Μουσικη

Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής έρχεται για τρεις μέρες στην Πλάκα

Μια μουσική σκυταλοδρομία με 62 δράσεις σε 17 ιστορικά τοπόσημα της Πλάκας και του αθηναϊκού κέντρου

62222-137653.jpg
A.V. Team
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγιος Διονύσιος Αεροπαγίτης
© Wikimedia Commons

1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής στο κέντρο της Αθήνας από το ΥΠΠΟΑ, την ΕΛΣ και την Eurolife FFH. Δείτε το πρόγραμμα.

Εξήντα δύο συναυλίες και καλλιτεχνικά δρώμενα σε 17 τοπόσημα της Πλάκας και του κέντρου της Αθήνας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 400 μουσικών και ηθοποιών, για τρεις ημέρες: το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής έρχεται από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τετάρτη (με ελεύθερη είσοδο) για να προσεγγίσει πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες, δρόμους και πλατείες.

Νατάσσα Μποφίλιου
1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Η Νατάσσα Μποφίλιου ερμηνεύει τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Ακρόπολης © Κώστας Αυγούλης

Μια ιδέα του Γιώργου Κουμεντάκη (ο οποίος υπογράφει και την καλλιτεχνική διεύθυνση) διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Eurolife FFH και θα φέρει σπουδαία έργα της παγκόσμιας μουσικής, της παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας, με θεματικό άξονα τη λατρεία σε κάποια από τα πιο όμορφα και ιστορικά σημεία του αθηναϊκού κέντρου.

Συγκεκριμένα στο Μουσείο Ακρόπολης, τη Μητρόπολη Αθηνών, το Φετιχιέ Τζαμί, το Λουτρό των Αέρηδων, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το εκκλησάκι του Παπαδιαμάντη (ναός Αγίου Ελισαίου), το Μουσείο Κανελλοπούλου, τον καθολικό καθεδρικό ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη, αλλά και σε τρεις διαδρομές με τις μπάντες του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού σε Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Αποστόλου Παύλου – Πλατεία Καπνικαρέας, στον περιφερειακό της Ακρόπολης και στη Μητροπόλεως – Μοναστηράκι.

Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης
Ο καθολικός καθεδρικός ναός του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου © Ιωάννης Καμπάνης

Τι θα δούμε στο 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Μια αδογμάτιστη προσέγγιση της λατρευτικής μουσικής προτείνει η διοργάνωση αγκαλιάζοντας στο πρόγραμμά της μελωδίες που επικαλούνται ή γράφονται για θρησκευτική χρήση, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις: παραδοσιακή, εθνικές σχολές, κλασική, σύγχρονη, μπαρόκ, βυζαντινή μουσική σε εκκλησίες, μουσικό θέατρο, έντεχνη ελληνική μουσική, εικαστικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς.

Για τρεις μέρες, καταξιωμένοι καλλιτέχνες (όπως οι Μάρκελλος ΧρυσικόπουλοςΜυρσίνη ΜαργαρίτηΦίλιππος ΤσαλαχούρηςΑγαθάγγελος ΓεωργακάτοςΝατάσσα ΜποφίλιουchórεsΜάνια ΠαπαδημητρίουΜαρίνα ΣάττιΜεῙΖοΝ Ensemble) έρχονται να φωτίσουν έννοιες και συναισθήματα όπως η μετάνοια, η ευλάβεια, η λύτρωση, η εξιλέωση, αλλά και η ανάσταση μέσα από συνθέσεις   Ροσσίνι, Σοπέν, Μέντελσον, Παλεστρίνα, ΘεοδωράκηΧατζιδάκι, πιανιστικά των Μπαχ / ΧάυντνΜότσαρτΜπετόβενΡαβέλΜεσσιάνΚούρταγκ κ.ά., καθώς και χορωδιακά των ΒέρντιΠουλένκΝτεμπυσσύ κ.ά. Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, γερμανικές θρηνωδίες, λατρευτικά τραγούδια και χορωδιακά της Μεσογείου, έργα του 20ού αιώνα που πραγματεύονται τον θρήνο, μουσικές των σούφι δερβίσηδων της Πόλης, μοιρολόγια της Παναγίας, εγκώμια του Επιταφίου και εκκλησιαστικούς ύμνους που συνδέονται με τη μορφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ηχητικές εγκαταστάσεις, νέα έργα Ελλήνων συνθετών και αναγνώσεις συνοδεία μουσικής.

1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: δείτε το πρόγραμμα

Chores
1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Οι chórεs συμμετέχουν στη συναυλία για τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Ακρόπολης

Επιτάφιος του Μίκη Θεοδωράκη
Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος -Χωρητικότητα έως 1000 άτομα)

Τη διασκευή υπογράφει ο Γιάννης Μπελώνης. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης και ερμηνεύει η Νατάσσα Μποφίλιου. Συμμετέχει μικρό μουσικό σύνολο και οι chórεs σε μουσική διεύθυνση και διδασκαλία Ειρήνης Πατσέα, Σιμέλας Εμμανουηλίδου και καλλιτεχνική διεύθυνση Μαρίνας Σάττι
Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, στις 17.00 και στις 20.30 (Διάρκεια: περ. 40΄). (Σε περίπτωση βροχής, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Μ. Τετάρτη στις 20.30, στον ίδιο χώρο)

R-evolution #Passion. Μουσική Δημήτρης Μπάκας 
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Χωρητικότητα έως 50 άτομα)

Συμμετέχουν το Σύνολο σαξοφώνων Sax Nouveau, το Κλιμάκιο βυζαντινού χορού Ηδύμελον, η Ευτυχία Βενιωτά (πιάνο) και ο Δημήτρης Μπάκας (σύνθεση & sound art).
Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, στις 17.00, 18.00 και 19.00 (Διάρκεια: περ. 30΄)

Φετιχιέ τζαμί
1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Οι Ψαλμοί του Δαυίδ σε μετάφραση Α. Κάλβου και μουσική Φ. Τσαλαχούρη θα ηχήσουν στο Φετιχιέ τζαμί © Ιωάννης Καμπάνης

«… ἐν τῇ ἐρήμῳ», opus 124 (2022)
Δραματικός λυρικός μονόλογος για βαρύτονο και μπάσο κλαρινέτο
Μουσική Φίλιππος Τσαλαχούρης
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
[Χωρητικότητα έως 50 άτομα]

Η δραματουργική πλοκή του έργου είναι δομημένη με στίχους από τους Ψαλμούς του Δαβίδ στην μετάφραση του Ανδρέα Κάλβου. Με τους Άγγελο Χονδρογιάννη (βαρύτονο) και Λευτέρη Τρύφωνα (μπάσο κλαρινέτο).
Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, στις 17.00, 18.00, 19.00 (Διάρκεια: περ. 30΄)Ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής 

Στο λυκαυγές της άνοιξης
Μουσική Κυριάκος Καλαϊτζίδης
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας
 [Χωρητικότητα έως 160 άτομα]

Πρωτότυπες συνθέσεις του Κυριάκου Καλαϊτζίδη σε στίχους της Βασιλικής Νευροκοπλή, αλλά και διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών. Με τους Ειρήνη Δερέμπεη (φωνή), Τάσο Πούλιο (κανονάκι), Ανδρέα Λινό (βιόλα ντα γκάμπα).
Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, στις 18.00 και στις 19.00 (Διάρκεια: περ. 20΄)

Equabili
1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: To φωνητικό σύνολο Equábili σε έργα συνθετών της Αναγέννησης, του Ρομαντισμού και του 20ού αιώνα © Μάνος Μανιός

Εquábili
Μουσική διεύθυνση Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Μουσείο Ακρόπολης (ισόγειο)
 [Χωρητικότητα έως 200 άτομα]

Το νεοσύστατο γυναικείο φωνητικό σύνολο παρουσιάζει a cappella χορωδιακά έργα συνθετών της Αναγέννησης, του Ρομαντισμού και του 20ού αιώνα.
Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, στις 18.00 και στις 19.00 (Διάρκεια: περ. 30΄)

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος διευθύνει το Στάμπατ Μάτερ του Ροσίνι στον Αγ. Διονύσιο Αρεοπαγίτη

Στάμπατ Μάτερ του Τζοακίνο Ροσσίνι
Μεταγραφή για μουσική δωματίου του Ζακ-Νικολά Λέμμενς (Λονδίνο, 1878)
Μουσική διεύθυνση Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη
 [Χωρητικότητα έως 400 άτομα]

Με την υψίφωνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, τις μεσοφώνους Θεοδώρα Μπάκα, Έλενα Μαραγκού, Σοφία Πάτση, τους τενόρους Βασίλη Καβάγια, Γιάννη Φίλια, και τους μπασοβαρύτονους Μάριο Σαραντίδη, Γιώργο Παπαδημητρίου. Συμμετέχουν οι Σοφία Ταμβακοπούλου (φορτεπιάνο) και Κωνσταντίνος Ράπτης (μπαγιάν).
Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, στις 19.30 (Διάρκεια: περ. 60΄)

Μουσική Πολεμικής Αεροπορίας 
Αρχιμουσικός Επγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος
Αφετηρία: Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Μουσείο Ακρόπολης) Στάση: Πλατεία Θησείου -Τερματισμός: Πλατεία Καπνικαρέας

Η Μουσική της Πολεμικής Αεροπορίας θα ερμηνεύσει το Αντάτζιο σε σολ ελάσσονα του Τομάζο Αλμπινόνι, το Πένθιμο εμβατήριο του Τζουζέππε Βέρντι, το Πένθιμο εμβατήριο από τη Συμφωνία αρ. 3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55, γνωστή και ως Ηρωική Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, αλλά και το Lacrimosa από το Ρέκβιεμ του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.
Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, στις 21.15

Άγιος Ελισσαίος
Το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου όπου έψελνε ο Παπαδιαμάντης © Ιωάννης Καμπάνης

Λειτουργία των πειρασμών
Μουσική Σπύρος Καλλιβωκάς - Ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ιερός Ναός Αγίου Ελισαίου - Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού [Χωρητικότητα έως 50 άτομα]

Ένα έργο στα όρια του μουσικού θεάτρου και ενός είδους σύγχρονης λειτουργίας με θέμα τους πειρασμούς της Καινής Διαθήκης. Το κείμενο, με υπογραφή του συνθέτη, προέρχεται από την Καινή Διαθήκη, ενώ περιλαμβάνει σπαράγματα από τα έργα Ο ξεπεσμένος δερβίσης του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Ανακάλυψε την ψυχή του του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Με τους Κωνσταντίνο Ζαμπούνη, Γιάννη Φίλια (τενόροι), Γεράσιμο Παπαδόπουλο (βαρύτονο, ψάλτη), Γιώργο Παπαδημητρίου (βαθύφωνο) και Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου (κρουστά).
Μ. Δευτέρα 18 και Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στις 22.30 (Διάρκεια: περ. 30΄)

Βυζαντινός Χορός Τρόπος
1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Ο Βυζαντινός Χορός Τρόπος στο Μετόχι Παναγίου Τάφου

Υμνολογικό οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα
Βυζαντινός Χορός Τρόπος
Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Πρωτοψάλτης
Μετόχι Παναγίου Τάφου
[Χωρητικότητα έως 150 άτομα]

Μια προσέγγιση των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδας μέσα από τις ακολουθίες των ημερών.
Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, στις 22.30 (Διάρκεια: περ. 45΄)

Ακένωτος κρήνη
Μουσική Αποστόλης Κουτσογιάννης
Oros
Ensemble
Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας
[Χωρητικότητα έως 160 άτομα]

Ένα πρόγραμμα με νέα έργα στα οποία η μουσική συνομιλεί με την παράδοση των ιδιόμελων τροπαρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και με τη φιλοσοφική έννοια της Viriditas της Δύσης (η έννοια σημαίνει ζωντάνια, πλούσια βλάστηση).
Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στις 17.00, 18.00, 19.00 (Διάρκεια: περ. 30΄)

Το Oros Enseble
Το Oros Enseble στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Αφιέρωμα στον Παλεστρίνα
Sibílima Ensemble
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών [Χωρητικότητα έως 50 άτομα]

Έργα λατρευτικού περιεχομένου του αναγεννησιακού Ιταλού συνθέτη Τζοβάννι Πιερλουίτζι ντα Παλεστρίνα (1525-1594), ενός από τους κυριότερους εκπροσώπους της πολυφωνίας και διαμορφωτές της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής.
Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στις 17.00, 18.00, 19.00 (Διάρκεια: περ. 20΄)

Μάνια Παπαδημητρίου
1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου και ο κοντραμπασίστας Βασίλης Παπαβασιλείου «διαβάζουν» Ντοστογιέφσκι, Παπαδιαμάντη και Ροΐδη στο Μουσείο Κανελλοπούλου

Continuum
Mάνια Παπαδημητρίου ηθοποιός, Βασίλης Παπαβασιλείου κοντραμπάσο
Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου [Χωρητικότητα έως 30 άτομα]

Η διακεκριμένη ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου και ο δεξιοτέχνης κοντραμπασίστας, Α΄ Κορυφαίος της Ορχήστρας της ΕΛΣ Βασίλης Παπαβασιλείου επιχειρούν τη βαθιά συγχρονική ανάγνωση κειμένων των Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Εμμανουήλ Ροΐδη. Θα ακουστούν αποσπάσματα έργων για σόλο κοντραμπάσο των Γκιαιργκ Λίγκετι, Τέππο Χάουτα-άχο και Φρανσουά Ραμπάτ.
Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στις 17.00, 18.00, 19.00 (Διάρκεια: περ. 30΄).

Ιερές μουσικές των σούφι δερβίσηδων της Πόλης
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά) [Χωρητικότητα έως 50 άτομα]

Οργανικές και φωνητικές συνθέσεις από τον πλούσιο μουσικό πολιτισμό του μυστικιστικού τάγματος των Mεβλεβί δερβίσηδων της Πόλης. Επιπλέον, θα ακουστούν ιλαχί (ilâhi), ύμνοι εξαιρετικά δημοφιλείς γενικότερα στο ισλαμικό μουσικό περιβάλλον της Πόλης. Συμμετέχουν οι μουσικοί Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Νίκος Ανδρίκος (φωνή), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Τάσος Πούλιος (κανονάκι).
Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στις 17.00, 18.00, 19.00 (Διάρκεια: περ. 30΄)

Έργα λατρευτικής μουσικής σε πιάνο (Μέρος Α΄)
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός [Χωρητικότητα έως 450 άτομα]

Έργα για πιάνο ή μεταγραφές των: Γιόζεφ Χάυντν, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Μωρίς Ραβέλ, Ολιβιέ Μεσσιάν, Φραντς Λιστ, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ / Φερρούτσο Μπουζόνι, Αλεξάντρ Σκριάμπιν. Συμμετέχουν οι σολίστ: Νίκος Λαάρης, Στέφανος Νάσος, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Απόστολος Παληός.
Μ. Τρίτη 19 και Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στις 18.00 (Διάρκεια: περ. 110΄)

Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ
1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μουσικές από την Κύπρο, την Πορτογαλία, τις σκανδιναβικές χώρες και τη σουφική παράδοση ερμηνεύει η Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ © Ιωάννης Καμπάνης

Λατρευτικές μουσικές του κόσμου

Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ
Υπεύθυνος ορχήστρας: Χάρης Λαμπράκης
Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)
[Χωρητικότητα έως 1.000 άτομα]

Ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από τις λατρευτικές μουσικές της Κύπρου, της Πορτογαλίας και των σκανδιναβικών χωρών, από τη σούφικη μουσική παράδοση της Ανατολής, τους θρήνους της Παναγίας του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, αλλά και τα Απαλάχια Όρη.
Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στις 18.00 και στις 20.00 (Διάρκεια: περ. 30΄)

Σημύδες
Μουσική Γιάννης Μαραμαθάς
Ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Λουτρό των αέρηδων
[Χωρητικότητα έως 50 άτομα]

Μια παράσταση ηχητικής τέχνης, τελετουργικού χαρακτήρα. Ερμηνεύει ο Γιάννης Μαραμαθάς, καθώς και οι Δάφνη Μέγγου, Νίκος Λιάσκος, Ανθή Δαμβουνέλη.
Μ. Τρίτη 19 και Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στις 19.00, 20.00 και στις 21.00 (Διάρκεια: περ. 30΄)

Threnodiæ Germanicæ
Cantores Sancti Pauli — The Clerkes Extraordinarie
Μουσική διεύθυνση Ιάσων Μαρμαράς
Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη
  [Χωρητικότητα έως 400 άτομα]

Μια ανθολογία θρηνωδιών, σε διαφορετικά ύφη, από όλο τον γερμανόφωνο χώρο. Συμμετέχουν οι Cantores Sancti Pauli, οι The Clerkes Extraordinarie. Τραγούδι, τσέμπαλο, μουσική διεύθυνση Ιάσων Μαρμαράς.
Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στις 19.30 (Διάρκεια: περ. 30΄)

Έργα λατρευτικής μουσικής σε πιάνο – Μέρος Β΄
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός [Χωρητικότητα έως 450 άτομα]

Έργα λατρευτικής μουσικής των: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Σεζάρ Φρανκ / Χάρολντ Μπάουερ, Γκιαιργκ Κούρταγκ. Σολίστ: Piano for two (Μπεάτα Πίντσετιτς – Χρήστος Σακελλαρίδης), Μελίνα Τσινάβου, Αριστοτέλης Παπαδημητρίου
Μ. Τρίτη 19 και Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στις 20.00 (Διάρκεια: περ. 90΄)

Επτά λατρευτικά τραγούδια
Chórεs – Μαρίνα Σάττι, Μουσική διεύθυνση, διδασκαλία: Χριστίνα Πουπάλου
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Αγία Σοφία)

Επώνυμες και ανώνυμες συνθέσεις λατρευτικού περιεχομένου από διαφορετικά μέρη του κόσμου (γκόσπελ, spiritual, σουαχίλι κ.ά.
Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στις 21.00 (Διάρκεια: περ. 25΄)

Μουσική Στρατού Ξηράς
Διοικητής Τχης (ΜΣ) Διονύσιος Μεντές, Αρχιμουσικός Τχης (ΜΣ) Ιωάννης Μανιάτης
Αφετηρία: Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Αγία Σοφία) - Στάση: Είσοδος Ακρόπολης-Τερματισμός: Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Στο μουσικό περίπατο η Μουσική Στρατού Ξηράς θα ερμηνεύσει το Πένθιμο εμβατήριο (Παθητική) του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, το εμβατήριο Πάθος (Ντολόρε, άγνωστου συνθέτη), το εγκώμιο του Επιταφίου «Αι γενεαί πάσαι», αλλά και τον ύμνο «Ίνα τι εφρύαξαν» από τον Β΄ Ψαλμό του Δαβίδ, σύνθεση του Ιωάννη Πλανήτερου [ενοργ. Ανθστής (ΜΣ) Σπυρίδων Περατινός].
Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στις 21.45

Καταλόγι
Μουσική Μάρθα Μαυροειδή
Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας
[Χωρητικότητα έως 160 άτομα]

Το έργο είναι βασισμένο στο Μοιρολόι της Παναγίας, ένα μακροσκελές ποίημα λόγιας προέλευσης που συνδυάζει στοιχεία από την εκκλησιαστική υμνογραφία και τη μεσαιωνική ποίηση, και έχει ως κεντρικό χαρακτήρα την Παναγία που θρηνεί. Συμμτέχουν οι μουσικοί: Στρατής Ψαραδέλλης λύρα, Χάρης Λαμπράκης νέυ, Νίκος Παραουλάκης νέυ, Γιώργος Ταμιωλάκης τσέλο, Γιώργος Βεντουρής κοντραμπάσο, Μάρθα Μαυροειδή φωνή.
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στις 17.00, 18.00, 19.00 (Διάρκεια: περ. 20΄)

Μάτια μου, μάτια 
Ερήνη
Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
[Χωρητικότητα έως 30 άτομα]

Η διεθνής ερμηνεύτρια Ερήνη, η Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο και ο Γιώργος Κοντογιάννης στη λύρα σε ένα πρόγραμμα τραγουδιών από τη Μικρά Ασία, την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τον συμβολισμό των ματιών στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στις 17.00, 18.00, 19.00 (Διάρκεια: περ. 30΄)

Dies iræ – Υπέρβαση και λατρεία στον Μεσαίωνα
Δημήτρης Κούντουρας, Κέντρο Παλαιάς Μουσικής Ωδείου Αθηνών
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά) [Χωρητικότητα έως 50 άτομα]

Ένα πασχαλινό αφιέρωμα στη μεσαιωνική λατρευτική μουσική με άξονα την σεκουέντσα Dies iræ (Ημέρες οργής) σε κείμενο εμπνευσμένο από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, λατρευτικούς ύμνους με μουσική της Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκεν και μουσική αφιερωμένη στην Παναγία. Ερμηνεύουν οι Δημήτρης Κούντουρας (μουσική διεύθυνση, μεσαιωνικά φλάουτα), Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη (τραγούδι, βιέλα), Βάσω Καριώτη, Σοφία Κετεντζιάν, Ίριδα Σκολίδη (τραγούδι).
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στις 17.00, 18.00, 19.00 (Διάρκεια: περ. 30΄)

15 Εσπερινοί
Μάνος Χατζιδάκις
Μουσείο Ακρόπολης (Προαύλιος χώρος)
[Χωρητικότητα έως 1.000 άτομα]

Στους 15 Εσπερινούς (1964) ο Μάνος Χατζιδάκις διασκευάζει ισάριθμα δημοφιλή τραγούδια του και ορχηστρικά θέματα για μικρό σύνολο πέντε οργάνων. Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Γιώργος Μουλουδάκης (κιθάρα), Χάρης Κανελλίδης (κιθάρα), Γωγώ Ξαγαρά (άρπα), Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο), Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο).
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στις 17.00 και στις 18.00 (Διάρκεια: περ. 40΄)

Απαστράπτουσα ψυχή -Voci Contra Tempo 
Καλλιτεχνική επιμέλεια, μουσική διεύθυνση: Σοφία Γιολδάση
Μουσείο Ακρόπολης (ισόγειο)
[Χωρητικότητα έως 200 άτομα]

Το θείο πάθος, ο θρήνος και ο θάνατος μέσα από συνθέσεις των Λορέντζο Ντονάτι, Μίκλος Κότσαρ, Χριστόδουλου Χάλαρη, Τίνε Μπετς, Αμπρός Τσόπι.
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στις 18.00 και στις 19.00 (Διάρκεια: περ. 20΄)

Θρήνος και μεταφυσικό στοιχείο στη μουσική του 20ού αιώνα
Έργα για δύο σολίστ, βιόλα, τσέλο και πιάνο. Σύλληψη Νίκος Βασιλείου
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
[Χωρητικότητα έως 50 άτομα]

Συνθέσεις κορυφαίων συνθετών του 20ού αιώνα (Τζατσίντο Σέλζι, Γιάννη Χρήστου, Τζων Τάβενερ, Πήτερ Μάξουελ Ντέιβις, Γκίγια Καντσέλι, Πάουλ Χίντεμιτ), συνδεδεμένες με το μεταφυσικό στοιχείο. Ερμηνεύουν οι υψίφωνοι Μυρσίνη Μαργαρίτη, Χρύσα Μαλιαμάνη, και οι μουσικοί Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη (πιάνο).
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στις 18.00 και στις 19.00 (Διάρκεια: περ. 30΄)

ΜεῙΖοΝ Ensemble
Μουσική διεύθυνση Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός Αθηνών
[Χωρητικότητα έως 150 άτομα]

Το γνωστό ανδρικό φωνητικό σύνολο παρουσιάζει χορωδιακά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα στο πνεύμα των ημερών. Συνθέσεις των Χόρβατ Μάρτον Λεβέντε, Γκαλίνας Γκριγκόριεβα, Όλα Γιάιλο και Άρβο Παιρτ, θρησκευτικές συνθέσεις του Λαμπαδάριου Κώστα Κλάββα και του Θεμιστοκλή Πολυκράτη.
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στις 21.30 (Διάρκεια: περ. 40΄)

Μουσική Πολεμικού Ναυτικού
Αρχιμουσικός Αντώνης Καραγουδάκης, Πλωτάρχης (Ε)
Αφετηρία: Πλατεία Μητροπόλεως- Στάση: Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Παναγίας Γρηγορούσας- Τερματισμός: Πλατεία Μοναστηρακίου

Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα ερμηνεύσει το Αντάτζιο σε σολ ελάσσονα του Τομάζο Αλμπινόνι, το Πένθιμο εμβατήριο του Φρεντερίκ Σοπέν, το εμβατήριο Καυτά δάκρυα [Calde lacrime] του Τσέζαρε ντε Μικέλις, το πένθιμο εμβατήριο Πάθος (Ντολόρε, άγνωστου συνθέτη), αλλά και το Πένθιμο εμβατήριο, έργο 103 του Φέλιξ Μέντελσον.
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στις 22.15

Παπαδιαμάντης – Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων
Βυζαντινός Χορός Τρόπος
Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Πρωτοψάλτης
Ιερός Ναός Αγίου Ελισαίου - Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (προαύλιος χώρος) [Χωρητικότητα έως 250 άτομα]

Εκκλησιαστικοί ύμνοι που συνδέονται με τη μορφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τη βαθιά σχέση του με την ορθόδοξη παράδοση στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου στην Πλάκα, όπου έψελνε ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων» με τον ξάδερφό του, επίσης λογοτέχνη, Αλέξανδρο Μωραϊτίδη.
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 Στις 22.30 (Διάρκεια: περ. 30΄)


INFO:
1o Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής
Μ. Δευτέρα 18, Μ. Τρίτη 19, Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022
Από τις 17.00 έως τις 23.00
Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ