Χορος

Climax ball στου Ρέντη από το Onassis Ready

Οι χορευτές-πρωταγωνιστές του Climax, της cult ταινίας του Γκασπάρ Νοέ, σ' ένα πάρτι στον ρυθμό του voguing στον νέο, βιομηχανικό χώρο του Ιδρύματος Ωνάση

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Climax" του Γκασπάρ Νοέ
Από την ταινία "Climax" του Γκασπάρ Νοέ © 2018 Rectangle Productions, Wild Bunch, Les Cinemas de la Zone, Esqwad, KNM, Arte France Cinema, Artemis Productions

Climax Ball στο Onassis Ready από τη Léa Vlamos και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Μια πασαρέλα, όπου η μόδα συναντά το voguing, στήνουν η Léa Vlamos και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στον νέο χώρο του Onassis Culture στου Ρέντη. Πόζες, σανγκρία, νέον φωτισμοί, δυνατή μουσική, χορός είναι τα συστατικά σ’ αυτήν την ιδιαίτερη βραδιά, κατά την οποία οι χορευτές-πρωταγωνιστές του Climax, της cult ταινίας του Γκασπάρ Νοέ, επανασυνδέονται και καλωσορίζουν συμμετέχοντες από την ελληνική αλλά και τη διεθνή ballroom σκηνή.

"Climax" του Γκασπάρ Νοέ
Από την ταινία "Climax" του Γκασπάρ Νοέ © 2018 Rectangle Productions, Wild Bunch, Les Cinemas de la Zone, Esqwad, KNM, Arte France Cinema, Artemis Productions

Το Climax Ball μια εκδήλωση ελεύθερης έκφρασης και ισότητας, φιλοξενείται στον βιομηχανικό χώρο του Onassis Ready –το πρώην εργοστάσιο πλαστικών της εταιρίας KOCH, όπου αυτή τη σεζόν «τρέχουν» οι παραστάσεις του Βασίλη Μπισμπίκη και προσεχώς αναμένεται να ανακαινιστεί. Στις 16 Απριλίου, η Λέα Βλάμος, μέλος του House of Ninja, και πάνω από 40 διαγωνιζόμενοι/voguers βάζουν τον χορό πάνω από φυλές, φύλα, ηλικίες, σεξουαλικές προτιμήσεις, μέγεθος, ύψος. Σε έναν απρόσμενο χώρο στην αθέατη πλευρά της πόλης και σε ένα σκηνικό-φόρο τιμής στo Climax του Γκασπάρ Νοέ.

Climax ball: Τι είναι τα balls

Τα balls είναι ασφαλείς χώροι έκφρασης και ελευθερίας, που δημιουργήθηκαν από και για τις μαύρες και λατίνο τρανς γυναίκες και την γκέι κοινότητα στην underground σκηνή της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του ’60, προκειμένου να ξεφύγουν από τον ρατσισμό στην κοινωνία και στις λευκοκρατούμενες πασαρέλες.

Μια underground κουλτούρα για και από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το ball είναι ένας διαγωνισμός όπου η μόδα, η ομορφιά και οι χορευτικές ερμηνείες συνδυάζονται γύρω από πολλές κατηγορίες και δίνουν τον απαραίτητο χώρο σε μια ολόκληρη κοινότητα ώστε τα μέλη της να εκφραστούν ελεύθερα και χωρίς φόβο, να δημιουργήσουν και να συνευρεθούν, έχοντας απέναντί τους μια κοινωνία που εξακολουθεί να κάνει διακρίσεις, να κρίνει και να καταδικάζει.

Onassis Ready
Onassis Ready © Χρήστος Σαρρής

Με ένα ασύλληπτης έντασης, απόλυτα ξεσηκωτικό, λυτρωτικό και εξαιρετικά απαιτητικό τεχνικά χορευτικό μονοπλάνο διάρκειας δέκα λεπτών, όπου το vogue ήταν το βασικό στυλ, ξεκινούσε η ταινία Climax (2018) του μεγάλου προβοκάτορα Γκασπάρ Νοέ. Με τη δράση να τοποθετείται τον χειμώνα του ‘96, το Climax ήταν μία από τις καλύτερες ταινίες του Αργεντινού δημιουργού, ο οποίος συστήθηκε το 1991 με το μεσαίου μήκους Carne, συνέχισε το μηδενιστικό του όραμα το 1998 με το Μόνος εναντίον όλων και έγινε γνωστός σε όλους το 2002 με το εκρηκτικό Μη αναστρέψιμος. To Climax είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σινεμά, αγαπητό σε κάποιους, αμφιλεγόμενο για άλλους: υποτυπώδη σεναριακή δομή (νεαροί χορευτές, απομονωμένοι σε προβάδικο, τριπάρουν ομαδικά όταν κάποιος νοθεύει τη σανγκρία του πάρτι), διεύθυνση φωτογραφίας που σε ζαλίζει, νέον φωτισμούς, σκηνοθετική αποστασιοποίηση για όσα συμβαίνουν επί της οθόνης.

Με επικεφαλής τη Σοφία Μπουτέλα, το καστ των νεαρών Γάλλων ερμηνευτών περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τον DJ Kiddy Smile, γνωστή φιγούρα της παριζιάνικης ηλεκτρονικής σκηνής, και τη Λέα Βλάμος, τη χορεύτρια που εισήγαγε τον Νοέ στο vogue και τον ενέπνευσε για την ταινία. Η Βλάμος, που προέρχεται από την ομάδα House of Ninja και συμμετείχε στο εκρηκτικό Fashion Freak Show του Ζαν-Πολ Γκοτιέ το 2019, γνώρισε τον Νοέ σε ένα διαφημιστικό όπου συμμετείχε, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν (Drive, The Neon Demon), και κάπως έτσι βρέθηκε στο παραισθησιογόνο τριπ του.

Λίγα λόγια για το voguing

Με το “Vogue” της Μαντόνα, ένα βασικό στοιχείο της ballroom κουλτούρας, όπως είχε αναπτυχθεί στη Νέα Υόρκη των τελών της δεκαετίας του ’60, πέρασε κατευθείαν στο mainstream και θα χρειάζονταν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί η αλήθεια. Το βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Σάντανς ντοκιμαντέρ Paris Is Burning (1990) ήταν η πρώτη ταινία που έστρεψε το βλέμμα του κοινού σε αυτή την αθέατη, ως τότε, στους outsiders καλλιτεχνική έκφραση. Στη σειρά Pose (2018-2021) του Ράιαν Μέρφι στο Netflix, που είναι ίσως η σημαντικότερη μυθοπλαστική αναβίωση της χρυσής εποχής της, είδαμε, μεταξύ άλλων, τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους εκπροσώπους της, όταν το Vogue σάρωνε τα τσαρτ: άλλοι ενθουσιάζονταν με αυτή την ευρεία αναγνώριση ενός πολιτισμικού προϊόντος δικού τους, καθόλα underground, και άλλοι, όπως ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ο απολαυστικός Μπίλι Πόρτερ, ήταν πιο σκεπτικιστές για τη μετατροπή της καλλιτεχνικής τους κληρονομιάς σε μαζική μόδα.

"Climax" του Γκασπάρ Νοέ
Από την ταινία "Climax" του Γκασπάρ Νοέ © 2018 Rectangle Productions, Wild Bunch, Les Cinemas de la Zone, Esqwad, KNM, Arte France Cinema, Artemis Productions

Το voguing δανείστηκε το όνομά του από τις πόζες των σούπερ μόντελ στις σελίδες του ομώνυμου περιοδικού, καθώς βασικό στοιχείο του χορού είναι οι έντονες, υπερβολικές, επιτηδευμένες πόζες, που θυμίζουν υψηλή μόδα, καθώς και την τέχνη της αρχαίας Αιγύπτου. Τα άκρα των performers, χέρια και πόδια, σχηματίζουν γραμμικές, αυστηρές κινήσεις και εναλλάσσονται γρήγορα από τη μία στατική θέση στην άλλη, με αξιοθαύμαστη τεχνική. Ως στυλ χορού, εξακολουθεί και σήμερα να εξελίσσεται αισθητικά και καλλιτεχνικά, αποτελώντας πλέον ένα παγκόσμιο κίνημα που κληροδοτήθηκε από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η Léa Vlamos που επιμελείται το Climax Ball

Η Λέα Βλάμος γεννήθηκε στο Παρίσι. Άρχισε μαθήματα μπαλέτου σε ηλικία 6 ετών. Μαθήτευσε στη σχολή χορού του Marius Petipa για έναν χρόνο και μετά στην εθνική περιφερειακή σχολή χορού (CNR) για τρία χρόνια, όπου εκτός από το μπαλέτο γνώρισε και τον σύγχρονο χορό. Το 2010 πήγε στη Νέα Υόρκη για διετείς σπουδές στο Broadway Dance Center. Το 2013 ανακάλυψε και ερωτεύτηκε το vogue και τον επόμενο χρόνο εντάχθηκε στο φημισμένο και εμβληματικό House of Ninja. Έκτοτε, το όνομά της στο ballroom είναι Lea Ninja, όπου έχει διακριθεί σε διάφορες κατηγορίες (από runway έως vogue fem), ενώ έχει παραδώσει αναρίθμητα εργαστήρια ανά τον κόσμο. Ακολουθώντας παράλληλα καριέρα μοντέλου, έχει ανέβει στην πασαρέλα σε διάφορες παρουσιάσεις μόδας και είναι το πρόσωπο για αρκετές καμπάνιες. Ως χορεύτρια, είναι μέλος του αρχικού θιάσου της θεατρικής παράστασης του Ζαν Πολ Γκοτιέ, Fashion Freak Show, που περιοδεύει σε όλο τον κόσμο. Είναι, επίσης, ηθοποιός, με πιο αξιοσημείωτη συμμετοχή της στην ταινία Climax του Γκασπάρ Νοέ, που ήταν και η πρώτη της εμπειρία στην κινηματογραφική βιομηχανία και την οδήγησε στο Φεστιβάλ των Κανών του 2018.

H ταυτότητα του Climax Ball
Ιδέα & Επιμέλεια: Léa Vlamos
DJ: Kiddy Smile
MC: Matyouz Ladurée
Κριτές: Alaia Miyake Mugler, Thea Ninja, Mounia Gorgeous Gucci, Gigi Revlon, Claude Emanuelle Gorgeous Gucci, Kendall Miyake Mugler, Glastra Kareola
Special Guest: Gaspar Noé
Guest DJ: DJ Nonika
Σκηνογράφος: Δήμος Κλημενώφ
Σχεδιασμός Φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Ηχητικός Σχεδιασμός: Κωστής Παυλόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής: Cultόpια
Trailer: Yopoosh
Στιγμιότυπα για το εικαστικό από την ταινία CLIMAX: σε σκηνοθεσία του Gaspar Noé © 2018 RECTANGLE PRODUCTIONS – WILD BUNCH – LES CINEMAS DE LA ZONE – ESKWAD – KNM – ARTE FRANCE CINEMA – ARTEMIS PRODUCTIONS
Παραγωγή: Onassis Stegi

Συντελεστές Onassis Culture
Curators: Iλειάνα Δημάδη, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Κωνσταντίνος Τζάθας
Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας
Οργάνωση Παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Εκτέλεση Παραγωγής: Ειρηλένα Τσάμη, Ιουλία Σταμούλη
Μια παραγωγή του Onassis Culture

To πρόγραμμα του Climax Ball

16:00 | Doors Open
17:00-23:00 | Ball
Κατηγορίες
Beauty / Body
Face: (FF, MF, NB)
Sex Siren: (FF, MF)
Body: (FF, MF)
Fashion
Fashion Killah
Runway: American/ European
Realness
Female Figure (Drag, femme queen)
Male Figure (Trans men, MF everyday realness)
Performance
Old way/New way
Hands Performance
Baby vogue
Butch Queen Vogue Fem/ butch queen vogue fem in Heels
FF performance
Commentator vs. Commentator
Lipsync

INFO:
THE CLIMAX BALL
Onassis Ready
, Λεγάκη 7Α, Αγ. Ιωάννης Ρέντης
16 Απριλίου 2022, 16:00-23:00
Γενική είσοδος: 15 €

Εκδήλωση περιορισμένης χωρητικότητας με περιορισμένα ελεύθερα καθίσματα και όρθιους θεατές στην πλειοψηφία τους. Εισιτήρια διαθέσιμα στην είσοδο. Είσοδος με σειρά προτεραιότητας.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 16:00. Φαγητό και ποτό διαθέσιμο προς πώληση. Το ball ξεκινά στις 17:00 και ολοκληρώνεται στις 23:00.
Πρόσβαση για κοινό 16+
Είσοδος μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Για την ταυτοποίηση στοιχείων, θα χρειαστεί ταυτότητα ή διαβατήριo.
Με την παρουσία σας συναινείτε αυτόματα στη μαγνητοσκόπηση και την ηχογράφηση του event. Η δημοσίευση του video θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο χρόνο στο Onassis Channel.
Μεταφορά: Η μεταφορά από τη Στέγη στη Λεγάκη και αντίστροφα θα γίνεται με mini bus περιορισμένων θέσεων και δωρεάν εισιτηρίου, κάθε 15'. Έναρξη δρομολογίων στις 15:30 από τη Στέγη προς τη Λεγάκη & λήξη στις 23:45 από τη Λεγάκη προς τη Στέγη.
Στέγη προς Λεγάκη
15:30, 15:45, 16:00, 16:15, 16:30, 16:45, 17:00, 17:15, 17:30, 17:45, 18:00, 18:15, 18:30, 18:45, 19:00, 19:15, 19:30, 19:45, 20:00, 20:15, 20:30, 20:45, 21:00, 21:15, 21:30, 21:45, 22:00, 22:15, 22:15
Λεγάκη προς Στέγη
15:45, 16:00, 16:15, 16:30, 16:45, 17:00, 17:15, 17:30, 17:45, 18:00, 18:15, 18:30, 18:45, 19:00, 19:15, 19:30, 19:45, 20:00, 20:15, 20:30, 20:45, 21:00, 21:15, 21:30, 21:45, 22:00, 22:15, 22:30, 22:45, 23:00, 23:15, 23:30, 23:45

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ