Χορος

O Bruno Beltrao με το New creation στη Στέγη

Ανανεωτής της σκηνής του χιπ χοπ με παγκόσμια αναγνώριση, ο Βραζιλιάνος χορογράφος αντιδρά μέσα από την τέχνη του στις ακροδεξιές πρακτικές της κυβέρνησης Μπολσονάρο

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bruno Beltrao & Grupo de Rua, New creation
O Bruno Beltrao και οι Grupo de Rua έρχονται με το "New creation" στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση © Karla Kalife

Bruno Beltrao-New Creation: ο Βραζιλιάνος χορογράφος στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Τον έχουν χαρακτηρίσει Ουίλιαμ Φορσάιθ του χιπ χοπ, ενώ η γαλλική εφημερίδα Liberation έχει γράψει ότι «αποδεικνύει πως μπορεί να επανεκκινήσει τον κόσμο και τη γλώσσα του χιπ χοπ με κάθε δημιουργία του». Με τις χορογραφίες του έχει κερδίσει δύο Bessie Awards (ο κορυφαίος θεσμός χορού της Νέας Υόρκης) και έχει αναδείξει τον χορό όχι απλά ως κίνηση αλλά και ως κίνημα αντίστασης. Ο λόγος για τον Βραζιλιάνο Bruno Beltrão και την ομάδα του Grupo de Rua, που μέσα από την τέχνη τους αντιδρούν στις ακροδεξιές πρακτικές και στην καταστολή της κυβέρνησης Μπολσονάρου.

Bruno Beltrao
Ο Βραζιλιάνος χορογράφος Bruno Beltrao © Grupo de Rua

Πρεσβεύοντας ότι το να μένεις σε κίνηση είναι συνειδητή πολιτική πράξη, στις 29 και 30 Απριλίου έρχονται από το Νιτερόι, το νοτιοανατολικό άκρο του Ρίο ντε Τζανέιρο, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με μια διεθνή συμπαραγωγή, το «New Creation».  

Ανανεωτής της σκηνής του χιπ χοπ με παγκόσμια αναγνώριση, ο Βραζιλιάνος χορογράφος αφουγκράζεται τους έντονους κραδασμούς στην πολιτική ζωή της πατρίδας του και τους μεταφράζει σε οριακό σωματικό παλμό. Εμπλουτίζει τη διαλεκτική του urban dance με τις αρχές του σύγχρονου χορού και παραδίδει έργα υψηλής ενέργειας και χορευτικής δεξιοτεχνίας.

Bruno Beltrao & Grupo de Rua, New creation
Η βραβευμένη χορογραφία Inoah του Bruno Beltrao θα παρουσιαστεί από το Grupo de Rua στη Στέγη © Kerstin Behrendt

Ποιος είναι ο Bruno Beltrão

H διαδρομή του Bruno Beltrão στον χορό ξεκίνησε σε ηλικία 12 ετών. Έφηβος, άρχισε να ακολουθεί τους φίλους του σε ένα χορευτικό κλαμπ όπου βασίλευε η μουσική του MC Hammer και του Sir Mix-a-Lot. Μαζί με τον Rodrigo Bernardi εντρύφησαν στο χιπ χοπ και ξεκίνησαν να παραδίδουν μαθήματα σε συνομηλίκους τους. Όταν, το 1996, ίδρυσαν την ομάδα Grupo de Rua, ο Bruno Beltrão ήταν μόλις 16 ετών. Τα πρώτα δύο χρόνια η ομάδα είχε επικεντρωθεί στον διαγωνιστικό χορό και εμφανιζόταν σε φεστιβάλ και στην τηλεόραση.

Το 2000 ο Beltrão ξεκίνησε να φοιτά στην Ακαδημία Χορού του Ρίο ντε Τζανέιρο. Παράλληλα, σπούδαζε Ιστορία της Τέχνης και Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της πόλης. Έναν χρόνο αργότερα, έκανε το επίσημο χορευτικό του ντεμπούτο με το «From Popping to Pop», σε τοπικό φεστιβάλ της Κοπακαμπάνα. Αυτή η παράσταση σηματοδότησε, επίσης, μια καμπή στην καριέρα ενός χορογράφου που άρχισε να αναπτύσσει ένα προσωπικό όραμα για τον χορό που επιτελούσε. Το 2001 δημιούργησε το έργο «Me and my choreographer in 63» με τον χορευτή Eduardo Hermanson. Στο τέλος του ίδιου έτους ο Rodrigo Bernardi άφησε το Grupo de Rua και ο Beltrão ανέλαβε τη διεύθυνσή του. Από τότε έχει χορογραφήσει τα έργα «Too Legit to Quit» (2002), "Telesquat" (2003), «H2» (2005), «H3» (2008), «CRACKZ» (2013) και «Inoah» (2017).

Έχει βραβευτεί δύο φορές από τον κορυφαίο θεσμό χορού της Νέας Υόρκης, τα Bessie Awards: το 2010 για το έργο «Η3», και πιο πρόσφατα, το 2020, για τη χορογραφία του «Inoah».

Η ταυτότητα της παράστασης New Creation

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Bruno Beltrão
Βοηθός Καλλιτεχνικού Διευθυντή: Gilson Cruz
Φωτισμοί: Renato Machado
Κοστούμια: Marcelo Sommer
Μουσική: Lucas Marcier / Arpx
Ηλεκτρολόγος: Sineir
Σκηνικά: Anderson Dias
Παραγωγή: Grupo De Rua (Νιτερόι, Βραζιλία)
Σε Συνεργασία με Something Great
Με τους: Wallyson Amorim, Camila Dias, Renann Fontoura, Eduardo Hermanson, Alci Junior, Silvia Kamyla, Ronielson Araújo ’Kapu’, Leonardo Laureano, Leandro Rodrigues, Antonio Carlos Silva
Συμπαραγωγή: Κünstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη), Festival d’ Automne à Paris & Centquatre (Παρίσι), Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες), Wiener Festwochen (Βιέννη), Spring Performing Arts Festival (Ουτρέχτη), Sadler Wells (Λονδίνο), Kampnagel (Αμβούργο), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Αθήνα), Culturgest (Λισαβόνα), Teatro Municipal do Porto (Πόρτο), Romaeuropa (Ρώμη), Charleroi Danse (Σαρλερουά - Βέλγιο), Le Maillon - Théâtre de Strasbourg (Στρασβούργο), Cité Musicale-Metz (Μετς)
Διαχείριση και Διανομή: Something Great
Μια ανάθεση του: Künstlerhaus Mousonturm στο πλαίσιο του German Alliance of International Production Houses


INFO:
Bruno Beltrão/Grupo de Rua, New Creation
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
, Συγγρού 107, Κεντρική Σκηνή
Παραστάσεις: 29 & 30/4/2022, στις 20:30
Έναρξη προπώλησης Φίλων: 13/04/2022 17:00
Έναρξη προπώλησης Γενικού Κοινού: 15/04/2022 17:00
Εισιτήρια: Κανονικό: 7 €, 18 €, 25 €, 36 €. Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 15 €, 20 €, 29 €. Παρέα 10+ άτομα: 14 €, 18 €, 26 €. Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €. Ανεργίας, ΑμεΑ: 5 €. Συνοδός ΑμεΑ: 10 €
Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@onassis.org
Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων: Η υπηρεσία digital ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας, εναλλακτικά αποθηκεύστε το εισιτήριό σας στο android ή IOS wallet σας ή τυπώστε το και μπείτε απευθείας στην αίθουσα.
Γραμμή αγοράς εισιτηρίων: 2111981784
Γραμμή εισιτηρίων Φίλων της Στέγης: 2130178200
Γραμμή εισιτηρίων ΑμεΑ: 2130178036 και infotickets@onassis.org

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ