Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές 2023: Τι «μας λένε» τα σποτ των κομμάτων

Η Ελλάδα όταν «ακολουθεί πολιτική διαφήμιση» από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυρίσματα στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος
© Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εκλογές 2023: Τα προεκλογικά σποτ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 - Τα κεντρικά συνθήματα και οι πρωταγωνιστές

Τελική ευθεία πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023 και τα κόμματα έχουν δημοσιεύσει ήδη τα προεκλογικά τους σποτ. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 «ρίχνονται» στη μάχη, προσπαθώντας να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη. Τα συνθήματα ποικίλλουν.

Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να μιλήσει για όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «φωτίζει» όλα εκείνα που δεν έγιναν και εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στη δημόσια -και όχι μόνο πολιτική- συζήτηση.  Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρεται στην Αλλαγή που πρέπει να έρθει μέσα από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, ενώ το ΚΚΕ σημειώνει ότι «μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Το ΜέΡΑ25 μέσα από ένα σύντομο σποτ παρουσιάζει το «πρόγραμμα 100 ημερών». 

«Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε»: Οι πρωταγωνιστές των προεκλογικών σποτ της Νέας Δημοκρατίας 

Στο πρώτο μεγάλο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται στους ψηφοφόρους, παραθέτοντας τους στόχους για την επόμενη ημέρα. Ο πρωθυπουργός θέτει το δίλημμα των εκλογών «Γυρίζουμε πίσω ή προχωράμε μπροστά» και σημειώνει το κεντρικό σύνθημα «Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε». 

Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε. Γυρίζουμε πίσω ή προχωράμε μπροστά

Η Πειραιώς έχει επιλέξει μέσα από τα προεκλογικά της σποτ να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί ξεχωριστά σποτ για την Υγεία, την Παιδεία... «Σύνθημά μας, το έργο μας», αναφέρει η ΝΔ. 

Σύνθημά μας: το έργο μας

Στα περισσότερα σποτ υπάρχουν πλάνα από ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στοιχεία για τα αποτελέσματα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας σε επιμέρους ζητήματα. Κεντρικά πρόσωπα στα σποτ οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες. 

Μειώνουμε τους φόρους, στηρίζουμε την κοινωνία
Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου
Αυτή την Ελλάδα θέλουμε
Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά.
Έχουμε σχέδιο για να πάμε τολμηρά μπροστά

«Ως εδώ»: Τα πρόσωπα των προεκλογικών σποτ του ΣΥΡΙΖΑ 

«Ως εδώ» είναι το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στα προεκλογικά σποτ. Η Κουμουνδούρου επιλέγει μέσα από τρία σύντομα σποτ να αναδείξει τα προβλήματα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και το άγχος που βιώνουν καθημερινά έμποροι και εργαζόμενοι για την επόμενη ημέρα. Στα σποτ, οι πρωταγωνιστές τονίζουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν έτσι και τα επόμενα τέσσερα χρόνια και τονίζουν ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει». 

Στο πρώτο προεκλογικό σποτ το κεντρικό πρόσωπο είναι γιατρός. Φτάνει αργά το βράδυ στο σπίτι του μετά από βάρδια φανερά κουρασμένος και ζητά συγγνώμη από τους φίλους του που τον περιμένουν για δείπνο. Στη συνέχεια, ξεκινά να τους ενημερώνει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά. 

Ως εδώ. 21 Μαΐου ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Στο δεύτερο προεκλογικό σποτ, πρωταγωνιστής είναι ένας αγρότης που φορτώνει τα προϊόντα του στο αγροτικό και κάνει μία στάση στο καφενείο λίγο πριν ξεκινήσει για την αγορά, όπου ευελπιστεί να τα διαθέσει σε καλή τιμή. Όπως λέει, αν δεν τα πάρει κανείς σε καλή τιμή, τότε να δίνει «κοψοχρονιά», ακόμη κι αν «μπει μέσα», ενώ παραδέχεται ότι έχει τη σκέψη να σταματήσει να ασχολείται με τη γεωργία, αν η υφιστάμενη κατάσταση συνεχιστεί. 

Ως εδώ. 21 Μαΐου ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Στο τρίτο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφεται το άγχος ενός εμπόρου που την επόμενη ημέρα θα πρέπει να ανακοινώσει στην υπάλληλό του ότι απολύεται. Ο άνδρας δεν μπορεί να κοιμηθεί και συζητά με τη σύντροφό του για τα χρέη και τον κίνδυνο να χάσει το σπίτι του. Φαίνεται να μην έχει άλλη επιλογή. 

Ως εδώ. 21 Μαΐου ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

«Να κάνουμε μαζί την Αλλαγή δυνατή»: Το προεκλογικό σποτ του ΠΑΣΟΚ και το πάγιο αίτημα της Αλλαγής

Με αιχμές κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επιλέγει να κάνει μία διαφορετική πολιτική διαφήμιση «γιατί η Ελλάδα δεν χρειάζεται μία από τα ίδια». Με κεντρικό πρόσωπο τον Νίκο Ανδρουλάκη, το πρώτο προεκλογικό σποτ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επικεντρώνεται σε όσα χρειάζεται η Ελλάδα την επομένη της 21ης Μαΐου 2023. «Η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο για ένα κράτος που λειτουργεί με αξιοπιστία, διαφάνεια και αξιοκρατία». 

Σύνθημα: «Έχεις τη δύναμη να κάνουμε μαζί την Αλλαγή δυνατή». 

Στις 21 Μαΐου έχεις τη δύναμη να κάνουμε μαζί την Αλλαγή δυνατή!
«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό - Σωτήρες δεν υπάρχουν»: Το προεκλογικό σποτ του ΚΚΕ

Με τον «Μικρόκοσμο» του Ναζίκ Χικμέτ, μελοποιημένο από τον σπουδαίο Θάνο Μικρούτσικο «έντυσε» το ΚΚΕ το προεκλογικό του σποτ, το οποίο διάνθισε με στιγμές από τις εκδηλώσεις του κόμματος, διαδηλώσεις, εργάτες και με νέους που υψώνουν τη γροθιά τους. «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, σωτήρες δεν υπάρχουν», ακούγεται στο βίντεο. 

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΚΚΕ ΔΥΝΑΤΟ!

Στο δεύτερο προεκλογικό σποτ, το ΚΚΕ έχει ως κεντρικό σύνθημα το «Μόνοι τους και όλοι μας». Το βίντεο δείχνει νέους να ενώνουν τα χέρια, τη στιγμή που στο βάθος μία τηλεόραση παίζει στιγμιότυπα από ομιλίες των Μητσοτάκη και Τσίπρα. 

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ & ΟΛΟΙ ΜΑΣ #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ
Τα σποτ του ΜέΡΑ25 για την κλιματική κρίση, το προσφυγικό και το πρόγραμμα 100 ημερών - «Όλα μπορούν να είναι αλλιώς»

Με τρία προεκλογικά σποτ το ΜέΡΑ25 «φωτίζει» τα ζητήματα της Κλιματικής Κρίσης, το προσφυγικό, ενώ παρουσιάζει το πρόγραμμα 100 ημερών. 

«Εγκαταλείπεις το σπίτι σου μόνο αν σπίτι σου είναι το στόμα ενός καρχαρία», αναφέρει το ΜέΡΑ25 στο σποτ του για το προσφυγικό. 

Εγκαταλείπεις το σπίτι σου μόνο αν σπίτι σου είναι το στόμα ενός καρχαρία (spot για το προσφυγικό)

Με ένα σύντομο σποτ το ΜέΡΑ25 αναφέρεται και στο πρόγραμμα 100 ημερών του κόμματος, σημειώνοντας ότι όλα «μπορεί να είναι αλλιώς». 

ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη:  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 100 ΗΜΕΡΩΝ

Όπως μας λέει το ΜέΡΑ25, «όλα μπορούν να είναι αλλιώς» και στο κομμάτι της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.

Όλα μπορούν να είναι αλλιώς: Περιβάλλον και Κλιματική Κρίση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ