Φωτογραφια

Γιατί οι φωτογραφίες του Άνθιμου Ντάγκα γίνονται viral;

Ένας street φωτογράφος με απρόσμενες εικόνες

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 736
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2019/ Φωτογραφία: Άνθιμος Ντάγκας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2019/ Φωτογραφία: Άνθιμος Ντάγκας

O street φωτογράφος Άνθιμος Ντάγκας φωτογραφίζει την Αθήνα και άλλες πόλεις με χιούμορ. Οι χιλιάδες followers στο Instagram το επιβεβαιώνουν!

Εδώ και 4-5 χρόνια μας έχουν εντυπωσιάσει οι φωτογραφίες του που δείχνουν σκηνές (αρχικά της Αθήνας, τώρα και άλλων πόλεων), σαν να έχουν βγει από ταινία. Ένας κόσμος που είναι σαν να συνεννοείται για να δώσει μπροστά του μια εικόνα σουρεαλιστική, με χιούμορ, ένα παιχνίδι που μας ξαφνιάζει. «Αυτό κάνω», παραδέχεται ο Άνθιμος Ντάγκας γελώντας. «Για μένα είναι ένα παιχνίδι οι φωτογραφίες μου. Ήθελα να φτάσω τους 20 χιλιάδες followers στο Instagram και το έκανα. Τώρα μπορεί να βρω κάτι άλλο».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 2019
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 2019

 

11_boston_2019.jpg
ΒΟΣΤΩΝΗ, 2019

Η αλήθεια είναι ότι οι φωτογραφίες του παίρνουν χιλιάδες likes και αναπαράγονται αστραπιαία (όπως η πρόσφατη, από τη Νέα Υόρκη, με την ηλικιωμένη γυναίκα στον δρόμο που μοιάζει να βγαίνει λευκός καπνός από τα λευκά της μαλλιά). Ανακηρύσσονται «φωτογραφία της ημέρας» σε διεθνή sites, χαρίζουν έκπληξη, χαμόγελο, απορία. Πώς το κάνει; 

ΜΠΡΑΪΤΟΝ, ΑΓΓΛΙΑ, 2019
ΜΠΡΑΪΤΟΝ, ΑΓΓΛΙΑ, 2019

 

10_olandia_2018.jpg
ΟΛΛΑΝΔΙΑ, 2018

«Θέλω να υπάρχει μια εξέλιξη στις φωτογραφίες μου κι εγώ να είμαι μέρος της. Το street photography έχει πολλά παρακλάδια. Ένα από αυτά, που προσπαθώ να κάνω εγώ, επηρεαζόμενος κιόλας από άλλους σύγχρονους φωτογράφους που παρακολουθώ τη δουλειά τους, είναι το λεγόμενο juxtaposition, ο συνδυασμός μίας ή και περισσότερων νοητών εικόνων, ταυτόχρονα. Μία 3-D εικόνα χωρίς layers. Να έχουν συνδυαστεί στην τύχη. Άνθρωποι, καταστάσεις, αντικείμενα, κίνηση. Αυτός είναι ο αυτοσκοπός μου πια. Οι φωτογραφίες μου θέλω να έχουν πάντα μέσα το χιούμορ. Επίσης, αποφεύγω να βγάζω φωτογραφίες χωρίς ήλιο. Θέλω ήλιο και όχι κλειστούς χώρους». 

ΠΑΡΓΑ, 2019
ΠΑΡΓΑ, 2019

 

4_athens_2019.jpg
ΑΘΗΝΑ, 2019

Οι πρώτες φωτογραφίες του Άνθιμου είχαν πιο σκοτεινά θέματα, πλανόδιους, ζητιάνους, άστεγους, ήταν ασπρόμαυρες σκηνές μιας σκληρής Αθήνας. «Δεν ήταν αυτό που μου άρεσε» λέει. «Ήταν καθαρά μέχρι να συνειδητοποιήσω τι ψάχνω, τι θέλω. Ήταν το νηπιακό μου στάδιο».

ΜΠΡΑΪΤΟΝ, ΑΓΓΛΙΑ, 2019
ΜΠΡΑΪΤΟΝ, ΑΓΓΛΙΑ, 2019

 

6_peiraias_2018.jpg
ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2018

Τώρα, με νέα κάμερα και άλλο μάτι, βγαίνει τις φωτεινές μέρες και απαθανατίζει εικόνες ατόφιες και με απολαυστική «ιστορία», χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα από τους περίεργους περαστικούς. 

ΤΡΙΠΟΛΗ, 2019
ΤΡΙΠΟΛΗ, 2019

 

8_brighton_2019jpg.jpg
BRIGHTON, 2019

Ακολουθήστε τον Άνθιμο Ντάγκα στο Instagram (@daganth). Οι φωτογραφίες του θα σας φτιάξουν τη μέρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ