Θεατρο - Οπερα

11 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 21 - 27 Σεπτεμβρίου 2023

Γκαλά όπερας για τη Μαρία Κάλλας, σαββατοκύριακο δωρεάν σε μουσεία και μνημεία, χορός κάτω απ’ την Ακρόπολη κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 885
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Dancing fancy" της Μαρίας Κολλιοπούλου
"Dancing fancy" της Μαρίας Κολλιοπούλου

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 21-27 Σεπτεμβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 21 - 27 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Τζο Νέσμπο, ο Χάρι Χόλε και η «Ματωμένη σελήνη»
Έξι χρόνια μετά την τελευταία του δημόσια εμφάνιση στην Αθήνα, ο Νορβηγός μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας συναντά ξανά τους Έλληνες λάτρεις του επιθεωρητή Χάρι Χόλε. Με τον ομότεχνό του Δημήτρη Σίμο συνομιλούν για την αστυνομική λογοτεχνία και τα βιβλία του, για την περιπέτεια της γραφής και, κυρίως, για τη «Ματωμένη σελήνη», τη 13η υπόθεση του διάσημου ήρωά του, ενώ θα αποκαλύψει και τα σχέδιά του για το μέλλον. Μαζί τους, εκτελώντας χρέη διερμηνείας και συμμετέχοντας στην κουβέντα, η μεταφράστρια και ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.
Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας, 27 Σεπτεμβρίου στις 19:30

Τζο Νέσμπο
Τζο Νέσμπο

Γκαλά όπερας για τη Μαρία Κάλλας
Με δύο λαμπρά αστέρια του διεθνούς λυρικού στερεώματος ανοίγει η σεζόν στο Μέγαρο. Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η περιζήτητη σοπράνο Έλενα Στίχινα, σολίστ της Σκηνής Πριμόρσκι του Μαριίνσκι και με πρωταγωνιστικούς ρόλους στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, και ο κοσμαγάπητος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς ερμηνεύουν αντιπροσωπευτικές άριες και ντουέτα από δημοφιλείς όπερες του Βέρντι, όπως ο «Τροβατόρε», η «Αΐντα», ο «Ριγκολέττο» και ο «Σιμόνε Μποκκανέγκρα».Το πρόγραμμα εστιάζει σε όπερες εμβληματικών Iταλών συνθετών και σε ρόλους ‒όπως ενδεικτικά η Τόσκα‒στους οποίους έδωσε νέα πνοή η divina. Τους δύο ερμηνευτές πλαισιώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Λουκά Καρυτινό.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 24 Σεπτεμβρίου στις 20:30

Ελένα Στίχινα
Η Ελένα Στίχινα τραγουδά στο γκαλά για τη Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο © Ksenia Paris

Σαββατοκύριακο δωρεάν σε μουσεία και μνημεία
Με εκδηλώσεις πάνω στη θεματική «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» και ελεύθερη είσοδο στα δημόσια μουσεία και μνημεία επιστρέφουν οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα μας υποδεχτούν στις 23/9 με θεματικές περιηγήσεις για τον καλλωπισμό στησυλλογή Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων και για τα Τάματα στη συλλογή γλυπτών. Η αρχαία υφαντική θα έχει την τιμητική της σε παρουσιάσεις και ξεναγήσεις στα Αρχαιολογικά Μουσεία στον Πειραιά το Σάββατο και στον Μαραθώνα την Κυριακή. Στο Μουσείο Ακρόπολης προβλέπεται δωρεάν είσοδος την Κυριακή (στις17:00-20:00 μ.μ.), ενώ τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν αρχαίες συνήθειες και να αναζητήσουν το σήμερα σε ιστορίες του χθες με οδηγό το φανταστικό ημερολόγιο μιας μικρής Αθηναίας του 5ου αιώνα π.Χ. (23 & 24/9, 10:30 και 12:30). Αφιέρωμα στον κόσμο των Ρομά μουσικών με ομιλίες και τραγούδια ετοιμάζει το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» (στις 22 & 23/9).

Μουσείο Ακρόπολης
Μουσείο Ακρόπολης © Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Χορός κάτω απ’ την Ακρόπολη
Φλαμένκο ή… πουέντ; Την Παρασκευή η ομάδα του AntonioGadesξετυλίγει στο «Fuego»την ιστορία ενός ερωτευμένου ζευγαριού, που η σχέση τους περιπλέκεται όταν ένας σαγηνευτικός ταυρομάχος μπαίνει στη ζωή τους. Μια παράσταση, που εστιάζει στο πάθος, στη θυσία και στον αγώνα για κυριαρχία, και είναι εμπνευσμένη από τη μουσική σύνθεση του Manuel de Falla για το μπαλέτο «Ο Μάγος Έρωτας». Το Σάββατο οι πρώτοι χορευτές της Όπερας των Παρισίων ξετυλίγουν ένα αφιέρωμα στον θρυλικό Ρούντολφ Νουρέγεφ σ’ ένα πρόγραμμα με τις σημαντικότερες χορογραφίες του και ρόλους που τον έκαναν διεθνώς γνωστό.
Ηρώδειο, 22 Σεπτεμβρίου &23 Σεπτεμβρίου στις 21:00

"Fuego" από την ομάδα του Αντόνιο Γκάδες
"Fuego" από την ομάδα του Αντόνιο Γκάδες © Khalid al Busaidi

Η Helen Marden στην Αθήνα
Οι πίνακές της τροφοδοτούνται από τη σχέση της με τη σύγχρονη αφαίρεση, την «κατάδυσή» της στη φύση και τη μαγεία που της ασκούν η ελληνική και άλλες πολιτιστικές παραδόσεις. Άλλωστε, για περισσότερες από πέντε δεκαετίες διατηρεί σπίτι στην Ύδρα. Στην πρώτη της έκθεση στην ελληνική πρωτεύουσα, παρουσιάζει πρώιμους πίνακες που δημιούργησε το 1980αλλά και πρόσφατες δημιουργίες που καταγράφουν την απόσταξη της τοπογραφίας του ποιμενικού ελληνικού τοπίου σε βιομορφικά σχήματα.Ο τίτλος της έκθεσης «Agape/Αγάπη»αποτελεί μια δήλωση αφοσίωσης στη σχέση της με τον καλλιτέχνη σύζυγό της Μπράις Μάρντεν, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
Gagosian21 Σεπτεμβρίου-21 Οκτωβρίου (εγκαίνια: 18:00-20:00)

To έργο της Helen Marden "Hydra viper"
To έργο της Helen Marden "Hydra viper" © 2023 Helen Marden/Artists Rights Society (ARS), New York Φωτό: Rob McKeever Παραχώρηση: Gagosian

H ποίηση στους… δρόμους
Πενήντα ένα ποιητές από 12 χώρες συμμετέχουν στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών του Κύκλου Ποιητών. Οι πρώτοι στίχοι θ’ ακουστούν στο Μέγαρο την Κυριακή 24/9 (στις 20:00) στην εκδήλωση που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Γκόνης και θα φέρει στη σκηνή τους Τοζάν Αλκάν, Αναστάση Βιστωνίτη, ΖέφηΔαράκη, Κνουτ Έντεγκορτ, Παντελή Μπουκάλα, Ρικάρντο Ντουράντι, Αλίσια Στόλινς, Σιάμ Σούντχακαρ κ.ά. Η αυλαία θα πέσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 27/9 (στις 20:00) με ζωντανή μουσική, απονομή βραβείου στον Γιώργο Μπλάνα και απαγγελίες. Ενδιάμεσοι σταθμοίγια συναντήσεις με ποιητές το Σπίτι της Κύπρου (25/9), τα βιβλιοπωλεία «Επί λέξει» (25/9)και «Μωβ Σκίουρος» (26/9), το Μουσείο Μπενάκη (25/9) και η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς (26/9), ενώ στο Ινστιτούτο Γκαίτε θα προβληθούν ποιητικές ταινίες μικρού μήκους (27/9). 

Τι μπορεί ένα σώμα;
Το ερώτημα του φιλοσόφου Ζιλ Ντελέζ διατρέχει τη νέα χορογραφική δουλειά της Μαρίας Κολιοπούλου. Με τίτλο «Dancing (fancy)», διερευνά πτυχές σχετικά με το ικανό, το ανάπηρο, το νέο ή το ηλικιωμένο σώμα, το σώμα εκείνο που δεν είναι απαραίτητα αποδεκτό στη σκηνή. Το έργο ξεκίνησε την πορεία του από το πανεπιστήμιο Folkwang στο Έσσεν με την υποτροφία TanzrechercheNRW,πριν συνεχίσει στην Κολωνία. Αναζητώντας την απλότητα στην κίνηση, μέσα σε ένα παραμυθένιο σύμπαν, η σύνθεσή του επαναπροσδιορίζει διαρκώς το ένα σώμα μέσα από το άλλο.
Bios, 27-30 Σεπτεμβριου στις 21:00

Ένα μανιφέστο για τα νερά της Ελευσίνας
Kαλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός με βάση τη Νέα Υόρκη, η Τζένη Μαρκέτου συνδυάζει την τέχνη και το ντιζάιν και διαπλάθει γλυπτικά οικοσυστήματα για να στρέψει την προσοχή μας σε οικολογικά ζητήματα με έμφαση τις μάζες νερού. Μια τέτοια δημόσια παρέμβαση, με τίτλο Thehatchery (To εκκολαπτήριο) παρουσιάζει στις 22/9 (στις 18:30-20:00) στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο νεκροταφείο πλοίων της Βλύχας. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από κοχύλια στρειδιών, άμμο, φύκια και νερό καταπιάνεται με την επίδραση που έχουν τα στρείδια στο νερό (καθώς λειτουργούν ως φίλτρα καθαρισμού). Παράλληλα, στο Αναψυκτήριο(έως 1/10) παρουσιάζονται έργα και βίντεο από εργαστήρια που πραγματοποίησε τον Ιούνιο με κατοίκους της περιοχής.

Τζένη Μαρκέτου, "Futuring waters"

«Ο Γιατρός Ινεότης»
Ο Κώστας Κουτσολέλος και η Δώρα Στυλιανέση ανέβασαν το αινιγματικό έργο του Γιώργου Χειμωνά το καλοκαίρι του 2022στον αρχαιολογικό χώρο της Δεσκάτης στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός. Μια περφόρμανς για δύο, η παράστασή τους έρχεται στη Νεάπολη Εξαρχείων για να μιλήσει,κυρίως με εικόνες, μουσική και με τα σώματα των ηθοποιών,για τον θάνατο, για το τέλος της ανθρωπότητας και για την ανάγκη να εμφανιστεί ένα νέο είδος ανθρώπων μετά από μας, ανώτερο, πιο σοφό και πιο δίκαιο.
Θέατρο Φούρνος, 22 Σεπτεμβρίου-1 Οκτώβριου στις 21:00

Ο Κώστας Κουτσολέλος και η Δώρα Στυλιανέση στο "Ο γιατρός Ινεότης"

Η σεζόν ανοίγει στον Σταθμό
Η Έλενα Σωκράτους επιστρέφει στη δραματουργία του Θανάση Τριαρίδη μέσα από τον μονόλογο «HIV». Στις 23 και 24/9, η Βασιλική Κυπραίου ξεδιπλώνει την ιστορία της Επίφανι Γκούντμαν, της Νιγηριανής εργαζόμενης στο σεξ, η οποία υπήρξε θύμα εμπορίας ανθρώπων, διαπομπεύθηκε για «λόγους δημόσιας υγείας» και τελικά αυτοκτόνησε στην Αθήνα. Από τις 25/9 επιστρέφει εδώκαι το «Blackberry Trout Face (Μούρη Γεμάτη Μούρα)». Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Αθηνά Δελιάδη, τρία ανήλικα αδέλφιακαλούνται ξαφνικά να ενηλικιωθούν όταν τα εγκαταλείπει η ηρωινομανής μητέρα τους.

«BlackberryTrout Face (Μούρη Γεμάτη Μούρα)» στο Θέατρο Σταθμός
«BlackberryTrout Face (Μούρη Γεμάτη Μούρα)» στο Θέατρο Σταθμός © Ελίνα Γιουνανλή

«Ave Maria» από τον Εουτζένιο Μπάρμπα
Σκηνοθέτης, δάσκαλος, θεωρητικός του θεάτρου και ιδρυτής του OdinTeatret, ο Ιταλός δημιουργός συγκαταλέγεται στις εξέχουσες μορφές του θεάτρου. Προσκεκλημένος της FabricaAthens, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Διαφορά ǀ Τέχνη ǀ Εξέγερση παρουσιάζει σ’ έναν νέο χώρο έρευνας για τις παραστατικές τέχνες στην Κωνσταντινουπόλεως 119 την παράσταση «AveMaria». Στη σκηνή η Βρετανίδα συνεργάτιδά του Τζούλια Βάρλεϊ ανακαλεί την συνάντηση και την φιλία της με την Χιλιανή ηθοποιό María Cánepa.
Ρεκτιφιέ, 21 & 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ