Φωτογραφια

Νίκος Ράκκας

Common People (Like You)

15223-628182_0.jpg
Βάγια Ματζάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17282-44799.jpg

*Από το SOUL που κυκλοφορεί

Περίληψη προηγουμένων: Το κρύο είναι ήδη τσουχτερό στο Λονδίνο, όταν ο «Guardian», η «Independent», το περιοδικό «Grove» και ο free press Τύπος φιλοξενούν εκτενή αφιερώματα σε έναν θεσσαλονικιό φωτογράφο και την έκθεσή του, «Daydreamer». Βρισκόμαστε στον Νοέμβριο του 2005, και ο Νίκος Ράκκας έχει ξεπεράσει τα προβλήματα συστολής (το μεγάλο του ελάττωμα) κι έχει αποδεχτεί την πρόσκληση της γκαλερί Pall Mall Deposit του Νότινγκ Χιλ να εκθέσει τις φωτογραφίες του. Είκοσι έργα, διαστάσεων 60Χ80, με πρωταγωνιστές τα Playmobil της παιδικής του συλλογής, σχολιάζουν όνειρα και ονειροπολήσεις.

Στο βιογραφικό του, αναφέρονται φωτογραφικές συνεργασίες με ποικίλα έντυπα, το ΚΘΒΕ και το Χοροθέατρο του Κωνσταντίνου Ρήγου, καθώς και μία διάκριση στον διαγωνισμό φωτογραφίας του ΕΚΕΒΙ, μία συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στο Παρίσι και μία ατομική στο «Art House» της Θεσσαλονίκης, που φέρει τον τίτλο «We hate it when our friends become successful» και περιλαμβάνει πορτρέτα φίλων και γνωστών καλλιτεχνών. Στο μεταξύ, ο Νίκος με σπουδές διακόσμησης εσωτερικού χώρου και καλλιτεχνικές ανησυχίες, ήδη υπογράφει βιτρίνες διασήμων μπουτίκ (Lakis Gavalas, LAK, Burberry, Dsquared). Πρόκειται για κανονικές εικαστικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν ποπ ατραξιόν και δεν περνούν απαρατήρητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο μεσοδιάστημα, η συλλογή Playmobil του Νίκου γιγαντώθηκε, η οικογένεια Ράκκα μεγάλωσε κατά ένα μέλος συνοδευόμενη από ολιγοετή φωτογραφική αγρανάπαυση. Ώσπου ο Νίκος αποφάσισε να ξαναχτυπήσει. Συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και πρότζεκτ (7Ply, Skate Festival στην Τεχνόπολη, Cheap Art, Reworks Festival), αλλά κι ένα πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε η Athens Voice κι ο Δήμος Αθηναίων τον Φεβρουάριο του 2010 επισφράγισαν τη μεγάλη επιστροφή.

Έξι Νοέμβρηδες μετά, προσγείωση στο τώρα. Μια νέα παρτίδα φωτογραφιών με μοντέλα τα Playmobil, που προέκυψε κυρίως το καλοκαίρι, παρουσιάζεται στην Toss Gallery / La Dose από τις 3 έως τις 23 του μήνα. Τίτλος της έκθεσης «Common People (Like You)». Επιμέλεια: Δρ. Σάνια Παππά, ιστορικός τέχνης και λέκτορας του ΑΠΘ. Αναμφισβήτητα σηματοδοτούν μια νέα φάση ωρίμανσης του καλλιτέχνη. «Νομίζω πως οι ιστορίες μου εξελίσσονται. Εμπεριέχουν περισσότερο συναίσθημα αυτές οι εικόνες», ομολογεί. Μια ταπεινή δήλωση από τη μεριά του, αφού τα έργα της «Common People» είναι ύψιστης αισθητικής, τεχνικής και συγκινησιακής αξίας. Τα ωραία τοπία-παράδεισοι δεν είναι ποτέ το ζητούμενο του φωτογράφου. Είναι η ανθρώπινη παρουσία, με τη μορφή των Playmobil, που νοηματοδοτεί τα κάδρα του, είναι το παιχνίδι που λειτουργεί ως αλληγορία. Μέσα από τις ακροβασίες του φακού του και τοποθετημένες σε αστικά συμφραζόμενα, οι μικροσκοπικές φιγουρίτσες παίρνουν υπερβατικές διαστάσεις, πάλλονται από ζωή, αποκτούν ανθρώπινο βλέμμα, αμβλύνουν την ασχήμια της καθημερινότητας, αποπνέουν αβάσταχτη ευφορία, οργιώδη ποιητική διάθεση, ανέμελο, χιουμοριστικό και θετικό point of view.

Η έκθεση «Common People (Like You») αποτελεί την ιδανική αποτύπωση μιας εξαίρετης ιδέας, που εξελίσσεται για να επιτρέψει στον θεατή να αναγνωρίσει όλο και περισσότερο τον εαυτό του, να επιδοθεί σε συναισθηματικές ονειροπολήσεις, να συνειδητοποιήσει πως η ζωή είναι ένα παιχνίδι.

Κατά τα άλλα, ο Νίκος Ράκκας συνεχίζει να διαβάζει περιοδικά και να διασχίζει την πόλη με το ποδήλατό του επιζητώντας το cool και τη χαρά στο αστικό τοπίο. Στην τσάντα του κουβαλάει πάντα τα Playmobil του, στο κεφάλι του ένα σάουντρακ κι έναν τίτλο. Είναι τα εναύσματα δημιουργίας της επόμενης φωτογραφικής του κατάθεσης. Από τον Μόρισεϊ του «We hate it when our friends become successful» μέχρι το «Common People» του Τζάρβις, οι εκθέσεις του Νίκου Ράκκα, πέρα από εικόνα, είναι πάντα και μουσική. Της ζωής μας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ