Φωτογραφια

Athens Photo World: Ο Γιάννης Μπεχράκης είναι ακόμα εδώ!

Η Αθήνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου φωτορεπορτάζ

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1.yannis_behrakisreuters.jpg
© Yannis Behrakis / Reuters

Το Athens Photo World 2019 είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Μπεχράκη και βγάζει τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ... στο δρόμο

Τo Athens Photo World (APW) δεν είναι το φεστιβάλ φωτογραφίας που έχουμε συνηθίσει. Ο Θανάσης Σταυράκης, διευθυντής του Φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, πριν από χρόνια είχε την ιδέα για ένα φωτογραφικό φεστιβάλ που θα έφερνε το φωτορεπορτάζ έξω στην πόλη και μετά από ατελείωτες ώρες στον δρόμο, συζητήσεις και αμέτρητα κλικ, τα κατάφερε. Η πρώτη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 16 Ιουνίου στην Αθήνα και το τιμώμενο πρόσωπο δεν γινόταν να είναι άλλο από τον Γιάννη Μπεχράκη.

6.john_liakos_in_time_news.jpg
© JOHN LIAKOS / INTIME NEWS

Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία σημαντικών φορέων, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, το Athens Photo World στοχεύει να φέρει το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό μέσα από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων με πρωταγωνιστές μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους φωτοειδησεογράφους, Έλληνες και ξένους.

Και αν κάποιοι νόμιζαν ότι οι 7 εκθέσεις και 6 εκδηλώσεις θα διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κάνουν λάθος. Το Athens Photo World 2019 θα βγει στους δρόμους και όλες οι εκθέσεις του θα έχουν καθημερινή και ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό όλων των ηλικιών. Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι η «Καθημερινότητα στον Κόσμο». Πόλεις, χώρες και στιγμές του πλανήτη, κοντά και μακριά, όλες στο κέντρο της πόλης, για το κοινό της και τους επισκέπτες της. Η Αθήνα μετατρέπεται για δέκα μέρες σε σημείο συνάντησης των φωτογράφων σε μια εποχή ταχύτατης μετάδοσης εικόνων, ειδήσεων και εξελίξεων.

18_myrto_papadopoulos_site.jpg
© Myrto Papadopoulos

Ολόκληρο το πρότζεκτ φέρει την υπογραφή του σπουδαίου φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, που έφυγε φέτος από τη ζωή, καθώς είχε συνεισφέρει με τις ιδέες και τις γνώσεις του στην πραγματοποίησή του. Οι ιδέες του, η εμπειρία του, το έργο του και η προσωπικότητά του υπήρξαν πηγή έμπνευσης για τους συντελεστές του APW και η διοργάνωση θα τιμά πάντα τη μνήμη και τη συμβολή του στο ελληνικό αλλά και διεθνές φωτορεπορτάζ. Ταυτόχρονα όμως η δουλειά του θα παρουσιάζεται στο ΚΠΙΣΝ με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η έκθεση «Eyewitness», που θα φιλοξενηθεί στο Αίθριο του 4ου ορόφου του ΚΠΙΣΝ από τις 7 έως τις 15 Ιουνίου.

Επιπλέον, τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη, ένα από τα δύο βραβεία που θα δοθούν στο φετινό Athens Photo World θα φέρει το όνομά του. Συγκεκριμένα, το APW θα απονείμει χρηματικό Βραβείο ύψους (€15.000) με το διεθνές βραβείο φωτοειδησεογραφίας «Yannis Behrakis», κάτι που αποτελούσε μια πρόταση του ίδιου του Έλληνα φωτογράφου, και θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μια εξελισσόμενη ή ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου.

20petrosgiannakouris1.jpg
© Πέτρος Γιαννακούρης

Παράλληλα, το Athens Photo World θα απονείμει χρηματικό Βραβείο ύψους €5.000 σε μια εξελισσόμενη ή ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου σε έναν φωτογράφο που ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα ή την Κύπρο. Οι βραβευμένες φωτογραφικές δουλειές κάθε διοργάνωσης θα εκτίθενται στην επόμενη διοργάνωση του Athens Photo World σε ατομική έκθεση των δημιουργών.

Το πρώτο Athens Photo World πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Δήμο Αθηναίων, το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Εθνικό Κήπο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ APW

 • «Eyewitness» / Γιάννης Μπεχράκης 7-15/6, Αίθριο του 4ου ορ. της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο ΚΠΙΣΝ
 • World Press Photo 2019 7-30/6, στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ
 • Έκθεση «Notes» / Δημήτρης Μιχαλάκης Πλατεία Συντάγματος Έκθεση «Η καθημερινότητα στον κόσμο» (7-16/6)
 • Έκθεση «Ελλάδα» / Πέτρος Γιαννακούρης, Κώστας Μπαλτάς, Λουκάς Χαψής 7-16/6, στην οδό Ερμού (μεταξύ Θησείου και οδού Πειραιώς)
 • Ψηφιακές Προβολές «Η καθημερινότητα στον Κόσμο»
 • 7-16/6, στον τοίχο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού 134, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και στο κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων, 7-16/6, iFocus Gallery (Ιπποκράτους 13)

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ APW

 • Προβολή Ντοκιμαντέρ 8/6, Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ
 • Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας «Η φωτοειδησεογραφία σήμερα», 9/6, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

Ομιλίες Φωτογράφων

 • Κωνσταντίνος Πίττας, Σπύρος Στάβερης: 12/6, 20.00-22.00
 • Νίκος Πηλός: 13/6, 19.00-21.00
 • Santiago Lyon: 14/6, 19.00-21.00
 • Λουίζα Γκουλιαμάκη: 15/6, 17.00-19.00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ