Εικαστικα

Το μουσείο V&A Dundee στη Σκωτία μειώνει τις μεγάλες εκθέσεις του σε μία τον χρόνο

Τα νέα μέτρα για να περιορίσει τα υπέρογκα έξοδά του

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το μουσείο V&A Dundee στη Σκωτία μειώνει τις μεγάλες εκθέσεις του σε μία τον χρόνο
© Steve Gilruth/Unsplash

Το μουσείο V&A Dundee στη Σκωτία αποφάσισε να κάνει μόνο μία μεγάλη έκθεση τον χρόνο - Οι νέες περικοπές

Το V&A Dundee, που αποτελεί το μόνο Victoria and Albert μουσείο έξω από το Λονδίνο, αναμένεται να μειώσει τις μεγάλες καλλιτεχνικές εκθέσεις του στο μισό, ως μέτρο για να μειώσει τα κόστη του. Το μουσείο στην Σκωτία αποφάσισε να κάνει μόνο μία μεγάλη έκθεση τον χρόνο, ούτως ώστε να περιορίσει τα υπέρογκα έξοδά του, που πέρυσι άγγιξαν τα 7,8 εκατομμύρια λίρες.

Η πρόταση να φιλοξενούν μόνο ένα αντί για δύο μεγάλα σόου ανά έτος, μπήκε στο τραπέζι το 2022. Η αναφορά που στάλθηκε πρόσφατα στην σκωτσέζικη κυβέρνηση αποκάλυψε πως αποτελεί πάγια στρατηγική για το μέλλον. Η διευθύντρια του V&A Dundee, Leonie Bell, αναφέρθηκε σε αυτή την απόφαση στην ομιλία της στη Βουλή της Σκωτίας, λέγοντας πως «Το μουσείο υποφέρει από μέτρα συρρίκνωσης χρόνο με τον χρόνο, πράγμα το οποίο οφείλεται στην αδυναμία να κάνουν σχέδια που υπερβαίνουν την επόμενη χρονιά».

Οι δυσκολίες που έπληξαν το μουσείο συμπεριλαμβάνουν το κλείσιμο του κτηρίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συνέχεια την επανεξέταση των εξόδων, σύμφωνα με τα αυξανόμενα κόστη, όταν το κτήριο άνοιξε ξανά για το κοινό. Η Bell είπε πως τα τελευταία τρία χρόνια όλοι τους δουλεύουν σκληρά για να επαναπροσδιορίσουν το μοντέλο λειτουργίας του μουσείου.

Η σκωτσέζικη κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δ.Σ. του μουσείου, αυξάνοντας τη χρηματοδότησή του για την περίοδο 2024-2025 σε 800.000 λίρες, κάτι το οποίο η Bell παραδέχτηκε ως ένα θετικό βήμα που δίνει στο μουσείο μία σημαντική «ευκαιρία να επιβιώσει». Σε μία πρόσφατη συνέντευξή της στην Art Newspaper, η διευθύντρια του V&A Dundee φάνηκε αισιόδοξη, δηλώνοντας ότι, «Αυτή η αλλαγή μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε στο μπάτζετ και το προσωπικό που διαθέτουμε για να διοργανώσουμε παγκοσμίου εμβέλειας εκθέσεις, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό για περισσότερο χρόνο, για εκείνους που ταξιδεύουν στο Dundee από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και από άλλες χώρες, αλλά και για επαναλαμβανόμενες τοπικές επισκέψεις».

V&A Dundee

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ