Φωτογραφια

Εθελοντές από τη Νότια Εύβοια γίνονται έκθεση στο Παρίσι

Η Δάφνη Ρόκου και η σουρεαλιστική της φωτο-ιστορία «ξανακερδίζουν το Παραδείσι»

323843-667197.jpg
Αναστασία Βουτσινά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331776-687523.jpg

Χάρη στις τελευταίες της δουλειές, η φωτογράφος Δάφνη Ρόκου έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στη Γαλλία. Το 2013, η φωτογραφία της «Η γενιά τού Ματαρόα», τιμήθηκε με δύο βραβεία στο Παρίσι.

Πρόσφατα, το φωτογραφικό της πρότζεκτ με θέμα την εκπαίδευση «Ξανακερδισμένο Παραδείσι ή η Αναζήτηση της χαμένης παιδείας» κέρδισε το βραβείο Brouillon d’un rêve, στο διεθνή διαγωνισμό του Γαλλικού οργανισμού  SCAM.

Το «Ξανακερδισμένο παραδείσι» της Δάφνης Ρόκου στο Παρίσι

Διάβασε την συνέντευξή της στην AV εδώ.

Το  πρότζεκτ της, με το τόσο επίκαιρο για την εποχή μας –αλλά και όχι μόνο- αντικείμενο, μετά την βράβευσή του, επιλέχθηκε να εκτεθεί στην γκαλερί του SCAM, στο Παρίσι. Η έκθεση εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες  και περιμένει τους επισκέπτες της στην ρομαντική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Σκηνοθετημένες φωτογραφίες και ιστορίες μεταξύ φαντασίας και ρεαλισμού γίνονται η φωνή της φωτογράφου τα τελευταία χρόνια. Μέσα από αυτές μας μιλά για την ελληνική πραγματικότητα του σήμερα, μέσα από αλληγορίες και αναφορές στο παρελθόν, που αποτελούν χαρακτηριστικό κομμάτι της δουλειάς της.

Όπως και στο «Ξανακερδισμένο Παραδείσι»:

Το «Ξανακερδισμένο παραδείσι» της Δάφνης Ρόκου στο Παρίσι

Μια δασκάλα την δεκαετία του ’50, φτάνει σ’ ένα ορεινό χωριό για να ανακαλύψει ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν αφήσει το σχολείο: άλλα δουλεύουν στα χωράφια, και άλλα, οι κοπέλες, φεύγουν από το χωριό για να βρουν δουλειά στις μεγάλες πόλεις, ως υπηρέτριες.

Το «Ξανακερδισμένο παραδείσι» της Δάφνης Ρόκου στο Παρίσι

Για τους ίδιους λόγους, πολλοί κάτοικοι ξέρουν ελάχιστα γράμματα … Εκείνη δεν απελπίζεται όμως. Αντίθετα αποφασίζει να τους μορφώσει, εφευρίσκοντας τους πιο ευφάνταστους τρόπους!

Εκείνοι την αποκαλούν δεσποινίς «Αντιγόνη» -από την μεγάλη αγάπη της για το επαναστατικό μήνυμα στο ομότιτλο έργο του Σοφοκλή. Αυτή η αγάπη είναι που θα την κάνει να προσπαθήσει να αλλάξει την κλειστή και αφημένη στην τύχη της περιοχή και να δώσει στους μαθητές της «μια σπίθα ελεύθερης σκέψης».

Οι παλιοί της μαθητές δεν την ξέχασαν ποτέ. Σήμερα αναλαμβάνουν να μας θυμίσουν, μέσα από τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες τους, όλα όσα τους προσέφερε.

Το «Ξανακερδισμένο παραδείσι» της Δάφνης Ρόκου στο Παρίσι

Με καμβά της αυτή την φανταστική ιστορία, η Δάφνη Ρόκου δημιουργεί μαγικές εικόνες που θυμίζουν παλιά σχολικά  tableaux vivants, και θέτει τα δικά της ερωτηματικά: πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σήμερα, αν υπήρχε πραγματικά ουσιαστική παιδεία και είχαμε τέτοιες γνώσεις που θα μας έκαναν ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους;

Όλο το πρότζεκτ διαδραματίζεται στην Νότια Εύβοια, με κέντρο τής ιστορίας το ορεινό χωριό Παραδείσι. Στους ρόλους, συμμετείχαν εθελοντές από όλη την περιοχή, καθώς και η θεατρική ομάδα τής Καρύστου.

Αν και η φωτοιστορία μας έγινε πραγματικότητα στο Παραδείσι, αναφέρεται, όμως ουσιαστικά σε όλα τα μέρη τού κόσμου, όπου η γνώση θεωρείται χρήσιμη κυρίως –ή και μόνο– ως επαγγελματικό εφόδιο.

Το «Ξανακερδισμένο παραδείσι» της Δάφνης Ρόκου στο Παρίσι

Στο πρότζεκτ αυτό συμμετείχαν εθελοντές από όλη την περιοχή , που έπαιξαν τους ρόλους καθώς και η θεατρική ομάδα τής Καρύστου. Τα κοστούμια έφτιαξε η Ελεωνόρα Σταθοπούλου, η οποία έγραψε, με τρόπο ποιητικό και άμεσο, και τα κείμενα, ενώ οι φανταστικές εφευρέσεις είναι φιλοτεχνημένες από την ίδια την φωτογράφο. 


Info: Paradisi retrouvé ou la recherche de l’éducation perdue, Δάφνη Ρόκου * έως 10 Φεβρουαρίου 2017 * Δευ - Παρ, 10.00 -18.00 * Galerie de la Scam, 5 avenue Vélasquez, 75008, Paris (Métro Villiers) * Περισσότερες πληροφορίες εδώ (γαλλικά)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ