Ελλαδα

Σκεπτικισμός για τα νέα μέτρα από τους ειδικούς - Τι υποστηρίζουν

Στέλνουν το λάθος μήνυμα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατροί και νοσηλευτές σε ΜΕΘ για κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Τα νέα μέτρα για εμβολιασμένους προβληματιζουν τους ειδικούς
Γιατροί και νοσηλευτές σε ΜΕΘ για κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Τα νέα μέτρα για εμβολιασμένους προβληματιζουν τους ειδικούς © EUROKINISSI

Παυλάκης, Λινού και Καπραβέλος σχολιάζουν τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για ενδεχόμενη έξαρση κρουσμάτων.

Δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους οι ειδικοί σχετικά με τα νέα μέτρα για εμβολιασμένους που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως επισημαίνουν, το μήνυμα ότι παρέχεται πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους έρχεται σε μια χρονική περίοδο που η διασπορά του ιού στη Βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλη και το Σύστημα Υγείας πιέζεται.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατάργηση των μίνι lockdown στις «κόκκινες» περιοχές. Επίσης, σε εστίαση και ψυχαγωγία επιτρέπονται η μουσική και οι όρθιοι σε κλειστούς χώρους όπου βρίσκονται αποκλειστικά εμβολιασμένοι.

Νίκος Καπραβέλος για νέα μέτρα: «Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα»

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση από τον διευθυντή στη Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης Νίκο Καπραβέλο.

«Είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Οι ανεμβολίαστοι πιέζουν το σύστημα υγείας, κινδυνεύουν, χάνουν τις ζωές τους. Στις μονάδες έχουμε και ένα 10% εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη αυτή οδήγησε στο να υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση εμβολιασμού».

«Δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία, δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Η συμμόρφωση δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρό. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δεν θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε», ανέφερε επίσης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ψυχαγωγία είναι σωστή». «Καλό θα ήταν να επεκταθεί και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έχουμε παρελάσεις μπροστά μας. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάσουν επιδείνωση, πρέπει να γίνει επανεκτίμηση ώστε να δούμε αν πρέπει να γίνει η παρέλαση παρουσία κόσμου, ή η δοξολογία του Αγίου Δημητρίου. Στη Θεσσαλονίκη γιορτάζει όλη η πόλη. Ο συνωστισμός μάς ανησυχεί», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος σχετικά με τις παρελάσεις», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.

«Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται, και αυτοί μεταδίδουν, έστω σε μικρότερο ποσοστό. Αλλά είναι σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία. Είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση αυτό που γίνεται. Ελπίζω η κυβέρνηση να δει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Να μη δοθεί λάθος μήνυμα ότι όλα έχουν τελειώσει και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ας κάνουμε υπομονή», κατέληξε.

Λινού: Οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Από τη μεριά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού εκτίμησε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση κρουσμάτων.

Σε δηλώσεις της στον ANT1 εξέφρασε την ένστασή της για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω κοινωνικός διχασμός» ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, ειδικά σε περιοχές της χώρας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου η έμφαση πρέπει να δίνεται στη μάσκα και στις αποστάσεις.

«Νομίζω ότι οι 15 ημέρες είναι πολλές και μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλη έξαρση τότε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και υπογράμμισε: «Όταν έχεις πολλούς ανθρώπους μαζί και σε κλειστό χώρο είναι μεγάλο πρόβλημα. Τουλάχιστον να υπήρχε μια σύσταση για φυσικό αερισμό».

Προνόμια για εμβολιασμένους: Πλήρης ελευθερία και επιστροφή στην κανονικότητα ΕΡΤ 6/10/2021

Παυλάκης για νέα μέτρα - Το μήνυμά του για τα κέντρα διασκέδασης

Την ανησυχία του για τα νέα μέτρα και το μήνυμα που στέλνει το Υπουργείο Υγείας προς τους εμβολιασμένους εξέφρασε και ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

«Φοβάμαι ότι με το επίπεδο επιτήρησης που υπάρχει στα κέντρα διασκέδασης, αν παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα θα επικρατήσει αλαλούμ», σημείωσε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ για τις ελευθερίες σε εμβολιασμένους πολίτες. Όπως είπε, με 40% ανεμβολίαστους στην Ελλάδα «δεν υπάρχει φοβερή προστασία» και εκτίμησε πως ο χειμώνας χωρίς εμβολιασμούς και μάσκες αναμένεται δύσκολος.

«Το να διακηρύσσεις ότι δεν θα γίνουν lockdown είναι μονομερής αποκλεισμός, να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και μετά ζητάμε συγγνώμη» ξεκαθάρισε και δήλωσε πως είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για το τέλος της πανδημίας κορωνοϊού, όταν καθημερινά υπάρχουν 2.000-3.000 κρούσματα και 30 θάνατοι.

«Ο τερματοφύλακας δεν λέει ότι έσωσε δύο γκολ και επομένως πάει να ξεκουραστεί, πρέπει πρώτα να λήξει το ματς», ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με τα μέτρα για τους εμβολιασμένους και τις ελευθερίες που τα συνοδεύουν σε μια χρονική στιγμή που η πανδημία κορωνοϊού επιμένει στη Βόρεια Ελλάδα, η θερμοκρασία πέφτει και ολοένα και περισσότεροι μπαίνουν σε κλειστούς χώρους τόσο στην εστίαση όσο και την ψυχαγωγία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ