Πολιτικη & Οικονομια

Η επιστροφή της λίστας

Πώς με την υπόθεση Γεωργούλη τελειώνει το «μαρτύριο του σταυρού» στις ευρωεκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανηγυρική ατμόσφαιρα στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές του 2019
Πανηγυρική ατμόσφαιρα στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές του 2019 © Nick Paleologos / SOOC

Ευρωεκλογές: Η υπόθεση Γεωργούλη, το «μαρτύριο του σταυρού» και η επιστροφή της λίστας

Πολύ πιθανό να υπάρξει επιστροφή της λίστας στις ευρωεκλογές σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται θετικός στην ιδέα να απενεργοποιηθεί η εκλογή «αστέρων» στο Ευρωκοινοβούλιο. Σαν σκέψη προϋπήρχε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το είχε διατυπώσει έμμεσα.

Ως προς την αντιπολίτευση, τα κόμματα δεν έχουν επίσημα ανακοινώσει κάτι σχετικά. Το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζεται αρνητικό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του.

Γιατί, όμως, να επιστρέψει η λίστα; Το ερώτημα βρίσκει απάντηση στις πρόσφατες υποθέσεις της Εύας Καϊλή και του Αλέξη Γεωργούλη που έχουν κλονίσει την ελληνική πολιτική σκηνή. Λόγω αυτών των υποθέσεων, το συγκεκριμένο σενάριο, θεωρούν από την πλευρά του Μαξίμου, πως μπορεί να γίνει αφορμή για κοινή γραμμή πλεύσης τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη, αφού η ποιοτικότερη εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι «εθνικό θέμα».

Η παρουσίαση των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές του 2019 που είχε γίνει στο Μέγαρο Μουσικής
Η παρουσίαση των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές του 2019 που είχε γίνει στο Μέγαρο Μουσικής © Menelaos Myrillas / SOOC

Από την πλευρά του ο κ. Καστανίδης έκανε αναφορά στη λίστα, τονίζοντας πως έχει «παραγίνει η κατάσταση με τους αστέρες στην Ευρωβουλή», δείχνοντας την πρόθεση που υπάρχει. Το ζήτημα επανέφερε και ο Μάκης Βορίδης, που προέβαλε το επιχείρημα πως η λίστα θα απενεργοποιήσει την εκλογή προβεβλημένων πανελλαδικά προσώπων. Κι αυτό διότι μεταξύ άλλων ξεκινούν την προεκλογική εκστρατεία τους από πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων.

«Ποιος μπορεί σε ατομικό επίπεδο να κάνει εκστρατεία διεκδίκησης της ψήφου πανελλαδικά αν δεν έχει υψηλή επωνυμία;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ακόμη, η εκλογή των ευρωβουλευτών με πανελλαδική ψήφο παρέχει σαφές πλεονέκτημα σε όσους έχουν την άνεση να ξοδέψουν χρήματα αφού μία πανελλαδική προεκλογική εκστρατεία απαιτεί αρκετά μεγάλο κόστος. Δημιουργείται, έτσι, ακόμα μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στους εύπορους και λιγότερο οικονομικά «άνετους» υποψηφίους.

Στο Μαξίμου εξετάζεται σαν σκέψη και το «σπάσιμο» της χώρας σε εκλογικές περιφέρειες, όπου οι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή θα εκλέγονται με σταυρό, εκτιθέμενοι όμως σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες. Φυσικά, το σενάριο αυτό είναι λιγότερο πιθανό λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Από την παρουσίαση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές του 2019
Από την παρουσίαση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές του 2019 © Nikos Libertas/SOOC

Το μεγάλο ερωτηματικό που πλανάται γύρω από το εν λόγω ζήτημα είναι το εξής: εφόσον η σκέψη προϋπήρχε, ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε στην αλλαγή τα τέσσερα αυτά έτη. Και εδώ έρχεται η πραγματικότητα της επικαιρότητας. Η πανδημία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, αναμενόμενα άφηναν το θέμα στο «ψυγείο», ώσπου φτάσαμε στην ολοκλήρωση της τετραετίας. Ωστόσο, η εν λόγω αλλαγή προβλέπεται για την επόμενη τετραετία, μαζί με άλλες θεσμικές τομές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, όπως η συνταγματική αναθεώρηση.

Παράλληλα και από την Κέρκυρα όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε επίσημα πως το ερχόμενο Σάββατο 22 Απριλίου θα κλείσει η Βουλή και θα ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια και κάλεσε όλους τους Έλληνες πολίτες να αναλογιστούν το αποτύπωμά του. Έχοντας ήδη εξαγγείλει πως την επόμενη τετραετία θα προχωρήσει σε εκ νέου «αύξηση μισθών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για αύξηση της τάξεως του 25%. «Ξέρω πολύ καλά ότι οι μισθοί στη χώρα μας παρά τις αυξήσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλοί, ότι πολλά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την εισαγόμενη ακρίβεια και στο κράτος υπάρχουν ακόμη εστίες αναχρονισμού που αντιστέκονται, ότι στην υγεία απαιτούνται πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι οι απολαβές να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ