- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αυστηρώς ακατάλληλο για ανηλίκους
Κατάλληλη άνω των 18 η επερχόμενη αναδρομική έκθεση του Λάρι Κλαρκ στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Γαλλικής πρωτεύουσας.
Ο 67χρονος Λάρι Κλάρκ ανήκει σ'αυτή τη μερίδα καλλιτεχνών που είτε θα αρέσουν πολύ, είτε δε θα αρέσουν καθόλου. Κινηματογραφιστής, φωτογράφος και παραγωγός, εξακολουθεί να διχάζει με τα έργα του μέχρι σήμερα. Το κυρίως έργο του περιλαμβάνει ταινίες και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα τέλη της δεκαετίας του '60 αλλά κυρίως του '70 και του '80, όταν με το φακό του παρακολουθούσε μία ολόκληρη γενιά εφήβων να ενηλικιώνεται μέσα από τον πειραματισμό της με το σεξ, τη χρήση ναρκωτικών και τα όπλα.
Με αφορμή την αναδρομική έκθεση «Kiss the past hello» που ετοιμάζει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, η αντισυμβατική φυσιογνωμία του Κλαρκ προκαλεί πολιτική -αυτή τη φορά- αντιπαράθεση. Ο λόγος είναι ότι το Μουσείο σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές αποφάσισε να απαγορέψει την είσοδο σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών. «Θεωρήσαμε πως αν αφαιρούσαμε κάποιες από τις επίμαχες εικόνες αυτομάτως θα έπαυε να είναι Λάρι Κλάρκ, ενω η ιδέα να τις καλύψουμε με μία κόκκινη κουρτίνα μας φάνηκε αστεία», δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Σεμπαστιάν Γκοκάλπ. «Το έργο του Κλάρκ έχει συνέχεια, ασχολείται με την ενηλικίωση και με όσα αυτή συνεπάγεται: εφηβική αγάπη, όπλα, ναρκωτικά, σεξ» προσθέτει ο επιμελητής. «Όλα αυτά αναμειγνύονται στο έργο του με τρόπο που να δημιουργείται μία ισχυρή παρουσία· επιλέξαμε να διατηρηθεί το έργο στην ολότητά του, το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να περιοριστεί η έκθεση σε θεατές άνω των 18».
Η αναδρομική έκθεση, ξεκινάει με τις πρώτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της δεκαετίας του '60, όταν ο Κλάρκ φωτογραφίζει νεογέννητα ως βοηθός της φωτογράφου μητέρας του και φτάνει μέχρι τις μεγάλου μήκους ταινίες του «Kids»(1995), «Bully»(2001) αλλά και το ανατρεπτικό «Ken Park» (2002). Πολλές από τις φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας καθώς επίσης και η ανέκδοτη μέχρι σήμερα ταινία «Wassup Rockers» (2006) με πρωταγωνιστή τον έφηβο Βενεζουελανό σκέιτερ Τζόναθαν Βελάσκεθ. Τα γνωστά άλμπουμ «Tulsa» και «Teenage Lust» μαζί με πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες καθώς και ένα φιλμ 16mm του '68 για τη ζωή των νεαρών τοξικομανών της Tulsa στελεχώνουν με τη σειρά τους την έκθεση.
Σχετικά με την απαγόρευση εισόδου σε ανηλίκους, ο Γραμματέας Πολιτισμού του Παρισιού Κριστόφ Ζιράρντ, δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde πως «αποτελεί την καλύτερη δυνατή απόφαση, καθώς αποτρέπει οποιαδήποτε διαμάχη, ενώ το έργο του Κλαρκ εκτίθεται ολοκληρωμένο, χωρίς καμία παρέμβαση». Τις δηλώσεις του Ζιράρντ αντικρούουν οι Γάλλοι Πράσινοι, με τον αντιπρόεδρό τους Συλβέν Γκαρέλ να καταγγέλει το Δήμο ότι «αυτολογοκρίνεται προληπτικά, φοβούμενος την περίπτωση που ορισμένοι πολίτες θα αντιδράσουν» και αντιπροτείνουν να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες στην είσοδο του Μουσείου.
Η αμφιλεγόμενη έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό -ή έστω ένα μέρος του, από τις 8 Οκτωβρίου 2010 μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2011.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού
Από το μεγάλο πρότζεκτ στο Γουλανδρή μέχρι την αναδρομική του Σπύρου Πώρου
Μιλήσαμε με την εικαστικό για την έκθεσή της «Error 404: Reality Not Found» και την απόσταση ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ενήλικη ματαιοδοξία
9 καλλιτέχνες συνομιλούν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.