Εικαστικα

ΜEET THE ARTISTS project: Ένα ιδιαίτερο project στην καρδιά της Αθήνας

Γνωρίστε τους καλλιτέχνες και τα εργαστήριά τους, που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη μας

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 906
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΜEET THE ARTISTS project: Ένα ιδιαίτερο project στην καρδιά της Αθήνας
Οι εικαστικοί του Vol.I: Μ. Ανδρέου, Γ. Δημουλάς, Ρ. Ζεϊντάν, Ε. Κυρκιλή, Δ. Παππάς, Σ. Παπαδοπούλου, Σ.Ρ. Κοσμίδου, Σ. Παππάς, Μ. Παρλαμάς, Μ. Φιλιππακοπούλου, Σ. Φώτης & Β. Χαλκίδη

ΜEET THE ARTISTS project: Η Villy Calliga και ο Στάθης Φώτης μιλούν για το πρότζεκτ που φέρνει κοντά τους δημιουργούς και όσους αγαπούν την τέχνη.

«MEET THE ARTISTS project- Vol.I. “Δεν είναι ούτε ομαδική έκθεση, ούτε open atelier» γράφει το δελτίο Τύπου που υπογράφουν η Villy Calliga και ο Στάθης Φώτης.

H Villy Calliga, δημιουργός της στήλης «Προτζέκτορας» στην Athens Voice, εμφανίζεται στο προσκήνιο μόνο όταν έχει κάτι ιδιαίτερο να παρουσιάσει. Πέρυσι ως φωτογράφος, αναβίωσε την Polaroid μέσα από το φωτογραφικό project «From X to ZGenerations through polaroids» στα πλαίσια του  Athens City Festival, ενώ ως επιμελήτρια βρισκόταν πίσω από την έκθεση «Ουκρανία: Μέρες εισβολής, μέρες αντίστασης», στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, με τη συμμετοχή πενήντα Oυκρανών φωτογράφων μαζί με την Kateryna Radchenko του «Odesa Photo days festival». Φέτος, επιμελείται και συντονίζει το MEET THE ARTISTS project.

Ο Στάθης Φώτης, ο δημιουργός πίσω από το εργαστήριο Submarine__05, αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου μαθήτευσε δίπλα στους Μάριο Σπηλιόπουλο, Παντελή Χανδρή και Ερατώ Χατζησάββα, βραβευμένος εικαστικός καλλιτέχνης με μακρά πορεία στον χώρο και συμμετοχές σε πλήθος εκθέσεων δεν είναι μόνο ο συνδημιουργός του ΜΕΕΤ ΤΗΕ ARTISTS project αλλά και ο άνθρωπος που φέρει το βάρος της διοργάνωσης «ανοίγοντας» για το Vol.I το εργαστήριο του «Submarine__05» σε συνέργεια με έντεκα ακόμα εικαστικούς, απόφοιτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Villy Calliga και ο Στάθης Φώτης μιλούν για το «ΜEET THE ARTISTS project»

«Ούτε ομαδική έκθεση, ούτε open atelier». Τι ακριβώς είναι το Meet the Artists project;

V.C: Πρώτα από όλα να πούμε πώς προέκυψε. Μέσα από συζητήσεις με ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη διαπίστωνα τη διστακτικότητά τους να επισκεφτούν εργαστήρια καλλιτεχνών, ακόμα κι αν τους άρεσε το έργο τους. Οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι πρέπει να γνωρίζουν προσωπικά τον καλλιτέχνη ή να μεσολαβήσει κάποιος. Αυτή η διστακτικότητα, αν και μπορώ να την κατανοήσω, μπορεί να αναιρεθεί αν χτιστούν σχέσεις αμεσότητας και οικειότητας. Ημουν τυχερή γιατί οι σκέψεις μου συνάντησαν τις σκέψεις του Στάθη Φώτη ο οποίος πρότεινε να περάσουμε από την σκέψη στην πράξη. 

Σ.Φ: Οφείλαμε να περάσουμε στην πράξη, να δράσουμε με κάποιον τρόπο. Αλλωστε, για μεγάλο χρονικό διάστημα επιθυμούσα να κάνω «προσβάσιμο» το εργαστήριο στο κοινό όχι ως εκθεσιακό χώρο αλλά ως σημείο συνάντησης ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια αγάπη για την τέχνη είτε ως δημιουργοί είτε ως κοινωνοί της.

Ο Στάθης Φώτης στο εργαστήριο του Submarine__05 © Villy Calliga
Ο Στάθης Φώτης στο εργαστήριο του Submarine__05 © Villy Calliga

Γιατί το κοινό διστάζει να επισκεφτεί τα εργαστήρια;

V.C: Για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα υπάρχουν άνθρωποι που, αν και αγαπούν την τέχνη, θεωρούν ότι απευθύνεται σε κάποιου είδους «ελίτ» της οποίας δεν μπορούν να είναι κομμάτι. Σκεφτείτε ότι αρκετοί νιώθουν δισταγμό και αμηχανία ακόμα και αν τους προτείνει ο ίδιος ο δημιουργός να επισκεφτούν το ατελιέ του. Στην πραγματικότητα όμως ο καλλιτέχνης μέσα από το έργο του δεν απευθύνεται σε κάποια ελίτ αλλά σε όλους ανεξάρτητα από το βαθμό επαφής τους με τα εικαστικά δρώμενα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλοί θεωρούν το εργαστήριο ενός δημιουργού ως έναν χώρο απόλυτο προσωπικό και απαγορευμένο, ως άβατο.

Σ.Φ: Το οποίο ισχύει γιατί όταν δουλεύεις υπάρχει ανάγκη απομόνωσης και αυτοσυγκέντρωσης, αλλά αυτό δεν αποκλείει το να είναι το εργαστήριο, παράλληλα, ένας χώρος ζύμωσης ιδεών και επικοινωνίας.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το ΜΕΕΤ ΤΗΕ ARTISTS project είναι open atelier;

V.C: Θα μπορούσε μόνο αν ο Στάθης αποφάσιζε να ανοίξει το εργαστήριο του εκθέτοντας έργα του. Εν προκειμένω, συνεργούν - συνυπάρχουν δώδεκα εικαστικοί. Κάποιος επίσης θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για ομαδική έκθεση αλλά ούτε αυτό είναι σωστό γιατί το project επικεντρώνεται στους ίδιους τους δημιουργούς και όχι στην παρουσίαση συγκεκριμένης δουλειάς τους. Τα έργα τους είναι γνωστά, το κοινό τα έχει δει σε εκθέσεις, σε γκαλερί και διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο διαδίκτυο.

Σ.Φ: Σκοπός του project είναι η επικοινωνία, η αμοιβαία αλληλεπίδραση, να γνωρίσουν οι επισκέπτες τους δημιουργούς, να συζητήσουν μαζί τους, να μοιραστούν εμπειρίες, απόψεις, ιδέες. Θα πρέπει να δευκρινίσουμε βέβαια ότι θα υπάρχουν έργα των δημιουργών στο εργαστήριο, που δεν έγιναν όμως βάσει κάποιας θεματικής που τους δόθηκε από εμάς αλλά επιλέχθηκαν από τους ίδιους ως αντιπροσωπευτικά της εικαστικής τους πορείας.

H Villy Calliga © Θανάσης Καρατζάς
H Villy Calliga © Θανάσης Καρατζάς

Πώς επιλέχθηκαν οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στον πρώτο κύκλο του Project;

V.C: Δεν επιλέχθηκαν, αυτοί «επέλεξαν» το project όταν τους το επικοινωνήσαμε σε μεταξύ μας συζητήσεις, αγκάλιασαν τη φιλοσοφία του και τελικά ενώθηκαν σε όλο αυτό που ξεκινάει. Εδώ οφείλω να πω ότι το μεγάλο βάρος της διοργάνωσης το έχει ο Στάθης Φώτης ο οποίος φρόντισε ώστε το Submarine__05 να μπορεί να φιλοξενήσει φίλους καλλιτέχνες, να τους παρέχει την ελευθερία που θα είχαν στα δικά τους εργαστήρια αλλά και να δημιουργήσει ένα κλίμα οικείο και άνετο για τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του project

Σ.Φ: Στον πρώτο κύκλο του MEET THE ARTISTS «συνεργούμε» με τους Μαρία Ανδρέου -με την οποία μοιράζομαι το εργαστήριο-, Γιάννη Δημουλά, Ρόζα Zεϊντάν, Σοφία Rose Κοσμίδου, Έλενα Κυρκιλή, Σοφία Παπαδοπούλου, Διονύσιο Παππά, Σέργιο Παππά, Μαρία Φιλιππακοπούλου, Βίβιαν Χαλκίδη, απόφοιτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και τον Μιχαήλ Παρλαμά, απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί πρόκειται για δημιουργούς αναγνωρισμένους, βραβευμένους, με σημαντική εικαστική πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με αξιόλογες ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές στο ενεργητικό τους αλλά πάνω από όλα με τεράστια θετική ενέργεια και προσήλωση σε αυτό που κάνουμε, παρά τον περιορισμένο χρόνο τους αφού όλοι είτε προετοιμάζουν την επόμενη δουλειά τους είτε ήδη έχουν σε εξέλιξη εκθέσεις τους σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους.

ΜEET THE ARTISTS project: Ένα ιδιαίτερο project στην καρδιά της Αθήνας
Οι εικαστικοί του Vol.I: Μ. Ανδρέου, Γ. Δημουλάς, Ρ. Ζεϊντάν, Ε. Κυρκιλή, Δ. Παππάς, Σ. Παπαδοπούλου, Σ.Ρ. Κοσμίδου, Σ. Παππάς, Μ. Παρλαμάς, Μ. Φιλιππακοπούλου, Σ. Φώτης & Β. Χαλκίδη

Θεωρείτε ότι θα υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό; Θα έχει επιτυχία το MEET THE ARTISTS project;

V.C: «Ανταπόκριση του κοινού» για εμάς σημαίνει η επιστροφή των επισκεπτών στο εργαστήριο μετά το opening, τις επόμενες δηλαδή ημέρες που θα διαρκέσει το project, για να γνωριστούν και να συζητήσουν με τους εικαστικούς που θα βρίσκονται εδώ. Και ναι, πιστεύουμε ότι θα υπάρχει. Όσον αφορά στην επιτυχία, θεωρούμε ότι θα έχει πετύχει ως project αν, έστω και κάποιοι από αυτούς που έρθουν, την επόμενη φορά που θα δουν έναν καλλιτέχνη που τους αρέσει το έργο του επιδιώξουν να επισκεφτούν το εργαστήριό του για να τον γνωρίσουν από κοντά.

Meet the Artists project: Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Παπαδοπούλου – Εικαστικός, Απόφοιτη ΑΣΚΤ
Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Παπαδοπούλου – Εικαστικός, Απόφοιτη ΑΣΚΤ

Τι ακριβώς λοιπόν θα συναντήσει κάποιος όταν κατέβει τα σκαλιά του Submarine__05;

V.C: Την ημέρα του opening, που θα γίνει το Σάββατο στις 2 Μαρτίου, στις 19:00, σκοπεύουμε να «γιορτάσουμε» μαζί με τους εικαστικούς του πρώτου κύκλου και όλους τους ανθρώπους που θα έρθουν. Μια γιορτή, σε ένα εργαστήριο στην καρδιά της πόλης ανάμεσα στα έργα των εικαστικών μας, νομίζω ότι είναι ένα θαυμάσιο ξεκίνημα.

Σ.Φ: Τις επόμενες ημέρες όσοι αγαπούν την τέχνη, σπουδαστές αλλά και ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες θα μπορούν να επισκεφθούν το εργαστήριο, να γνωριστούν με τους εικαστικούς από κοντά, να δουν αντιπροσωπευτικά έργα τους, να προμηθευτούν καταλόγους και υλικό από προηγούμενες δουλειές τους αλλά κυρίως να καθίσουν και να συζητήσουν μαζί τους σε κλίμα ζεστό, φιλικό και οικείο πίνοντας μια κούπα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί. Αυτό για εμάς είναι πραγματική, ανθρώπινη, ουσιαστική επικοινωνία και ο χώρος της τέχνης την έχει ανάγκη.

 Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο City Guide της Athens Voice και στο Facebook

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ