Εικαστικα

15 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 28 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2023

40 χρόνια Koyaniskaatsi στο Ηρώδειο, η αινιγματική ζωγραφική της Nel Aerts, οι God is an astronaut στη Λιοσίων κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 886
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Philip Glass Ensemble
The Philip Glass Ensemble © Ryuhei Shindo

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 28 Σεπτεμβρίου-4 Οκτωβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 28 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2023

40 χρόνια Koyaniskaatsi
Η μουσική του μινιμαλιστή συνθέτη Φίλιπ Γκλας και οι εικόνες του Γκόντφρι Ρέτζο επιστρέφουν μετά από 22 χρόνια στην Αθήνα για να μιλήσουν,χωρίς αφήγηση, για την κλιματική κρίση και την καταστροφή της φύσης. Το εμβληματικό έργο θα προβληθεί με το Philip Glass Ensemble να ερμηνεύει τη μουσική της ταινίας, ενώ δύο μέρες νωρίτερα (28/9 στις 20:30) θα προβληθούν στη Ριβιέρα τα δύο ακόλουθα μέρη της τριλογίας, Powaqqatsi και Naqoyqatsi.
Ηρώδειο, 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Koyaanisqatsi

Η αινιγματική ζωγραφική της Nel Aerts
Μασκοφόρα και μυστηριώδη πλάσματα κατοικούν τις συνθέσεις και τα κολάζ της Βελγίδας καλλιτέχνιδας. Ένα παιχνίδι με μια πληθώρα υλικών, τα έργα της εξερευνούν τις δυαδικότητες που ορίζουν την καλλιτεχνική ύπαρξη – την ένταση μεταξύ του αυθεντικού εαυτού και της περσόνας που δημιουργείται μέσω της τέχνης.
Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, 28 Σεπτεμβρίου-25 Νοεμβρίου

Nel Aerts, "Swop"
Nel Aerts, "Swop"

Human Requiem in Eleusis
Μια μουσική παράσταση ύμνος στη ζωή με την πεπερασμένη φύση της ενορχηστρώνουν ο σκηνοθέτης Γιόχεν Σάντιχ και η διάσημη χορογράφος Σάσα Βαλτς. Βασισμένη στο «Γερμανικό ρέκβιεμ» του Μπραμς παρουσιάζεται στο αρχαίο ιερό της Δήμητρας με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου. Στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, 29 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου στις 18:30

Human Requiem in Eleusis

Έξω φρενών από ευχαρίστηση
Πενήντα ένας και πλέον καλλιτέχνες και επιμελητές –ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και queer δημιουργοί– εξερευνούν ζητήματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, ευφρόσυνων διεκδικήσεων και πολιτικών της απόλαυσης στην έκθεση που επιμελείται η Νάντια Αργυροπούλου στο Χαλάνδρι.
Κτίριο «Νόμπελ», 29 Σεπτεμβρίου-12 Νοεμβρίου

Έργο του Κωνσταντίνου Λαδιανού στην έκθεση "Έξω φρενών από ευχαρίστηση"
Έργο του Κωνσταντίνου Λαδιανού στην έκθεση "Έξω φρενών από ευχαρίστηση"

Ποιες είναι «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα»;
To γυναικείο σώμα στην τρίτη ηλικία και τη σύνδεση του με τη λαϊκή μαγεία, τη μαγειρική και τις τελετουργικές πρακτικές προσεγγίζει η σκηνική πρόταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, σε έρευνα και σκηνοθεσία του Κωσταντίνου Ντέλλα. Για οκτώ παραστάσεις στην Αθήνα.
Θέατρο Σταθμός, από 4 Οκτωβρίου (Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:15)

«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα»;
© Παναγιώτης Λαμπής

«Ελαιώνας ’23 - Χθόνιο και ανθρωπόκαινος»
Στις σύνθετες καταστάσεις που έχει προκαλέσει η διαχρονική συνομιλία, αλλά και η σύγκρουση φύσης και ανθρώπου εστιάζει το νέο επιμελητικό εγχείρημα του Δημήτρη Τρίκα στην καθημαγμένη από την άναρχη εκβιομηχάνιση γειτονιά Μαρκόνι. Παρουσιάζονται έργα 48 γνωστών καλλιτεχνών, αλλά και περφόρμανς και άλλες δράσεις.
Μετρό Ελαιώνας, 29 Σεπτεμβρίου-3 Δεκεμβρίου 

Ελαιώνας, "Χθόνιο και ανθρωπόκαινος"

Οι Idles στο Plissken Festival
Η punk rock μπάντα από το Μπρίστολ δίνει ραντεβού, και μάλιστα διπλό, για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό. Στο line up βρίσκουμε ακόμα τους Alice Glass, Grandmas House, Tempers, Pillow Queens, Mykki Blanco και στο Republic Stage τουςMazoha, Cakes Da Killa, Rhumba Club.
Θέατρο Βράχων, 29 & 30 Σεπτεμβρίου

Idles

Επιστροφή στο Κύτταρο
Με ηλεκτρoνικά και μέταλ ηχοτοπία ανοίγει η σεζόν στο μουσικό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών. Την αυλαία σηκώνουν οι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής στη χώρας μας Συνθετικοί (29/9 στις 21:30). Tο Σάββατο στη σκηνή του Demons Gate Festival ανεβαίνουν οι Obsessed, Darkest Era κ.ά. (από τις 17:30), ενώ την Κυριακή θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τον Wino και ο ίδιος θα παίξει ένα ακουστικό σετ (στις 19:00).

Συνθετικοί

Η πρώτη τους έκθεση στην Αθήνα
Γλυπτά και δύο ταινίες μικρού μήκους που εξετάζουν την κατασκευή του ελληνικού ιδεώδους ως άγκυρας της ευρωπαϊκής ταυτότητας και τη σχέση του με τη σύγχρονη Ελλάδα δείχνει η Δανάη Ιώ στo State of Concept (28/9-4/11). To Radio Athenes, πάλι, μας υποδέχεται με τα υπνωτιστικά «Black paintings» της Kazuna Taguchi (3/10-22/11).

Kazuna Taguchi, «Black paintings»
Kazuna Taguchi, «Black paintings»

Οι God is an astronaut στη Λιοσίων
Το δεμένο post-rockσχήμα γιορτάζει είκοσι χρόνια διαδρομής. Μια best-ofσυναυλία με υλικό από τα δέκα άλμπουμ τους, πέντε χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στην Αθήνα.
Gagarin, 29 Σεπτεμβρίου στις 20:30

Δαμάζοντας (;) τη φύση
Γλυπτά άνθη λωτού, μια εγκατάσταση με μεγάλα πάνελ καλυμμένα με φύλλα χρυσού αλλά και δύο performers που φυσούν ένα φύλλο χρυσού με στόχο να μην ακουμπήσει το έδαφος θα μας περιμένουν στη νέα  έκθεση της Δέσποινας Χαριτωνίδη, που επιμελείται η Οντέτ Κουζού. Με τίτλο Ways to lose energy θέτει ερωτήματα σχετικά με την παραγωγή και την απώλεια ενέργειας, σχολιάζοντας την προσπάθεια κυριαρχίας του ανθρώπου στη φύση. 
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, 30 Σεπτεμβρίου-23 Νοεμβρίου (εγκαίνια: 18:00-21:00) 

Δέσποινα Χαριτωνίδη, "No body"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ