Φωτογραφια

Από την Kate Moss στη Gisele: Ο σοφιστικέ ερωτισμός των σταρ στη μόδα των Mert & Marcus

Το δίδυμο πίσω από τις πιο λαμπερές εικόνες των brands στο συλλεκτικό λεύκωμα της Taschen

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fp-mert_marcus-image_03_05342.jpg
© Taschen

Γνωρίστηκαν το 1994 σε ένα πάρτι που συνέβαινε στην προβλήτα του Χέιστινγκς στην Αγγλία και όσο μιλούσαν ανακάλυψαν πως εκτός από τα πολλά κοινά ενδιαφέροντα μοιράζονταν και το ίδιο πάθος για τον κόσμο της μόδας. Ο Mert Alas που εργαζόταν μοντέλο μόδας, γεννημένος στην Τουρκία, και ο Marcus Piggot που εργαζόταν ως βοηθός φωτογράφου, γεννημένος στην Ουαλία, θα ξεκινούσαν το 1997 να συνεργάζονται επιλέγοντας για στούντιο μια εγκαταλελειμμένη σοφίτα στο Ανατολικό Λονδίνο και θα έδιναν μια νέα οπτική στην παγκόσμια εικόνα των οίκων μόδας.

Η πρώτη τους φωτογράφιση δημοσιεύτηκε στο Dazed & Confused και στα χρόνια που θα ακολουθούσαν θα επαναπροσδιόριζαν τα πρότυπα για την αίγλη, το στιλ και την πολυτέλεια. Σε μια περίοδο όπου οι φωτογραφικές λήψεις εστίαζαν κυρίως στην πρόκληση, οι Met & Marcus έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο δυναμισμό που μπορούσαν να εκπέμψουν οι διάσημες πρωταγωνίστριες στο φακό τους.

«Η διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους φωτογράφους είναι πως εμείς ενδιαφερόμαστε πολύ για την εμφάνιση» δήλωσαν κάποτε, συμπληρώνοντας πως «περνούμε τον περισσότερο χρόνο σε χώρους για make up και styling».  

fp-mert_marcus-image_01_05342.jpg
© Taschen

Brands όπως αυτά των Giorgio Armani, Roberto Cavalli, Fendi, Miu Miu, Gucci, Yves Saint Laurent, Givenchy και Lancôme, καθώς και διασημότητες όπως οι Kate Moss, Lady Gaga, Madonna, Jennifer Lopez, Linda Evangelista, Gisele Bündchen, Björk, η Angelina Jolie και η Rihanna, συνεργάστηκαν από κοινού μαζί τους, αφήνοντας μερικές από τις πιο glossy εικόνες του 21ου αιώνα.

fp-mert_marcus-image_02_05342.jpg
© Taschen

Ισχυρές γυναίκες, γυναίκες με νόημα, γυναίκες τύπου δεν χρειάζεται να μιλάς ή να κινείσαι πολύ για να πεις ποια είσαι. 20 χρόνια μετά το τολμηρό ξεκίνημά τους, η Taschen σε μια συλλεκτική έκδοση 408 σελίδων παρουσιάζει 300 σπουδαίες φωτογραφίες τους στο λεύκωμα «Mert Alas and Marcus Piggott», σε συνεργασία με τον Giovanni Bianco και με την εισαγωγή της Charlotte Cotton. Δείτε μερικές από τις αισθησιακές λήψεις τους παρακάτω.

fp-mert_marcus-cover_05342.jpg
© Taschen

ΠΡΟΣΦΑΤΑ