Φωτογραφια

Η έγκυος από τη Μαριούπολη στην εικόνα που τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας

Ο φακός του Γεβγκένιι Μαλολέτκα «συνέλαβε την παράνοια και τη φρίκη του πολέμου»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
World Press Photo: Στη φωτογραφία με την έγκυο από τη Μαριούπολη το πρώτο βραβείο - Οι βραβευμένες εικόνες θα εκτεθούν από τις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ.
Η έγκυος Ιρίνα Καλίνινα απομακρύνεται με φορείο από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης © World Press Photo/Evgeniy Maloletka

World Press Photo: Στη φωτογραφία με την έγκυο από τη Μαριούπολη το πρώτο βραβείο - Οι βραβευμένες εικόνες θα εκτεθούν από τις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ

Η έγκυος Ιρίνα Καλίνινα ξαπλωμένη στο φορείο κρατώντας την κοιλιά της, τραυματισμένη και χλωμή απομακρύνεται από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης. Ήταν 9 Μαρτίου 2021.

Είναι μία τις εφιαλτικές φωτογραφίες των πρώτων εβδομάδων της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και φέρνει στο φως «τη δολοφονία των μελλοντικών γενιών των Ουκρανών».

Σήμερα, η φωτογραφία τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του ιδρύματος World Press Photo.

Ο «Μίρον» που παραπέμπει στη λέξη mir που σημαίνει ειρήνη, γεννήθηκε νεκρός σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μισή ώρα αργότερα, η μητέρα του, 32 ετών, πέθαινε με τη σειρά της.

Η φωτογραφία είναι του Γεβγκένιι Μαλολέτκα του Associated Press (AP). «Συνέλαβε την παράνοια και την φρίκη του πολέμου» και «έφερε στο φως την δολοφονία των μελλοντικών γενιών των Ουκρανών», σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του περίφημου διαγωνισμού Φωτοδημοσιογραφίας.

Ο Ουκρανός φωτοδημοσιογράφος, που διηγήθηκε ότι έφθασε μία ώρα πριν από την εισβολή της Μαριούπολης, ήταν ένας από τους λίγους φωτογράφους που κατέγραψαν τα γεγονότα.

«Προσπαθήσαμε να δείξουμε τον τρόμο με τον οποίο ζούσαν οι Ουκρανοί»

«Επί 20 μέρες ζήσαμε μαζί με το προσωπικό των ασθενοφόρων στο υπόγειο του νοσοκομείου και σε καταφύγια μαζί με τους κατοίκους. Προσπαθήσαμε να δείξουμε τον τρόμο με τον οποίο ζούσαν οι Ουκρανοί» είπε.

Σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης, η Μαριούπολη πολιορκήθηκε και βομβαρδίστηκε επί πολλές εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις κατά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου και του νοσοκομείου παίδων στις 9 Μαρτίου 2022 στη Μαριούπολη συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Μαριούπολη έπεσε τελικά στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων τον Μάιο 2022 έπειτα από λυσσώδη αντίσταση. Σύμφωνα με το Κίεβο, το 90% της πόλης ισοπεδώθηκε και 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε την πολιορκία της Μαριούπολης «κατάφωρο έγκλημα πολέμου».

Με τη βράβευση και την ανάδειξη της φωτογραφίας αυτής, η κριτική επιτροπή «ελπίζει ότι ο κόσμος θα σταματήσει και θα αναγνωρίσει τις αβάσταχτες αλήθειες αυτού του πολέμου και να σκεφτεί το μέλλον της Ουκρανίας».

Οι βραβευμένες φωτογραφίες θα εκτεθούν από τις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ, έδρα του ιδρύματος World Press Photo, πριν εκτεθούν στον υπόλοιπο κόσμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ