Χορος

Κάρλα Φράτσι: Πέθανε η θρυλική χορεύτρια - Παρτενέρ του Νουρέγιεφ

Χόρευαν μαζί για 20 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάρλα Φράτσι (Carla Fracci)
Κάρλα Φράτσι (Carla Fracci) © Vittorio Zunino Celotto/Getty Images/Ideal Image

Η Κάρλα Φράτσι (Carla Fracci), η θρυλική Ιταλίδα χορεύτρια και παρτενέρ του Νουρέγιεφ επί 20 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 84 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Θλίψη προκάλεσε η είδηση ότι η Κάρλα Φράτσι (Carla Fracci), η θρυλική Ιταλίδα χορεύτρια, πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Η Κάρλα Φράτσι έδινε πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Άφησε την τελευταία της πνοή την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021 στο Μιλάνο, την πόλη όπου γεννήθηκε το 1936.

Έκανε τα πρώτα της μαθήματα χορού στον πολιτιστικό σύλλογο των οδηγών τραμ της ιταλικής πόλης. Σε ηλικία 10 ετών οι γονείς της τη γράφουν στη σχολή του θεάτρου Λα Σκάλα. Έκανε το ντεμπούτο της το 1955 στο θρυλικό θέατρο, με το έργο «Σταχτοπούτα».

Το 1958 επιλέγεται ως πρώτη χορεύτρια, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Στην καριέρα της ερμήνευσε περισσότερους από 150 ρόλους, από τον «Καρυοθραύστη», μέχρι τη «Λίμνη των Κύκνων». Ο τρόπος που χόρευε, οι γεμάτες αρμονία κινήσεις της σε συνδυασμό με την εκφραστικότητα του προσώπου της καθώς κυριαρχούσε πάνω στη σκηνή, την κατέστησαν κορυφαίο όνομα στο κλασικό μπαλέτο για δεκαετίες.

«Ο πατέρας μου οδηγούσε τραμ, η μητέρα μου ήταν εργάτρια. Μου έμαθαν ότι η επιτυχία κερδίζεται. Δούλεψα, δούλεψα και πάλι δούλεψα» είχε επαναλάβει πολλάκις σε δηλώσεις της.

Carla Fracci: "La morte del cigno"

Η γνωριμία της Carla Fracci με τον Νουρέγιεφ και η πολυετή συνύπαρξη πάνω στη σκηνή

Το 1963 αρχίζει να χορεύει με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η συνεργασία τους θα συνεχιστεί για 20 ολόκληρα χρόνια. Οι New York Times την είχαν χαρακτηρίσει «απόλυτη, κύρια πρώτη χορεύτρια», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εάν υπάρχει ένα μπαλέτο που ανήκει στη La Scala, είναι η παραγωγή της «Ωραίας Κοιμωμένης» του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, που δημιουργήθηκε για τη Σκάλα το 1966, με τους Κάρλα Φράτσι και Νουρέγιεφ στους κύριους ρόλους. Πραγματοποιήθηκαν 152 παραστάσεις, μέχρι το 2007.

Από τη δεκαετία του 1960 η Κάρλα Φράτσι ήταν αυτόνομη, χωρίς μόνιμη σχέση με κάποιο μεγάλο θέατρο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, με τηλεοπτικές βραδιές στη Rai, επέτρεψε στο ευρύ κοινό να γνωρίσει το κλασικό μπαλέτο. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στην ταινία «Η Πραγματική Ιστορία της Κυρίας με τις Καμέλιες», με τον Τζαν Μαρία Βολοντέ.

Nureyev choreographs & dances Romeo 6/6 - Finale

Κάρλα Φράτσι (1936-2021): Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της

Τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλο αγώνα κατά της μείωσης των θιάσων κλασικού μπαλέτου των πολιτιστικών ιδρυμάτων, ενώ από το 2000 μέχρι το 2010 ήταν επικεφαλής του θιάσου μπαλέτου του Θεάτρου της Όπερας της Ρώμης.

Τον περασμένο Ιανουάριο έκανε την τελευταία της εμφάνιση: Ένα μάθημα στους χορευτές της La Scala, βασισμένο στην ερμηνεία της Ζιζέλ. Η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο -παγκοσμίου φήμης- θέατρο του Μιλάνου.

carla Fracci _giselle2

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ