Χορος

Τα νέα μέτρα για εμβολιασμένους: Οι αλλαγές σε εστίαση, ψυχαγωγία

Τι ισχύει με «κόκκινες» περιοχές, lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλες περπατούν στη Θεσσαλονίκη με φόντο τον Λευκό Πύργο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Τέλος το μίνι lockdown για τον κορωνοϊό από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους
Κοπέλες περπατούν στη Θεσσαλονίκη με φόντο τον Λευκό Πύργο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Τέλος το μίνι lockdown για τον κορωνοϊό από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους © EUROKINISSI

Τα νέα μέτρα για εμβολιασμένους ξεκινούν το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 και φέρνουν αλλαγές σε εστίαση, ψυχαγωγία, «κόκκινες» περιοχές και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσουν το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 τα νέα μέτρα που φέρνουν πλήρη ελευθερία για τους εμβολιασμένους. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα αυτά σηματοδοτούν την αρχή για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Μεταξύ άλλων, μπαίνει τέλος στα τοπικά lockdown, με τους εμβολιασμένους να έχουν περισσότερες ελευθερίες σε εστίαση και ψυχαγωγία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, οι «κόκκινες» περιοχές θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και η τήρηση των αποστάσεων.

«Οι "κόκκινες" περιοχές θα ανακοινώνονται, ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού», διευκρίνισε ο Θάνος Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς. Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια επιτροπή. Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, εξήγησε.

Αναφερόμενος τις αποφάσεις της επιτροπής, ο κ. Πλεύρης συμπλήρωσε: «Η επιτροπή γνωμοδοτεί, και σεβόμαστε τους επιστήμονες οι οποίοι μετέχουν σε αυτήν. Θα μας δίνει τις συμβουλές της οπότε το ζητήσουμε».

Τέλος τα τοπικά λοκ ντάουν από Σάββατο-Αίρονται οι περιορισμοί στους εμβολιασμένους|06/10/2021|ΕΡΤ

Τι αλλάζει σε εστίαση και ψυχαγωγία - Τα μέτρα σε μεικτούς χώρους

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται, με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, παρέχοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν, όπως έκαναν και προ κορωνοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται σε εστιατόρια, μπαρ και ταβέρνες να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

«Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όσον αφορά τους μεικτούς χώρους διασκέδασης (σ.σ. εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι), θα ισχύουν ως έχουν οι περιορισμοί, πρόσθεσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ για 15 ημέρες και θα ξανασταθμιστούν στην πορεία ώστε να απλοποιηθούν και να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες οι οδηγίες προς τους πολίτες.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας (π.χ. σινεμά, θέατρα, παιδότοποι) θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Εργαζόμενη με μάσκα για τον κορωνοϊό σε καφετέρια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Νέα μέτρα στην εστίαση για εμβολιασμένους από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021
Εργαζόμενη με μάσκα για τον κορωνοϊό σε καφετέρια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Νέα μέτρα στην εστίαση για εμβολιασμένους από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 © EUROKINISSI

«Όπου παραμένουν οι περιορισμοί παραμένουν για να μας προστατέψουν όλους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι πλέον είμαστε σε θέση να πάρουμε τέτοια μέτρα που θα οδηγήσουν στην κανονικότητα.

Προνόμια για εμβολιασμένους: Πλήρης ελευθερία και επιστροφή στην κανονικότητα ΕΡΤ 6/10/2021

Οι αποφάσεις που πήραν οι λοιμωξιολόγοι για τα νέα μέτρα σε εμβολιασμένους

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν τα ακόλουθα σε εστίαση, ψυχαγωγία και «κόκκινες» περιοχές:

«Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τη μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν τη διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

» Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων.

» Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται. Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην προστασία τους».

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, τα νέα μέτρα που φέρνουν περισσότερες ελευθερίες σε εστίαση και ψυχαγωγία για τους εμβολιασμένους τίθενται σε ισχύ αυτό το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ