Χορος

Παραστάσεις μουσικής και χορού γι' αυτή την εβδομάδα

Στον ρυθμό διάσημων καλλιτεχνών ή στο πνεύμα των ημερών, σε αγαπημένους χώρους πολιτισμού αλλά και στους δρόμους, κάθε μέρα κι ένα ραντεβού που μας ιντριγκάρει

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 823
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Martha Graham Dance Company
Οι Xin Yin και Lloyd Night στο "Conversation of Lovers" της Μάρθα Γκράχαμ από το Acts of Light

Μουσική και χορός: Τι θα δούμε την εβδομάδα 14-20 Απριλίου σε Μέγαρο Μουσικής, θέατρο Ολύμπια, Πάντειο, Στέγη, Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού, Σφίγγα και αλλού.

Ο Λεωνίδας Καβάκος για την Ουκρανία
Ο διάσημος βιολονίστας επιστρέφει στην Αθήνα για μια συναυλία τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Μαζί με τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο, τον Ηλία Λιβιεράτο στη βιόλα και τον τσελίστα Τιμόθεο Γαβριηλίδη Πετρίν ερμηνεύουν δύο κουαρτέτα με πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς (συγκεκριμένα σε ντο ελάσσονα, έργο 60, και σε σολ ελάσσονα, έργο 25).
Μέγαρο Μουσικής, 14 Απριλίου, 20:30

Η Μartha Graham Dance Company χορεύει τη χαρά
Όνομα μαγνήτης για τους λάτρεις του σύγχρονου χορού, η αμερικανική ιστορική ομάδα παρουσιάζει σε πανευρωπαϊκή πρώτη τη νέα παραγωγή της «Άσμα για αθώους κωμωδούς». Μια χορογραφία που βασίζεται σε ιδέα της καλλιτεχνικής διευθύντριας του συνόλου, Janet Eilber, με αφετηρία το ομότιτλο έργο της Γκράχαμ του 1952. Κάθε παράσταση ανοίγει με το πολύπτυχο «Φωτεινές χειρονομίες» (1981) που είχε δημιουργήσει η ίδια η θρυλική χορογράφος αντλώντας έμπνευση από έναν στίχο της αμερικανίδας ποιήτριας Έμιλυ Ντίκινσον.
Μέγαρο Μουσικής, 15-17 Απριλίου, 20:00

Η Ντόρα Μπακοπούλου σε έργα Σούμπερτ
Αφιερωμένη στον αυστριακό μετρ της μελωδίας η νέα εμφάνιση της Ελληνίδας διάσημης πιανίστα. Πλαισιωμένη από ένα κουαρτέτο εγχόρδων, που απαρτίζουν οι Νίκος Μάνδυλας (βιολί) Κρυσταλία Γαϊτάνου, (βιόλα), Χριστόφορος Μιρόσνικοφ (βιολοντσέλο) και Άγγελος Ρεπαπής (κοντραμπάσο), παίζουν τα έργα An die Musik, Du bist die Ruhe, Trio Op.100 (1827) και Forellen Quintett.
Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», 14/4, 20:30

Αdagio - Mουσικές για τις ημέρες του Πάσχα
Κοινά μονοπάτια ανάμεσα στην ανθρώπινη οδύνη και στο θείο δράμα, στη μουσική του χθες και του σήμερα, αναζητά ο καθιερωμένος συναυλιακός κύκλος στο Μέγαρο, κάθε βράδυ μέσα από διαφορετικό σχήμα. Η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος ιστορούν «Το μοιρολόι της Παναγιάς», η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών ερμηνεύουν Σούμπερτ και Τσαλαχούρη και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, αλλά και έργα Βάγκνερ και Μπραμς.
Μέγαρο Μουσικής, 17-19/4, 20:30

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός «συναντά» τον Γιάννη Χρήστου
Ο γνωστός σκηνοθέτης και έξι συνθέτες του σύγχρονου μουσικού θεάτρου (Beat Furrer, Barblina Meierhans, Olga Neuwirth, Younghi Pagh-Paan, Samir Odeh-Tamimi, Christian Wolff) εξερευνούν τα μη ταξινομημένα αρχεία έργων του πρόωρα χαμένου μουσικού της πρωτοπορίας. Βουτούν στις λαβυρινθώδεις διακλαδώσεις του έργου του –που ενσωματώνει τη σκηνή, το κείμενο και την εικόνα και βλέπει πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία ως υλικά σύνθεσης– και υπό τον τίτλο «Once to be realize» ξεδιπλώνουν μια παράσταση που μοιάζει με αρχαίο δράμα αλλά και με κοινωνικό γλυπτό.
Πάντειο Πανεπιστήμιο & Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 15-17/4, 20:00

Πασχαλινός Μπρύκνερ στο Ολύμπια
Στο πνεύμα των ημερών η πρόσκληση από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων. Η συναυλία ανοίγει με τέσσερα μοτέτα για χορωδία a capella και ακολουθεί το Ρέκβιεμ σε ρε ελάσσονα, ένα έργο με λιτή ενοργάνωση και ευσύνοπτη μορφή, το οποίο όμως διακρίνεται για το επιβλητικό του ύφος και την εκφραστική του δύναμη. Ερμηνεύουν οι μονωδοί Βικτώρια Χοροσουνόβα-Διακάκη, Μαρίτα Παπαρίζου, Γιάννης Καλύβας και Χάρης Ανδριανός.
Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», 18/4, 20:30

Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής σε δρόμους, μουσεία και μνημεία
Η Νατάσσα Μποφίλιου ερμηνεύει τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Ακρόπολης · Η μουσική του Φίλιππου Τσαλαχούρη συναντά τους «Ψαλμούς του Δαυίδ» στο Φετιχιέ Τζαμί · Η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου και ο κοντραμπασίστας Βασίλης Παπαβασιλείου «διαβάζουν» Ντοστογιέφσκι, Παπαδιαμάντη και Ροΐδη. Στιγμιότυπα από μια νέα μουσική σκυταλοδρομία, που βασίζεται σε ιδέα του Γιώργου Κουμεντάκη, και ξεδιπλώνει 62 δωρεάν συναυλίες σε 17 ιστορικά τοπόσημα της Πλάκας και του αθηναϊκού κέντρου.
Σε διάφορα σημεία στο κέντρο, 18-20 Απριλίου, 17.00-23.00

Εαρινό πάθος με την Ηρώ Σαΐα
Η γνωστή ερμηνεύτρια «παντρεύει» τον πόνο του θείου πάθους με τη γιορτή της φύσης και της άνοιξης σε μια μουσική συνάντηση που μας προτρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας. Συμπράττει με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τη Χρυσάνθη Γκίκα στην πολίτικη λύρα σε ένα πρόγραμμα με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, τραγούδια από την παράδοση, αλλά και μεγάλων Ελλήνων συνθετών με θέμα τα θεία και τα ανθρώπινα πάθη.
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, 15/4, 20:30

«Για πρώτη φορά» η Τζένη Γεωργιάδη στη Σφίγγα
Μια ιδιαίτερη τραγουδίστρια, η Τζένη Γεωργιάδη, θα μας υποδεχθεί στη Μουσική Σκηνή «Σφίγγα» για δύο παραστάσεις, τις Κυριακές 17 Απριλίου και 8 Μαΐου. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη δημιουργών όπως οι Κώστας Μηλιωτάκης, Ρεβέκκα Ρούσση, Στέφανος Κορκολής, Βασίλης Δήμας κ.ά. και το κοινό με τα τραγούδια «Μην κλαις», «Έλα κοντά μου», «Αρχή», «Πάντα για εμάς καλοκαίρι», «Η απορία μου» και με τη διασκευή «Tu Es Foutu, μου υποσχέθηκες», παρουσιάζει για πρώτη φορά τη δισκογραφική της πορεία και σπουδαία τραγούδια άλλων δημιουργών. Την επιμέλεια του προγράμματος συνυπογράφει με τον μαέστρο και πιανίστα Γιώργο Κονή, ενώ μαζί τους στη σκηνή θα είναι οι Πάνος Κολοβός στην κιθάρα, Κώστας Αρσένης στο μπάσο και Θάνος Καλοδούκας στα ντραμς.
Μουσική Σκηνή «Σφίγγα», Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος από τον πεζόδρομο Κιάφας 13). Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845 sfigamusic@gmail.com / Ώρα έναρξης: 21.00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ