Πολιτικη & Οικονομια

Υπόθεση Γεωργούλη: Ποιοι καταλογίζουν κενά και αντιφάσεις στους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ

Στα χέρια των δικηγόρων του η δικογραφία και οι πληροφορίες για νέες καταγγελίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Γεωργούλης
© NDP PHOTO

Υπόθεση Γεωργούλη: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση - Οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ και τα ερωτήματα

Εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχει πυροδοτήσει η υπόθεση Γεωργούλη, με κυβερνητικές πηγές να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που την χειρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Οι ίδιες πηγές μιλούν για μια υπόθεση, με σοβαρές καταγγελίες, για την οποία ο κ. Τσίπρας οφείλει να διευκρινίσει από πότε τη γνώριζε και πώς έδρασε. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν τις δηλώσεις Παπαδημούλη και Τσαπανίδου, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σε αντιφάσεις.

Για την υπόθεση μίλησε και ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «κάποιοι βλέπουν τώρα, πόσο βαθύς και σκοτεινός ήταν ο λάκκος, που έσκαβαν για άλλους». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του Στην Κέρκυρα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να ξανασκεφτεί πόσο κακό έκανε τελικά το δηλητήριο που σκόρπισε όλα αυτά τα χρόνια, με αφορμή και το μπούμερανγκ της τελευταίας υπόθεσης του ευρωβουλευτή του», ξεκαθαρίζοντας πως «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να γενικεύσουμε προσωπικές συμπεριφορές».

Αλέξης Γεωργούλης: Στους δικηγόρους του η δικογραφία

Σήμερα αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους τη δικογραφία οι συνήγοροι του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, οι οποίοι δηλώνουν ότι ο πελάτης τους δεν έχει κληθεί από τη βελγική δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες πληθαίνουν οι συζητήσεις που αφορούν νέες περιπτώσεις με μαρτυρίες, οι οποίες κάνουν λόγο και για κακοποιητική εργασιακή συμπεριφορά. Οι εν λόγω αναφορές ενισχύονται από το γεγονός, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ότι ο Αλέξης Γεωργούλης έχει αλλάξει πολλούς συνεργάτες μέχρι τώρα.

Η άρση ασυλίας και οι ποινές

Σύμφωνα με τη διαδικασία, εάν αρθεί η ασυλία του Αλέξη Γεωργούλη, οι αρχές θα στείλουν επιστολή και θα τον καλέσουν να καταθέσει, εξηγώντας τον λόγο. Εναλλακτικά θα μπορούσε να πάει αστυνομικός στο σπίτι του να τον καλέσει να καταθέσει, ωστόσο συνήθως η διαδικασία αυτή γίνεται με επιστολή.

Στη συνέχεια, ο ίδιος θα δώσει τη δική του εκδοχή και κατόπιν ο ανακριτής θα αποφασίσει για την προφυλάκισή του ή μη. Έγκριτοι νομικοί των Βρυξελλών αναφέρουν ότι επειδή έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από την καταγγελία, το πιο πιθανόν είναι να μην προφυλακιστεί, αλλά αντιθέτως να δοθεί ημερομηνία της δίκης και μέχρι τη διεξαγωγή της ο Αλέξης Γεωργούλης θα παραμένει εκτός φυλακής και χωρίς περιοριστικούς όρους.

Εφόσον καταδικαστεί για βιασμό, η ποινή είναι από 5 μέχρι 10 χρόνια. Ο κ. Γεωργούλης μέσω των δικηγόρων του, δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.

«Δεν τίθεται ζήτημα καθυστέρησης της έρευνας»

Ο δικηγόρος της Ελένης Χρονοπούλου, Σπήλιος Σπηλιάκος, μίλησε στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι γνωρίζει για την καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη από την πρώτη στιγμή, το 2020.

«Η κυρία Χρονοπούλου είναι πολύ δυνατός άνθρωπος, αγωνίστρια, παλεύει, αντέχει. Είναι μια δύσκολη περίοδος και η ίδια, όπως έχει γίνει πλέον σαφές σε όλους, είχε επιλέξει να τηρήσει τη μυστικότητα της διαδικασίας της ποινικής που έχει ανοίξει στο Βέλγιο από το 2020 και ξαφνικά χωρίς τη συναίνεσή της βγήκαν τα στοιχεία της στη δημοσιότητα και ήρθαν πάνω της τελοσπάντων τα φώτα της δημοσιότητας, το οποίο ουδέποτε επεδίωξε. Ξαναλέω όμως πως είναι ένας δυνατός άνθρωπος» ανέφερε αρχικά ο κ. Σπηλιάκος.

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος της κυρίας Χρονοπούλου παραδέχτηκε πως γνώριζε για την καταγγελία «εξαρχής, όταν συνέβη. Το 2020. Είμαστε σε επικοινωνία από τότε», προσθέτοντας πως «η κυρία Χρονοπούλου πήγε στις βελγικές Αρχές και κατήγγειλε το περιστατικό και από εκεί και πέρα σε συνεννόηση με τις Αρχές έγιναν τα προβλεπόμενα. Δεν θέλω να επεκταθώ στο συγκεκριμένο κομμάτι, έχει γίνει ό,τι είναι απαραίτητο με βάση της δικονομία του Βελγίου», ενώ σημείωσε πως δεν έχει γίνει παρόμοια κίνηση στις ελληνικές Αρχές καθώς «αρμοδιότητα έχει το Βέλγιο».

Στο ενδεχόμενο καθυστέρησης της έρευνας από τις βελγικές Αρχές, με δεδομένο πως η καταγγελία έχει ήδη γίνει πριν από τρία χρόνια, ο κ. Σπηλιάκος σημείωσε: «Δεν τίθεται ζήτημα καθυστέρησης της έρευνας με την έννοια ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι πιο γρήγορα και δεν το έκαναν κατ επιλογήν. Εξ όσων έχω πληροφορηθεί από τους συναδέλφους στο Βέλγιο, οι χρόνοι στους οποίους ενήργησαν, είναι συνήθεις».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ