Χορος

Παραμένουν τα μέτρα - Τι θα γίνει με Απόκριες 2022 και καρναβάλι

Απαγορεύονται οι όρθιοι και ο χορός στην εστίαση - Τι αλλάζει με τον αριθμό στα τραπέζια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στον «αέρα» παραμένουν οι Απόκριες 2022 και το καρναβάλι
Στον «αέρα» παραμένουν οι Απόκριες 2022 και το καρναβάλι © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τα μέτρα για κορωνοϊό δεν αλλάζουν, αλλά οι αποφάσεις για Απόκριες 2022 και καρναβάλι θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Οι ειδικοί δεν έκαναν κάποια εισήγηση.

Οι αποφάσεις για τις Απόκριες 2022 και το καρναβάλι θα ληφθούν τελικά τις επόμενες ημέρες, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας δεν έγινε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγήθηκαν τα υφιστάμενα μέτρα για τον κορωνοϊό να παραμείνουν ως έχουν για μία ακόμη εβδομάδα.

Απαγορεύονται δηλαδή οι όρθιοι στην εστίαση και ο χορός. Ωστόσο, αποφασίστηκε να μην υπάρχει όριο στα άτομα που μπορούν να κάθονται μαζί στο ίδιο τραπέζι. Η αρχική εισήγηση ήταν να ανέβει ο αριθμός στα 8 (από 6 που είναι σήμερα), ωστόσο η τελική απόφαση ήταν να μην τεθεί όριο στα επιτρεπόμενα άτομα ανά τραπέζι. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι όλοι είναι καθιστοί.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα για τις Απόκριες και το καρναβάλι, επομένως οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικοί που κλήθηκαν να απαντήσουν για το τι θα γίνει με το καρναβάλι και τα μέτρα, τάχθηκαν υπέρ να «θυσιαστούν» οι Απόκριες 2022 ώστε ο κόσμος να μπορέσει να κάνει Πάσχα στο χωριό.

Απόκριες 2022: Πότε είναι - Πότε ανοίγει το Τριώδιο

Το Τριώδιο ανοίγει φέτος στις 13 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα Κυριακή. Η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτήν περιλαμβάνεται η Απόκρεως, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες αποτελούν την Απόκρεω. Ακολουθούν έξι εβδομάδες νηστειών (Τεσσαρακοστή) και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα.

  • Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυσις εις πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Για τον λόγο αυτόν ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απολυτή».
  • Τη δεύτερη εβδομάδα γίνεται «κατάλυσις εις πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία. Η εβδομάδα τελειώνει με το Ψυχοσάββατο.
  • Η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αβγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.
  • Από την τέταρτη εβδομάδα, με την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την αυστηρότατη νηστεία της.

Πότε είναι η Τσικνοπέμπτη 2022

Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι «νήστιμοι ημέραι», της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής.
 
Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πέφτει λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για να ανοίξει το Τριώδιο, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο για τις Απόκριες 2022 και το καρναβάλι, την ώρα που κλάδοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται γύρω από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις ζητούν να μην υπάρξει απαγόρευση και οι εορτασμοί να γίνουν με ορισμένα μέτρα σε ισχύ για τους καρναβαλιστές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ