Εικαστικα

Strange Cities Athens: μια παράξενη έκθεση στη Διπλάρειο Σχολή

24 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο δημιούργησαν έργα με θέμα την Αθήνα, χωρίς να την έχουν επισκεφθεί

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 521
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93587-210001.jpg

24 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο δημιούργησαν ένα έργο με θέμα την Αθήνα, αλλά με την προϋπόθεση να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ. Μια παράξενη έκθεση για μια παράξενη πόλη που διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Τους έστειλαν ένα κουτί έμπνευσης με 16 στοιχεία. Φανταστείτε, τους ζήτησαν, την πόλη μέσα από ένα ποίημα του Γιώργου Σεφέρη («Γιασεμί»), ένα κείμενο του Πέτρου Μάρκαρη (δύο κεφάλαια από το βιβλίο «Η Αθήνα της μίας διαδρομής»), ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι («Μία πόλη μαγική»), μία συνταγή για γεμιστά, καθώς και 12 αρχεία με ήχους της πόλης, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας.

Αυτοί με τη σειρά τους και μέσω της ζωγραφικής, της φωτογραφίας, του σχεδίου και της νέας τεχνολογίας, αντιγυρίζοντας την πρό(σ)κληση, μας προκαλούν να φανταστούμε την πόλη μέσα από τα μάτια τους.

image

Η έκθεση «Strange Cities: Athens» θα πλαισιώνεται από συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και δρώμενα σχετικά με την πόλη της Αθήνας και το αστικό τοπίο. Ενδεικτικά, με τις παράλληλες δράσεις της έκθεσης θα ανακαλύψουμε την πόλη των γεύσεων, το σπίτι ως κύτταρο της πόλης, την πόλη μέσα από τα μάτια όσων τη βλέπουν διαφορετικά, την πόλη του ποδηλάτη, αλλά και θα ξεναγηθούμε σε απρόσμενες γωνιές της, θα ανταλλάξουμε σουβενίρ από τα ταξίδια μας και θα μοιραστούμε τις μαρτυρίες όσων δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη την Αθήνα.

Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών Double Decker από το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο Spacelab Architecture με έδρα την Αθήνα.

image

image


Info: 21/4 - 28/6 (εγκαίνια 20/4), Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου 3

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ