- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Athens Photo World: Ο Γιάννης Μπεχράκης είναι ακόμα εδώ!
Η Αθήνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου φωτορεπορτάζ
Το Athens Photo World 2019 είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Μπεχράκη και βγάζει τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ... στο δρόμο
Τo Athens Photo World (APW) δεν είναι το φεστιβάλ φωτογραφίας που έχουμε συνηθίσει. Ο Θανάσης Σταυράκης, διευθυντής του Φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, πριν από χρόνια είχε την ιδέα για ένα φωτογραφικό φεστιβάλ που θα έφερνε το φωτορεπορτάζ έξω στην πόλη και μετά από ατελείωτες ώρες στον δρόμο, συζητήσεις και αμέτρητα κλικ, τα κατάφερε. Η πρώτη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 16 Ιουνίου στην Αθήνα και το τιμώμενο πρόσωπο δεν γινόταν να είναι άλλο από τον Γιάννη Μπεχράκη.
Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία σημαντικών φορέων, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, το Athens Photo World στοχεύει να φέρει το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό μέσα από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων με πρωταγωνιστές μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους φωτοειδησεογράφους, Έλληνες και ξένους.
Και αν κάποιοι νόμιζαν ότι οι 7 εκθέσεις και 6 εκδηλώσεις θα διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κάνουν λάθος. Το Athens Photo World 2019 θα βγει στους δρόμους και όλες οι εκθέσεις του θα έχουν καθημερινή και ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό όλων των ηλικιών. Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι η «Καθημερινότητα στον Κόσμο». Πόλεις, χώρες και στιγμές του πλανήτη, κοντά και μακριά, όλες στο κέντρο της πόλης, για το κοινό της και τους επισκέπτες της. Η Αθήνα μετατρέπεται για δέκα μέρες σε σημείο συνάντησης των φωτογράφων σε μια εποχή ταχύτατης μετάδοσης εικόνων, ειδήσεων και εξελίξεων.
Ολόκληρο το πρότζεκτ φέρει την υπογραφή του σπουδαίου φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, που έφυγε φέτος από τη ζωή, καθώς είχε συνεισφέρει με τις ιδέες και τις γνώσεις του στην πραγματοποίησή του. Οι ιδέες του, η εμπειρία του, το έργο του και η προσωπικότητά του υπήρξαν πηγή έμπνευσης για τους συντελεστές του APW και η διοργάνωση θα τιμά πάντα τη μνήμη και τη συμβολή του στο ελληνικό αλλά και διεθνές φωτορεπορτάζ. Ταυτόχρονα όμως η δουλειά του θα παρουσιάζεται στο ΚΠΙΣΝ με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η έκθεση «Eyewitness», που θα φιλοξενηθεί στο Αίθριο του 4ου ορόφου του ΚΠΙΣΝ από τις 7 έως τις 15 Ιουνίου.
Επιπλέον, τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη, ένα από τα δύο βραβεία που θα δοθούν στο φετινό Athens Photo World θα φέρει το όνομά του. Συγκεκριμένα, το APW θα απονείμει χρηματικό Βραβείο ύψους (€15.000) με το διεθνές βραβείο φωτοειδησεογραφίας «Yannis Behrakis», κάτι που αποτελούσε μια πρόταση του ίδιου του Έλληνα φωτογράφου, και θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μια εξελισσόμενη ή ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου.
Παράλληλα, το Athens Photo World θα απονείμει χρηματικό Βραβείο ύψους €5.000 σε μια εξελισσόμενη ή ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου σε έναν φωτογράφο που ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα ή την Κύπρο. Οι βραβευμένες φωτογραφικές δουλειές κάθε διοργάνωσης θα εκτίθενται στην επόμενη διοργάνωση του Athens Photo World σε ατομική έκθεση των δημιουργών.
Το πρώτο Athens Photo World πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Δήμο Αθηναίων, το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Εθνικό Κήπο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ APW
- «Eyewitness» / Γιάννης Μπεχράκης 7-15/6, Αίθριο του 4ου ορ. της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο ΚΠΙΣΝ
- World Press Photo 2019 7-30/6, στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ
- Έκθεση «Notes» / Δημήτρης Μιχαλάκης Πλατεία Συντάγματος Έκθεση «Η καθημερινότητα στον κόσμο» (7-16/6)
- Έκθεση «Ελλάδα» / Πέτρος Γιαννακούρης, Κώστας Μπαλτάς, Λουκάς Χαψής 7-16/6, στην οδό Ερμού (μεταξύ Θησείου και οδού Πειραιώς)
- Ψηφιακές Προβολές «Η καθημερινότητα στον Κόσμο»
- 7-16/6, στον τοίχο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού 134, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και στο κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων, 7-16/6, iFocus Gallery (Ιπποκράτους 13)
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ APW
- Προβολή Ντοκιμαντέρ 8/6, Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ
- Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας «Η φωτοειδησεογραφία σήμερα», 9/6, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ
Ομιλίες Φωτογράφων
- Κωνσταντίνος Πίττας, Σπύρος Στάβερης: 12/6, 20.00-22.00
- Νίκος Πηλός: 13/6, 19.00-21.00
- Santiago Lyon: 14/6, 19.00-21.00
- Λουίζα Γκουλιαμάκη: 15/6, 17.00-19.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η φωτογραφία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι»: Μια συνομιλία με τον Μιχαήλ Μοσχολιό για τον δρόμο, τη μοναξιά και τη δραματικότητα της εικόνας
Όλα όσα γράφτηκαν τότε ήταν λάθος
Φωτογραφική σπουδή στο μοναδικό χωριό της Τήνου
Ο φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για την καταγραφής της επόμενης μέρας της φωτιάς στον Ελαιώνα της Άμφισσας, μέσα από ένα ασπρόμαυρο οδοιπορικό μνήμης
Με αφορμή την έκθεση «Ιστός / WEB», η φωτογράφος και επιμελήτρια μιλάει στην ATHENS VOICE για τη βιωματική δύναμη της εικόνας και την καλλιτεχνική εμπειρία του Λουξεμβούργου
Η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας οργανώνει φωτογραφική έκθεση για την ειρήνη και την πνευματικότητα
Το οδοιπορικό του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου στα προσφυγικά χωριά της βόρειας Ταϊλάνδης
Ο διάσημος φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για το φως, το ένστικτο και τη φωτογραφία δρόμου
Η ιστορία, ο πολιτισμός και η καθημερινότητα μιας χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων
Το Σάββατο 30 Μαΐου 2026 στο αίθριο της Στοάς Αρσακείου
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή τη νέα του έκθεση στην o.art.ath Gallery
Η φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για την έκθεσή της στην iFocus Photo Gallery
Aπαθανατίζοντας την «άγρια μαγεία» της σε εμβληματικούς χώρους όπως το CBGB
Μαρτυρίες από συναντήσεις με κορυφαίους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά
Η φωνή της Αθήνας μέσα από 37 φωτογράφους στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
Η πολυμεσική έκθεση «Athens A.M. Extended» εγκαινιάζει τον νέο χώρο METACOSMOΙ
Την φωτογραφία τράβηξε η Αμερικανίδα φωτογράφος Κάρολ Γκούζι
Ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα μιλάει για τη φωτογραφική του έκθεση στην Πρεσβεία της Βραζιλίας
Βασίλης Μανίκας και Ερίνα Παυλιδάκη μιλούν για την κοινή τους έκθεση στην iFocus Photo Gallery
Ένας καλλιτέχνης που ταύτισε το έργο του με την ιστορία της πόλης και της ίδιας της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.