες, μεταφορές κεφαλαίων, ανεπίτρεπτα υψηλά κέρδη και αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό. Λέξεις-κλειδιά: everybody freeze, this is a robbery!

Ολύμπιον: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016 - 23:15 


«Παράδοξη Ευτυχία» του Σβεν Τάντικεν

«Παράδοξη Ευτυχία» του Σβεν Τάντικεν. Θεός, πίστη, πορνογραφία, σεξουαλική ταπείνωση, εγχειρίδια αυτοβοήθειας και αγάπη. Ευτυχία και σκοτάδι. Ψυχή, σάρκα, πνεύμα, υλικές ανάγκες. Μια ταινία όπου πρωταγωνιστεί το πάντα υπέροχο πλάσμα Μαρτίνα Γκέντεκ και ο σπουδαίος Ούρλικ Τουκούρ. Λέξεις-κλειδιά: στιγμές που κόβουν σαν ξυράφι, χαίνουσα πληγή, εκπληκτικές ερμηνείες.

Φρίντα Λιάππα: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016 - 20:30

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ