- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απέχει ένα 10λεπτο από τον Αγ. Νικόλαο, κάπου µία ώρα από Ηράκλειο και γύρω στις δυόµισι ώρες από Χανιά και συγκεντρώνει όλα τα «δυνατά χαρτιά» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Το γραφικό ψαροχώρι (Σχίσµα Ελούντας & Πλάκα), το διάσηµο, άριστα διατηρηµένο, νησί-µνηµείο (Σπιναλόγκα) µε τους χιλιάδες καθηµερινούς επισκέπτες, την αρχαία βυθισµένη πόλη (Ολού), βυζαντινά κτίσµατα, δαντελωτές παραλίες µε νερά όλων των αποχρώσεων του µπλε και του πράσινου και ταυτόχρονα κάποια από τα πιο πολυτελή πριβέ resorts του πλανήτη, στα οποία κάνουν τις διακοπές τους πάµπλουτοι µεγιστάνες, αρχηγοί κρατών και διάσηµοι του κινηµατογράφου, της µουσικής και του αθλητισµού. Πιο πρόσφατο παράδειγµα εκείνο του Ζινεντίν Ζιντάν. Μιλάµε για γήπεδα γκολφ, αυστηρά φυλασσόµενες παραλίες περιορισµένης πρόσβασης, ιδιωτικές µαρίνες, ελικοδρόµια και πολλά άλλα παρόµοια, όλα πολύ καλά κρυµµένα µέσα στο πιο τυπικό δείγµα µεσογειακού τοπίου.



Η Ελούντα Λασιθίου έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της 10ετίας του ’80 όταν περνούσε εκεί τις διακοπές του ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μάλιστα, τον Νοέµβριο του 1984 αποφάσισε να διοργανώσει εκεί τη θρυλική συνάντηση µεταξύ του τότε σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και του Λίβυου ηγέτη Μουαµάρ Καντάφι, προκειµένου να διευθετηθεί το ζήτηµα των λιβυκών επιθέσεων στο Τσαντ. Οι προσκεκληµένοι κατέφθασαν σε καθεστώς άκρας µυστικότητας συνοδευόµενοι από δεκάδες, οπλισµένους σαν αστακούς, άνδρες της ασφάλειας των δύο ηγετών. Τελικώς, επετεύχθη η «συµφωνία της Ελούντας», στην οποία δεν έχω την παραµικρή ιδέα τι συµφωνήθηκε. Αργότερα, το ταραγµένο 1989, υπό τη βαριά σκιά του σκανδάλου Κοσκωτά, της τότε πρόσφατης περιπέτειας της υγείας του, αλλά και των µεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών ανά τον κόσµο, ο Ανδρέας µαζί µε τη Δήµητρα Λιάνη πέρασαν εκεί τις διακοπές τους, ζώντας τον έρωτά τους. Μεγάλες στιγµές! Δεν ξέρω αν, ενθυµούµενος όλη εκείνη την εποχή, πρέπει να γελάσω ή να κλάψω.



Στην ευρύτερη περιοχή (Ελούντα, Πλάκα, Σπιναλόγκα) γυρίστηκε και το µεγαλύτερο µέρος της τηλεοπτικής δραµατικής σειράς «Το Νησί», η οποία είχε σηµειώσει τη µεγαλύτερη τηλεθέαση στο είδος της στην ιδιωτική τηλεόραση και θεωρείται µία από τις ακριβότερες ελληνικές παραγωγές. Δεν θα µπω σε λεπτοµέρειες σχετικά µε τη σειρά και το τι πραγµατευόταν, γιατί πρέπει να είµαι ένας από τους ελάχιστους που δεν έχει δει ούτε ένα επεισόδιο.




Η πιο πρόσφατη εξόρµησή µου στην Ελούντα διήρκησε κάµποσες ώρες, από τις 10 το πρωί µέχρι αργά το βραδάκι, µε καυτό ήλιο κατά τη διάρκεια της µέρας και µέση θερµοκρασία που ξεπέρασε τους 40 βαθµούς. Ήταν µέσα στον 3ήµερο καύσωνα, που σάρωσε όλη τη χώρα στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου. Παρόλο που οι συνθήκες ήταν ακραίες και δύσκολες, πέρασα θαυµάσια. Η θάλασσα υπέροχη, η γενικότερη ατµόσφαιρα πολύ διεθνής και πολύ ελληνική ταυτόχρονα και το σούρουπο κινηµατογραφικό. Δυστυχώς εικόνες έχω µόνο από τις 11:00 έως τις 16:00 γιατί σε κάποια φάση χάλασε ο φακός µου. Ελπίζω να σας καλύψουν...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πολυμεσική έκθεση «Athens A.M. Extended» εγκαινιάζει τον νέο χώρο METACOSMOΙ
Την φωτογραφία τράβηξε η Αμερικανίδα φωτογράφος Κάρολ Γκούζι
Ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα μιλάει για τη φωτογραφική του έκθεση στην Πρεσβεία της Βραζιλίας
Βασίλης Μανίκας και Ερίνα Παυλιδάκη μιλούν για την κοινή τους έκθεση στην iFocus Photo Gallery
Ένας καλλιτέχνης που ταύτισε το έργο του με την ιστορία της πόλης και της ίδιας της χώρας
Δεν είναι όμορφη, ούτε εντυπωσιακή. Είναι απλώς ανοιχτή κι αυτό είναι το πραγματικό θαύμα
Οι Vratko Barcik (Πράγα), Jason Jackson (Νέα Υόρκη) και Ricardo Castro Romero (Μαδρίτη) κάνουν residency σε ένα εγκαταλελειμμένο τόπο στην Άνδρο και φωτογραφίζουν ανθρώπους μέσα στα ερείπια
Έκθεση στο Παρίσι εξερευνά τη γήρανση - Μέσα από εικόνες και επιστήμη με βαθιά ανθρωποκεντρική ματιά
Απομονωμένες φυλές, αρχαίες παραδόσεις και άγρια τοπία. Ένα μοναδικό ταξίδι στην καρδιά της Αιθιοπίας.
Η φωτογράφος Αλέκα Τσιρώνη μιλάει στην ATHENS VOICE για την «υποχρεωτικότητα» της αισιοδοξίας στο γραφείο
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου φωτογράφου μόδας στη Βενετία
Το Στρατόπεδο Καραϊσκάκη Α στο Χαϊδάρι μετατράπηκε σε μηχανισμό καταστολής και αντιποίνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής
Δεν είναι απλώς μια παρουσίαση έργων, αλλά μια εμπειρία που σε φέρνει αντιμέτωπο με την οικειότητα, την απώλεια και την επιμονή της ζωής.
Σπάνιες εικόνες από μια ζωή στη σκηνή
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για τη νέα του έκθεση μετά από 10 χρόνια
Το Women’s Photo Festival αποτελεί έναν νέο δυναμικό θεσμό αφιερωμένο στη φωτογραφία
Σπάνιες φωτογραφίες από τις παρελάσεις της παλιάς Αθήνας
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο που έχει αφιερώσει δεκαετίες καταγράφοντας ανθρώπους, μνήμες και στιγμές της καθημερινότητας.
Η φωτογραφική της ματιά εστιάζει σε ανθισμένα λουλούδια, τα οποία προσεγγίζει σαν πρόσωπα, ακίνητα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.
Πώς από ένα όνειρο δημιουργήθηκε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.