Καβάλα, Άμστερνταμ ή Βερολίνο;
Ο Ολλανδός φωτογράφος Sjoerd Knibbeller διαλέγει Βόρεια Ελλάδα και Lucy Art Residency!
Ο Oλλανδός φωτογράφος Sjoerd Knibbeler θα μείνει στην Καβάλα για δύο εβδομάδες στο πλαίσιο του Lucy Art Residency Talks
Ο Oλλανδός Sjoerd Knibbeler (1981) είναι ο καλλιτέχνης που επιλέχτηκε για το φετινό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Lucy Art Residency. Ο εικαστικός που ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ θα μείνει στην Καβάλα για δύο εβδομάδες τον Ιούνιο και θα παραθέσει μια ομιλία ανοιχτή στο κοινό της Καβάλας στο πλαίσιο του Lucy Art Residency Talks στις 15 του μηνός στο Τζαμί Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική).
Στα έργα του Sjoerd Knibbeler αποτυπώνονται αφηρημένες συνθέσεις οι οποίες προκύπτουν από την επεξεργασία φωτογραφικών τεχνικών καθώς προσπαθεί να αρθρώσει μια αυθεντική φωνή και να θέσει υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο τρόπο παραγωγής εικόνων. «Οτιδήποτε φωτογραφίζω είναι αληθινό, αλλά μου αρέσει να δημιουργώ μια φόρτιση που θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή την αλήθεια. Δεν παραποιώ τις φωτογραφίες αλλά τα υλικά που φωτογραφίζω».
Η φωτογραφική του μηχανή είναι πάντα παρούσα σε κάθε διαδικασία που επιλέγει και στο τέλος προκύπτουν έργα που μπορεί να είναι φωτογραφίες, videos, αντικείμενα, video-εγκαταστάσεις και artist books και συχνά αποτέλεσμα συνεργασίας με επιστημονικά ινστιτούτα και ειδικά καταρτισμένους επαγγελματίες. Το ζητούμενο για τον Knibbeler είναι να θέσει υπό αμφισβήτηση τη σχέση «ανάμεσα στην επίπεδη, βουβή και ακίνητη επιφάνεια της φωτογραφίας και τη χωρικότητα και την κίνηση που υπονοεί». Οπως δηλώνει: «Στη δουλειά μου χρησιμοποιώ το αδύνατο ως σημείο αφετηρίας και τους θεμελιώδεις νόμους της φωτογραφίας ως σημείο εστίασης. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αδύνατον να τις κατανοήσουν, ενώ παράλληλα η ολοένα αυξανόμενη διάχυση της πληροφορίας μας υπενθυμίζει διαρκώς όλα όσα δεν γνωρίζουμε. Η δουλειά μου είναι μια αντίδραση σε αυτή την εξέλιξη και μια απόπειρα να θέσω ερωτήματα για την περίπλοκη σχέση μας με την τεχνολογία μέσα από εικόνες. Φέρνοντας τον εαυτό μου στη θέση ενός επιστήμονα προσπαθώ να προσδώσω σε μεγάλα και ανέφικτα όνειρα μια πιο προσωπική και ανθρώπινη κλίμακα».
Η δουλειά του Sjoerd Knibbeler έχει αποσπάσει βραβεία όπως το Grand Prix du Jury Photographie στην Ιέρ της Γαλλίας το 2015 ενώ την ίδια χρονιά είχε λάβει τη διάκριση Foam Talent από το έγκριτο περιοδικό φωτογραφίας Foam η οποία αποδίδεται σε «ιδιαίτερα ταλαντούχους φωτογράφους απ’ όλο τον κόσμο, ηλικίας 18-35».
Εχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Μουσείο Φωτογραφίας Foam, στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Ολλανδίας (Dutch National Maritime Museum) και στη Villa Noailles στην Ιέρ της Γαλλίας. Εχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις όπως η «Quickscan NL#02» στο Μουσείο Φωτογραφίας της Ολλανδίας (Nederlands Fotomuseum) και στο Paris Photo / Aperture Foundation Photobook Awards, όπου συμπεριλήφθηκε το artist book, «Paper Planes». Ο Sjoerd Knibbeler διδάσκει στη Σχολή Kαλών Τεχνών της Ουτρέχτης (Utrecht School of Arts) και είναι μέλος της διεθνούς κολεκτίβας Piece of Cake.
Η ταυτότητα του Lucy Art Residency
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 από την Μαρία Μιτζάλη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νικόλα Βεντουράκη, όταν η εικαστική φωτογράφος βρέθηκε να ζει στην Καβάλα για τρία χρόνια, προκειμένου να επιβλέπει την ανακαίνιση της οικογενειακής επιχείρησης, Lucy Hotel. Το ξενοδοχείο λειτουργεί στην πόλη από το 1976 και αποτελεί τουριστικό τοπόσημο της περιοχής. Η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το 2009 και έμεινε πιστή στη μοντερνιστική προσέγγιση του αρχικού σχεδιασμού του κτιρίου. Η δημιουργία του Lucy Art Residency είχε εξαρχής ως στόχο τη συγκρότηση μιας κοινότητας που θα βρίσκεται σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και την σταδιακή ανάπτυξη ενός hub τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς.
Πρώτος φιλοξενούμενος του Lucy Art Residency ήταν ο Γάλλος Sylvain-Couzinet Jacques (2017) και ακολούθησε το δίδυμο των Ιταλών καλλιτεχνών Martin Errichiello και Filippo Menichetti (2018).
Το Lucy Art Residency Talks θα λάβει χώρα στο Τζαμί Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική) στις 15 Ιουνίου (18.00-21.00). Εκτός από τον Sjoerd Knibbeler θα παραθέσουν ομιλίες τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής, Raphaëlle Stopin, Γιώργης Μαγγίνης, Nadine Wietlisbach, Μυρτώ Στείρου, Σύλβια Σαχίνι (δημιουργοί του μη κερδοσκοπικού οργανισμού VOID), η επιλαχούσα καλλιτέχνιδα Maria Sturm καθώς και η εικαστικός Almudena Romero η οποία θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο κυανοτυπίας στις 13-14 Ιουνίου.
Το Lucy Art Residency πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Δημωφέλειας (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας).
Περισσότερες πληροφορίες στο www.lucyartresidency.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.