Φωτογραφια

Louise Bourgeois - Δημήτρης Γέρος: Τα πορτρέτα μιας φιλίας

Μια έκθεση στη Ζυρίχη με 29 φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δημήτρης Γέρος και η Louise Bourgeois
Ο Δημήτρης Γέρος και η Louise Bourgeois

Louise Bourgeois x Dimitris Yeros: an Unseen Friendship: Η έκθεση της Beuwolf στη Vila de Sein της Ζυρίχης.

Από την Πέμπτη 9 Ιουνίου η Beuwolf οργανώνει στη Vila de Sein της Ζυρίχης την έκθεση «Louise Bourgeois x Dimitris Yeros: an Unseen Friendship» με 29 φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Για δέκα χρόνια, από το 2000 έως λίγες ημέρες πριν τον θάνατό της το 2010, ο Δημήτρης Γέρος επισκεπτόταν τη Louise Bourgeois στο περίφημο σπίτι-στούντιο στη Νέα Υόρκη και στο οποίο τώρα στεγάζεται το Easton Foundation που είχε ιδρύσει πριν πεθάνει. Οι δυο καλλιτέχνες ανέπτυξαν μια γόνιμη φιλία από την οποία προέκυψε μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες με τίτλο «Casual Moments» στις οποίες παρουσιάζεται η μεγάλη Γάλλοαμερικανίδα γλύπτρια σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητας της καθώς και απόψεις του χώρου όπου ζούσε και οι οποίες μας παραπέμπουν «στην αιώνια παρουσία της».

Louise Bourgeois

«Ο χώρος δεν ήταν εύκολος για έναν φωτογράφο» λέει ο Δημήτρης Γέρος. «Το σπίτι-στούντιο ήταν πολύ μικρό, περίπου πέντε μέτρα φάρδος και δέκα μήκος, χωρισμένο σε μικρά δωμάτια. Μετά βίας μπορούσα να χρησιμοποιήσω τεχνητό φωτισμό ή να κρατήσω τις απαραίτητες αποστάσεις. Η Λουίζ επίσης δεν έμενε ποτέ ακίνητη, συχνά την ενοχλούσε το δυνατό φως και έτσι αρκετές φωτογραφίσεις έγιναν με φυσικό φως που έμπαινε από το παράθυρο ή την πόρτα του κήπου ενώ κατά διαστήματα χρησιμοποίησα και κάποια από τα διάσπαρτα επιτραπέζια φωτιστικά».

Αυτές οι συνθήκες δικαιολογούν κάπου κάπου την απουσία υψηλής ευκρίνειας από μερικές λήψεις, αλλά εν τέλει η αποτύπωση της ατμόσφαιρας του οικιακού περιβάλλοντος είναι μοναδική. Σε αυτές τις φωτογραφίες είναι εμφανής η αγάπη και η τρυφερότητα μεταξύ των δυο καλλιτεχνών και ο θεατής θα μπορέσει να φανταστεί τον αέναο διάλογο τους. 

Louise Bourgeois

Ας σημειωθεί ότι αυτό τον καιρό, και έως τον Νοέμβριο, φιλοξενείται η τεράστια αράχνη/γλυπτό, ύψους 10 μέτρων, της Μπουρζουά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση στη Ζυρίχη θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου και συνοδεύεται από μια πολυσέλιδη, συλλεκτική, πανόδετη έκδοση 300 σελίδων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ