Φωτογραφια

Η χρυσή εποχή των παπαράτσι σε 20 φωτογραφίες

Η άβολη πλευρά της δημοσιότητας από την Τζάκι Κένεντι Ωνάση στην Κέιτ Μος

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kenn.jpg
Jacqueline Kennedy Onassis and Ron Galella on Madison Avenue, New York. October 7, 1971. © Ron Galella

Από την εποχή της Ντόλτσε Βίτα μέχρι αυτή του Instagram, έχουν αλλάξει πολλά στην παπαράτσι φωτογραφία, αλλά εκείνο που παραμένει ίσως ίδιο είναι ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν οι εικόνες τους. Να φτιάξουν ή να διαλύσουν καριέρες. Από το Μαρτσέλο Τζεπέτι που κατέγραψε τις προσωπικές στιγμές των σταρ του ιταλικού σινεμά στους «κομάντο» με τους τηλεφακούς που κυνηγούν την αμερικανική showbiz, τα κουτσομπολιά δεν έπαψαν ποτέ να απασχολούν τους ανθρώπους, πολλές κάμερες έσπασαν και μια ολόκληρη φωτογραφική σχολή έβγαλε αμέτρητα αδιάκριτα ρεπορτάζ.  

Η έκθεση Arrivano i Paparazzi! που διαρκεί έως τις 7 Ιανουαρίου στο Centro Italiano per la Fotografia του Τορίνο, παρουσιάζει 150 εικόνες που αποκαλύπτουν την εποχή της «κλεμμένης φωτογραφίας».

«Αυτές είναι φωτογραφίες που διαμορφώνουν τη λαϊκή αντίληψη για τα δημόσια πρόσωπα: ηθοποιούς, τραγουδιστές και πολιτικούς» σχολιάζουν οι επιμελητές Walter Guadagnini και Francesco Zanot. Με τις γυναίκες να ξεχωρίζουν.

Ζεν πρεμιέ και ντίβες, ιδιωτικός βίος και δημόσιος χώρος, άβολες συνθήκες και υπερβολική σπουδή, συναντώνται στα καρέ που εκτίθενται, προσφέροντας εκτός από θέαμα το έναυσμα να σκεφτεί κάποιος την αδηφάγα πλευρά της δημοσιότητας. Τζάκι Κένεντι Ωνάση, Μπριζίτ Μπαρντό, Σοφία Λόρεν, Κέιτ Μος είναι μερικές από τις γυναίκες-σύμβολα που έγιναν στόχος. Ίντριγκα, σκάνδαλα, φλας, κίνδυνος, λάμψη. To να είσαι διάσημος δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ