- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφίες της Ευρώπης, με μια παραγωγή που δεν εξαντλείται στο σινεμά του Πέδρο Αλμοδοβάρ. Η Πρεσβεία της Ισπανίας και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος μάς συστήνουν τις πολλές κι ενδιαφέρουσες πλευρές του ισπανικού σινεμά στην 3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου, που ξεκινά αύριο.
Από τις 18 ως τις 24 Νοεμβρίου, στις αίθουσες της Ταινιοθήκης, και στη συνέχεια 8 με 14 Δεκεμβρίου, στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, οι βραδιές μας στο σινεμά αποκτούν ισπανικό χρώμα, καθώς μέσα από το πρόγραμμα ταινιών με γενικό τίτλο «Σταυροδρόμια» θα γνωρίσουμε την ποικιλότητα της ισπανικής παραγωγής με επιλογή ταινιών της τελευταίας δεκαετίας.
Μεταξύ των ταινιών υπάρχουν πολλές μεγάλου μήκους που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως «Μάτα Χάρι» της Ιθιάρ Μπογιαΐν, «Ζωή και χρώμα» του Σαντιάγο Ταβερνέρο, «Χαοτική Άννα» του Χούλιο Μέντεμ, «Camino» του Χαβιέρ Φεσέρ, «Επιστροφή στη Χανσάλα» της Τσους Γκουτιέρεθ και «Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου» της Γκράθια Κερεχέτα. Θα προβληθούν επίσης: «Η μυστική ζωή των λέξεων» της Ισαμπέλ Κοϊσέτ, «Ακόμα και η βροχή» της Ιθιάρ Μπογιαΐν, «2 μέρες ελευθερία» του Αλμπέρτο Ροδρίγεθ, «Ραγισμένες αγκαλιές» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Agora» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ και «Ευτυχώς που είμαι γυναίκα» του Μιγέλ Αλβαλαδέχο.
Η κωμωδία, το δράμα και ο κοινωνικός προβληματισμός παρουσιάζονται με τον προσωπικό τρόπο καθενός από τους σκηνοθέτες του αφιερώματος. Γεννημένοι μεταξύ 1949 και 1975, αποτελούν τμήμα ενός συνόλου δημιουργών που κατέθεσαν μια νέα θεώρηση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εδραίωση ενός σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου με διεθνή παρουσία. Οι επιλεγμένες ταινίες, εν προκειμένω, έχουν βραβευθεί, αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές κινηματογραφιστών αλλά και ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του ισπανικού κινηματογράφου σήμερα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από την προσωπική πορεία των σκηνοθετών του, με πορείες που διασταυρώνονται καθώς αφηγούνται τις ανθρώπινες σχέσεις και κοινωνικά προβλήματα στενότερης ή παγκόσμιας εμβέλειας.
Σημειώστε ότι η Τσους Γκουτιέρεθ, μία από τις δημιουργούς της οποίας ταινία παρουσιάζεται στο αφιέρωμα, θα έλθει στην Ελλάδα για να παρεβρεθεί στο επόμενο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης με θέμα τη «Βία κατά των γυναικών», που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά, 25-28 Νοεμβρίου.
Info: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός. Όλες οι ταινίες έχουν υπότιτλους στα ελληνικά. Τιμές εισιτηρίων: € 7, € 4 ευρώ (φοιτ.), www.tainiothiki.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Από την «Εκπομπή» του 1968 έως το κύκνειο άσμα του με τη «Σκόνη του Χρόνου»
Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας σπουδαίας διαδρομής στον χώρο του animation
Από το θέατρο της διασποράς στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου
Η ταινία χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί
Πώς μπορείς να ανοίξεις τα μάτια σε κάποιον, αν δεν θέλει να κοιτάξει την αλήθεια κατάματα;
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 6 Μαρτίου
Και το παράδοξο πίσω από τα νούμερα
Η εντυπωσιακή παράσταση του 30χρονου ηθοποιού δίνει το έναυσμα στον σκηνοθέτη Τζος Σάφντι για να παρουσιάσει ένα σκληρό δράμα γύρω από την προσωπική μοναξιά και τη σημασία τού να κυνηγάς το όνειρό σου
Ο δημιουργός ποντάρει στην αίσθηση που προκαλεί η δύναμη της εικόνας, που «αφηγείται» την καταστροφική κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τον εξωφρενικό τρόπο που το παρελθόν συναντιέται με το μέλλον.
Με ειρωνικές μπηχτές για τα τετριμμένα πλέον ευρωπαϊκά συνθήματα περί ισότητας ή αδελφοσύνης και με οξεία ματιά πάνω στο θέμα της ατομικής ευθύνης, ο ρουμάνος σκηνοθέτης υπογράφει ένα στιβαρό δράμα
Ο Ρέιφ Φάινς παραδίδει μια σπάνιας συναισθηματικής έντασης ερμηνεία
Δείτε πρώτοι το φιλμ που κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες και ζήστε την κινηματογραφική εμπειρία στη μεγάλη οθόνη
Το αφιέρωμα της εταιρείας παραγωγής στην Ελληνίδα ηθοποιό
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Οι νικητές της λαμπερής βραδιάς
Ευρύτερα γνωστός από τον ρόλο του Πάμπλο Εσκομπάρ στη σειρά Narcos
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Συνεχίζει να εντυπωσιάζει το φιλμ του Γιάννη Οικονομίδη με 155.000 εισιτήρια στις αίθουσες
Τα γυρίσματα ξεκινούν στην Πορτογαλία με ορίζοντα κυκλοφορίας το 2027
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.