Χορος

Τι θα δούμε φέτος στην Εθνική Λυρική Σκηνή;

Τελευταία χρονιά στο θέατρο Ολύμπια

133065-302720.jpg
Μαρίνα Μπουκουμάνη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325807-672328.jpg

«Πέρυσι, για πρώτη φορά τα έσοδα από τα εισιτήρια των παραστάσεων, ξεπέρασαν το κόστος των καλλιτεχνικών παραγωγών. Πιο συγκεκριμένα, οι καλλιτεχνικές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κόστισαν 2.301.098 ευρώ και τα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν 2.510.098 ευρώ» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρωνας Μιχαηλίδης. Καλά νέα, όπως και ότι η έναρξη της μετακόμισης της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2017, ενώ για φέτος το πρόγραμμα θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά στη γνωστή σε όλους μας σκηνή του Ολύμπια. Ετοιμαστείτε να δούμε από «Βαφτιστικό» μέχρι «Κουρέα της Σεβίλης», αλλά και τη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο για το μπαλέτο «Γαλαξίας».  

Πρόγραμμα ΕΛΣ

ΟΠΕΡΕΤΑ

«Ο βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη

Θέατρο Ολύμπια, 21, 22, 23, 26, 30/10 & 2, 6/11

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης- Ανδρέας Πυλαρινός

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περασμένης σεζόν, αναβιώνει φέτος στην Εθνική Λυρική Σκηνή.Η υπόθεση αφηγείται μια σειρά παρεξηγήσεων που προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίο εκείνη έχει να δει χρόνια και δεν θυμάται. Με αυτή την ιδιότητα την επισκέπτεται στο σπίτι της, όπου εκείνη μένει με το σύζυγό της Ζαχαρούλη και στο οποίο φιλοξενείται, από σύμπτωση, η Κική.

©Βασίλης Μακρής

ΧOΡΟΘΕΑΤΡΟ

«Γαλαξίας» Θέατρο Ρέξ, Μαρίκα Κοτοπούλη, 3-6, 10-13, 17-20, 24-27/11

Συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο

Μουσική: Γκυαίργκυ Λίγκετι, Ιάννης Ξενάκης, Ζυλιέν Ταρρίντ

Σύλληψη- Χορογραφία- Σκηνοθεσία: Αντώνης Φωνιαδάκης

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την πρώτη της συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο. Πρόκειται για έναν πειραματισμό πάνω στην έννοια της απαρχής, της δημιουργίας «εκ του μηδενός» αλλά και της ώσμωσης που δημιουργείται όταν πτρωτόγνωρα στοιχεία μεταξύ τους έρθουν σε επαφή.

©14Studio

ΟΠΕΡΑ

«Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Τριάντη, 19,20, 23, 25, 26, 27, 30/11

Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός

Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Νίκος Σ.Πετρόπουλος

Η Τραβιάτα αναγνωρίζεται σήμερα  ως ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας και ως ένας από τους δημοφιέστερους τίτλους. Οι γνωστές άριες και τα ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο τραγικές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Η όπερα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας.

©Βασίλης Μακρής

ΜΠΑΛΕΤΟ

«Ζιζέλ» των Ιρέκ Μουχαμέντοφ-Μαριύς Πετιπά / Αντόλφ Αντάμ

Θέατρο Ολύμπια  16, 17, 18, 21, 23, 24, 28-31/12                                                       

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης - Ζωή Ζενιώδη

Χορογραφία: Ιρέκ Μουχαμέντοφ / Μαριύς Πετιπά

Η Ζιζέλ, από τα διασημότερα μπαλέτα του ρομαντισμού είναι ένα έργο που δεν γερνάει ποτέ γιατί φωτίζει βαθιά συναισθήματα, όπως ο έρωτας, η ζήλεια, η προδοσία, η τρέλα και πάνω από όλα περιγράφει την τεράστια αγάπη που καταφέρνει να ξεπεράσει τον θάνατο για να προστατεύσει την ίδια τη ζωή.

©Stefanos

ΟΠΕΡΑ

«Λόενγκριν»  του Ρίχαρντ Βάγκνερ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 27, 29/1 & 1, 3, 5/2

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία: Άντονυ Μακ Ντόναλντ

Στο έργο του Βάγκνερ "Λόενγκριν", την Έλζα της Βραβάντης έρχεται να σώσει ένας θεόσταλτος ιππότης. Μοναδικός όρος για τη σωτηρία είναι εκείνη να με ρωτήσει ποτέ σχετικά με την καταγωγή και το όνομά του. Ενώ η Έλζα φαίνεται να έχει βρει την ευτυχία, οι σκοτεινές δυνάμεις συνωμοτούν εναντίον της. Η υπόθεση ενέπνευσε στον Βάγκνερ ορισμένες από τις ωραιότερες μουσικές σελίδες.

©Wells National Opera

ΟΠΕΡΑ

«Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι

Θέατρο Ολύμπια 18, 19, 22, 24, 25, 26/2 & 3, 5/3

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης - θ.α.

Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Μικέλι

Η πνευματώδης, σβέλτη και μελωδική μουσική ντύνει μια σειρά από κωμικές καταστάσεις, καθώς ο κουρέας Φίγκαρο βοηθά τον κόμη Αλμοβίβα να παντρευτεί την όμορφη Ροζίνα, η οποία κατοικεί με τον ηλικιωμένο προστάτη της Δόκτορα Μπάρτολο, που την προορίζει για τον εαυτό του.

©Βασίλης Μακρής

ΜΠΑΛΕΤΟ

«Τοπία» Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης / Μπενζαμέν Μιλπιέ / Ντάγκλας Λη

Θέατρο Ολύμπια 31/3 & 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 12/4

Ο νέος διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνης Φωνιαδάκης προσκαλεί τους διακεκριμένους χορογράφους Μπενζαμέν Μιλπιέ και Ντάγκλας Λη στο πλαίσιο ενός σπονδυλωτού τρίπτυχου με "Τοπία", το οποίο επιχειρεί να  ανοίξει ένα νέο δρόμο στην καλλιτεχνική ταυτότητα του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΗΜΙΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ

«Ρέα» του Σπυρίδωνα Σαμάρα

Θέατρο Ολύμπια 19/5

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Διαμαντής

Ο 73χρονος κύκλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια, ολοκληρώνεται με το έργο που άνοιξε το 1944. Μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η ΕΛΣ τιμά την ιστορία της παρουσιάζοντας το σπουδαίο έργο που εγκαινίασε το Θέατρο Ολύμπια ως έδρα της ΕΛΣ, την 1η Απριλίου του 1944. Η όπερα εξιστορεί τον παράνομο έρωτα της Ρέας, συζύγου του Γενουάτη κυβερνήτη Σπίνολα, για τον Έλληνα αθλητή Λυσία, στη Χίο το 1400 μ.Χ. Λίγο πριν η Ρέα εγκαταλείψει τη Χίο με τον Λυσία, ο Γουάρχης, επίσης ερωτευμένος με τη Ρέα, τον σκοτώνει και η Ρέα αυτοκτονεί.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ

Κυριακή 23/10: «Με τα φτερά του τραγουδιού»

Είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη Φέλιξ Μέντελσον και στη συναυλία αυτή η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη και η κιθαρίστρια Μαρία Ευσταθίου θα παρουσιάσουν και τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γαλλικά τραγούδια του Ζαν-Μπατίστ Τεοντόρ Βεκερλέν αλλά κι η ισπανική (Φερνάντο Σορ, Μανουέλ ντε Φάγια).

Κυριακή 13/11: «Άριες και ντουέτι γυναικών για το πάθος και τη ζηλοτυπία»

Μία συναυλία αφιερωμένη σε δύο θεματικούς άξονες που διατρέχουν το ρεπερτόριο της λυρικής τέχνης. Ερμηνεύουν η μεσόφωνος Λυδία Αγγελοπούλου και η υψίφωνος Έφη Δημητρέλου.

Κυριακή 27 /11: «Θαλασσογραφίες»

Έργα για πιάνο και φωνή με αρώματα, ήχους και εικόνες θάλασσας από τις απέναντι πλευρές της Μάγχης. Θα ερμηνεύσουν η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη και η υψίφωνος Μαρία Κατσούρα. Στο πιάνο θα τις συνοδεύει ο Νίκος Τσαλίκης.

Κυριακή 4 /12: «Τρίο εγχόρδων ArCo»

Το τρίο εγχόρδων ArCo ιδρύθηκε από τρεις καταξιωμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και αποτελείται από τον Ευάγγελο Παπαδημήτρη (βιολί), Νεοκλή Νικολαϊδη (βιόλα) και τον Ντμίτρι Γκουντίμοβ (τσέλο) και θα ερμηνεύσουν έργα των Φραντς Σούμπερτ, Γκίντεον Κλάιν και Έρναι Ντόχνανυι.

Κυριακή 18/12: «Άγγελος Λιακάκης - Τίτος Γουβέλης: έργα για βιολοντσέλο και πιάνο»

Ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης κι ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης συμπράττουν για ακόμη μια φορά ερμηνεύοντας δύο εμβληματικά έργα του Γιοχάννες Μπραμς και Σεργκέι Ραχμάνινοφ.


Κεντρική φωτογραφία: Ζιζέλ ©Stefanos

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ