- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σάμιουελ Φόσο, «ο άνθρωπος με τα 1.000 πρόσωπα» κέρδισε το βραβείο φωτογραφίας του Deutsche Börse
Διάσημος για τα πορτρέτα και τις πολιτικά αφυπνισμένες αυτοπροσωπογραφίες του
Στον Σάμιουελ Φόσο το βραβείο φωτογραφίας του Deutsche Börse - Γιατί χαρακτηρίστηκε «άνθρωπος με τα 1.000 πρόσωπα» ο πολιτικά ενεργός καλλιτέχνης.
Γεννημένος στο Καμερούν, ο νιγηριανός φωτογράφος Σάμιουελ Φόσο, διάσημος για τα πορτρέτα σε περιβάλλοντα πλούσια με εντυπωσιακά μοτίβα, καθώς και για αυτοπροσωπογραφίες στις οποίες παρουσιάζεται ως Malcolm X, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Άντζελα Ντέιβις κέρδισε το Βραβείο Φωτογραφίας του Ιδρύματος Deutsche Börse 2023.
Το βραβείο απονέμεται σε αναγνώριση της αναδρομικής έκθεσης «Fosso» στον Ευρωπαϊκό Οίκο Φωτογραφίας στο Παρίσι (Maison Européenne de la Photographie), η οποία ανέδειξε μία καριέρα που εκτείνεται σχεδόν 50 χρόνια και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 38.000 δολαρίων.
Η Shoair Mavlian, διευθύντρια της Photographers' Gallery και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Deutsche Börse, επαίνεσε το έργο του Φόσο επισημαίνοντας ότι δημιούργησε μια «εξαιρετική πλατφόρμα για μαύρες φωνές και καλλιτέχνες σε όλη την καριέρα του».
Μεγαλωμένος στη Νιγηρία, ο Φόσο διέφυγε από τον πόλεμο της Μπιάφρας ως νεαρός και το 1972 ένας θείος τον πήρε μαζί του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Το 1975, σε ηλικία μόλις 13 ετών, άνοιξε το Studio Photo Nationale για εμπορικές φωτογραφίες πορτρέτου.
«Άρχισα να βγάζω αυτοπροσωπογραφίες απλώς για να χρησιμοποιήσω το εφεδρικό φιλμ, οι άνθρωποι ήθελαν τις φωτογραφίες τους την επόμενη μέρα, ακόμα κι αν το ρολό δεν είχε τελειώσει, και δεν μου άρεσε η σπατάλη.
»Η ιδέα ήταν να στείλω μερικές φωτογραφίες στη μητέρα μου στη Νιγηρία, για να της δείξω ότι είμαι εντάξει», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο παρελθόν στον «Guardian».
Το 1994, διοργανώθηκε έκθεση αφρικανικής φωτογραφίας στο Μάλι. «Με μερικές από τις αυτοπροσωπογραφίες μου κέρδισα το πρώτο βραβείο. Τώρα τα έργα μου παρουσιάζονται στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο», ανέφερε ο φωτογράφος, ο οποίος είναι γνωστός και ως «άνθρωπος με τα 1.000 πρόσωπα».
Το Βραβείο Φωτογραφίας του Ιδρύματος Deutsche Börse απονέμεται ετησίως σε εν ζωή καλλιτέχνη οποιασδήποτε εθνικότητας που έχει συνεισφέρει σημαντικά, είτε μέσω έκθεσης είτε έκδοσης, στο μέσο της φωτογραφίας στην Ευρώπη το προηγούμενο έτος.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πραγματοποίησε περισσότερες από 400 ατομικές εκθέσεις
Τώρα ο φωτογράφος μηνύει
Ο πολύπειρος φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για την ιδέα και τις εμπειρίες που έγιναν έκθεση
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο και συγγραφέα με αφορμή τη διεθνή διάκριση του έργου της «The Blue Land – Before the Light Falls» στο Time in Jazz Festival της Σαρδηνίας
Τάσος Ανέστης, Κοσμάς Κουμιανός, Aποστόλης Καλλιακμάνης, Σοφοκλής Νικολής, Θοδωρής Τσεκούρας και Όλγα Καραγιάννη μοιράζονται φωτογραφίες του καλοκαιριού
Περίμενα να βρω κάτι σκοτεινό και μυστικιστικό. Ίσως δρυΐδες να κάνουν ιεροτελεστίες στη σκιά των πετρών. Αντί γι’ αυτό, βρέθηκα ανάμεσα σε είκοσι πέντε χιλιάδες ανθρώπους, τύμπανα και μια παράδοση που μένει ζωντανή για χιλιετίες.
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο, με αφορμή την έκθεσή του για την τσικουδιά, στα Χανιά
Ένα φωτογραφικό δοκίμιο για τη μνήμη, το φως και τον τόπο
Αποκλειστικά για την Athens Voice
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Photo Festival μιλά για τη φετινή διοργάνωση και το μέλλον της καλλιτεχνικής φωτογραφίας
Όλα για τη μεγάλη έκθεση του MOMUS-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η υπαίθρια έκθεση «Όσο κρατάει ο Μπάλος — Θερμιώτικα Γλέντια», που φιλοξενείται από τις 24 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου στον Χώρο του Συνδέσμου Δρυοπιδέων, στην Κανάλα
«Η ιστορία γραφόταν μπροστά στα μάτια μου και ήξερα ότι έπρεπε να τη φωτογραφίσω»
Το φεστιβάλ απευθύνει διεθνή ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής (Open Call) σε φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο διεθνής φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για τη δύναμη της φωτογραφίας, για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τις γέφυρες Ελλάδας και Σουηδίας που ευελπιστεί να χτιστούν
Μια μοναδική φωτογραφική αναδρομή στο έργο του κοσμοπολίτη δημιουργού
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η Ιωάννα Μορφινού και ο Κωνσταντίνος Κουτλιάνης φωτογραφίζουν τους Αθηναίους που φορούν φανέλες των ομάδων
Από την Παλαιστίνη μέχρι την Ουκρανία και από το οικογενειακό αρχείο μέχρι το photobook, η έκθεση εξερευνά τη φωτογραφία ως πράξη μνήμης, αντίστασης και διαλόγου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.