Φωτογραφια

Natural Presence: Το νέο βιβλίο του φωτογράφου Χάρη Κακαρούχα

Μια συνολική δουλειά 15 ετών με θέμα το πορτρέτο σε σύνδεση με το περιβάλλον

107302-212813.jpg
Θανάσης Καρατζάς
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
h_kakarouhas_natural_presence04.jpg
Natural Presence © Χάρης Κακαρούχας

Το «Natural Presence» του βραβευμένου φωτογράφου Χάρη Κακαρούχα αποτελεί βιβλίο-σπουδή πάνω στο πορτρέτο

«Κατά τη διαδικασία λήψης ενός πορτρέτου εμπλέκονται δύο έμψυχοι παράγοντες, το φωτογραφιζόμενο πρόσωπο και ο φωτογράφος. Η διαλεκτική σχέση αυτών των συνιστωσών δίνουν τη συνισταμένη της προσωπογραφίας». Αυτό διάβασα ψάχνοντας μετά την ανάγνωση του «Suspended Time: A Cuban Portrait», το φωτογραφικό βιβλίο του Χάρη Κακαρούχα. Το βιβλίο του με σύνδεσε με την Κούβα σαν πραγματικό ταξίδι. Με έκανε να καταλάβω την σημαντικότητα της βαθιάς σπουδής. Από τότε περίμενα την κάθε του καινούργια δουλειά και άκουγα τα σχόλιά του πάνω στη φωτογραφία.

Ο ίδιος θα πει κάποια στιγμή: «Η φωτογραφία για μένα είναι χαρά, είναι μια "κυψέλη" ζωής. Είναι ένα ήσυχο μυστήριο γεμάτο νόημα. Η εικόνα δεν είναι μόνο φόρμα και περιεχόμενο, όπου μέσα από αυτό το μοτίβο πολλοί θεωρούν ότι κατάλαβαν μια φωτογραφία. Εγώ δεν τις καταλάβαινα τις φωτογραφίες και, όταν τις καταλάβαινα, έπαυαν να είναι φωτογραφίες. Μάλιστα, όσες φωτογραφίες με "ακουμπούσαν" με έβαζαν σε μια κατάσταση σιωπής».

Η προσωπογραφία θέτει ευθέως το ερώτημα της «ταυτότητας»: πώς φαίνομαι, πού ανήκω, ποιος είμαι. Φυσικά, το ερώτημα δεν τίθεται μόνο για τον «φωτογραφιζόμενο» αλλά και για τον φωτογράφο, αφού είναι σαφές ότι το φωτογραφικό μας έργο δεν είναι παρά ο καθρέφτης μας.

Οι ποιότητες και η ενέργεια μιας φωτογραφικής εικόνας, ιδιαίτερα στην προσωπογραφία, αναδύονται μέσα από την ειλικρινή επαφή με τον εαυτό μας αλλά και με τον φωτογραφιζόμενο. Αν δεν συναντήσουμε τον «εαυτό» μας, δεν μπορούμε να συναντήσουμε τον «άλλον». «Όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε μέσα μας, τόσο έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον άλλον».

Όλη η φιλοσοφία του Χάρη Κακαρούχα έχει μετουσιωθεί στο νέο του βιβλίο «Natural Presence». Τα μαγνητικά του πορτρέτα, εναλλασσόμενα με τοπία της ίδιας συχνότητας και ψυχισμού, περνάνε μέσα σου χωρίς να το καταλάβεις. Νιώθεις ζωή και ήρεμη ένταση, τυπωμένη πάνω σε χαρτί. Εξέχουν σαν ανάγλυφα από την φωτογραφική επιφάνεια. Απόρροια της προσωπικής του αναζήτησης για την ανθρώπινη αλήθεια, συνδέει τα πρόσωπα με τη φύση και τη φύση με τα πρόσωπα σε μια σχέση συνύπαρξης.

Σε αυτή τη φωτογραφική διαδρομή, η ησυχία και το μυστήριο των προσώπων αντικατοπτρίζουν μια «κατάσταση ύπαρξης», όπως επισημαίνει ο ίδιος, όπου σώμα και συναίσθημα συνδέονται πέρα από κάθε φιλοσοφική ιδέα ή εννοιολογική σύλληψη, ενώ το ανθρώπινο βλέμμα εκφράζει τη συνειδητοποιημένη εσωτερικότητα.

Το βιβλίο είναι μια συνολική δουλειά 15 ετών και παρουσιάζει την εσωτερική ουσία των ανθρώπων χωρίς να στέκεται στην εξωτερική τους ταυτότητα.

h_kakarouhas_natural_presence01.jpg
© Χάρης Κακαρούχας

h_kakarouhas_natural_presence02.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

h_kakarouhas_natural_presence03.jpg
Natural Presence © Χάρης Κακαρούχας

h_kakarouhas_natural_presence04.jpg
Natural Presence © Χάρης Κακαρούχας

h_kakarouhas_natural_presence05.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

h_kakarouhas_natural_presence06.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

h_kakarouhas_natural_presence07.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

h_kakarouhas_natural_presence08.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

h_kakarouhas_natural_presence09.jpg
Natural Presence © Χάρης Κακαρούχας

h_kakarouhas_natural_presence10.jpg
Natural Presence © Χάρης Κακαρούχας

h_kakarouhas_natural_presence11.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Ο Χάρης Κακαρούχας έγινε γνωστός με το βιβλίο «Suspended Time: A Cuban Portrait», για το οποίο βραβεύτηκε με το Βραβείο Ευρωπαίων Εκδοτών (European Publishers Award for photography, 2003) και το βραβείο «Μήλος» για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα (2004). Το βιβλίο «Natural Presence» αποτελεί το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα της γκαλερί Luminous Eye.

haris.jpg
Χάρης Κακαρούχας


Περισσότερες πληροφορίες για τον Χάρη Καραρούχα εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ