Στο Gala όπερας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη Μαρία Κάλλας τραγουδούν ο Δημήτρης Πλατανιάς και η Elena Stikhina. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός
Gala όπερας για τη Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο με τους Elena Stikhina και Δημήτρη Πλατανιά. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός
Θεατρο - Οπερα

Gala όπερας για τη Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο

Η διάσημη σοπράνο Elena Stikhina και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς ανοίγουν τη σεζόν 2023-24
62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο με την Elena Stikhina, τον Δημήτρη Πλατανιά και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Εκείνη, μια από τις σπουδαιότερες καλλιτέχνιδες της εποχής μας, με λαμπρή καριέρα στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές, κερδίζει τα πιο απαιτητικά ακροατήρια με τη βαθιά εκφραστικότητα, τη σπάνια λυρικοδραματική χροιά της φωνής της και την εντυπωσιακή σκηνική της παρουσία. Εκείνος, αγαπημένος κοινού και κριτικών, ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο μέταλλο της φωνής του και την άψογη τεχνική του.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου η υψίφωνος Elena Stikhina και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς συναντιούνται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης για το πολυαναμενόμενο αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας που ανοίγει την καλλιτεχνική περίοδο 2023-24 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δυο σκηνικά αστέρια, ιδανικοί ερμηνευτές της όπερας ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια βραδιά κατά την οποία θα ακουστούν πασίγνωστες άριες από όπερες του Βέρντι καθώς και των Λεονκαβάλλο, Τζορντάνο, Πουτσίνι και Τσιλέα, που «σημάδεψε» η γεμάτη ένταση και δραματικότητα ερμηνεία της divina.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα κομμάτια «Tacea la notte» από τον «Τροβατόρε», Sinfonia από την όπερα «Σικελικοί Εσπερινοί», «Favella il Doge» από την όπερα «Σιμόνε Μποκανέγκρα», «Ritorna vincitor» και «Ciel mio padre» από την «Αΐντα», «Cortigiani, vil razza dannata» από τον «Ριγκολέτο», τον πρόλογο από τους «Παλιάτσους», την άρια «Nemico della patria» από την όπερα «Αντρέα Σενιέ» του Ουμπέρτο Τζορντάνο, το ιντερλούδιο από τη β΄ πράξη της όπερας «Φεντόρα», το ιντερμέτζο από τη δεύτερη πράξη του έργου «Αντριάνα Λεκουβρέρ» και, φυσικά, τη θρυλική άρια «Vissi d’ arte» από την κοσμαγάπητη «Τόσκα» του Πουτσίνι.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επετειακού έτους UNESCO 2023 «Μαρία Κάλλας» του Υπουργείου Πολιτισμού, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λουκάς Καρυτινός.

24.09.2023 Elena Stikhina - Δημήτρης Πλατανιάς. Gala όπερας - αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, στο Μέγαρο

Gala όπερας για τη Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο. Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Η διάσημη σοπράνο Elena Stikhina

Η υψίφωνος Elena Stikhina
Η υψίφωνος Elena Stikhina έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών© Ksenia Paris Photo

Απόφοιτος του Ωδείου της Μόσχας, έχει ξετυλίξει τις ερμηνευτικές δυνατότητές της στη ΜΕΤ της Νέας Υόρκης, την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, την Κρατική Όπερα του Βερολίνου, την Σεμπερόπερ της Δρέσδης, το Φεστιβάλ του Μπάντεν Μπάντεν, το Κονσέρτχεμπαου, την Αίθουσα της Φιλαρμονικής του Μονάχου, την Αίθουσα της Φιλαρμονικής του Παρισιού.

Πήρε το πρώτο βραβείο στον οπερατικό διαγωνισμό Competizione dell’Opera 2014 και δυο χρόνια αργότερα διακρίθηκε και στον διεθνή διαγωνισμό Operalia, που ίδρυσε ο Πλάθιντο Ντομίνγκο το 1993 για την ανάδειξη νέων αστέρων του λυρικού τραγουδιού.

Μελέτησε με τη Μακβάλα Κασρασβίλι στο Κέντρο Όπερας «Γκαλίνα Βισνέφσκαγια». Από το 2014 είναι σολίστ της Σκηνής Πριμόρσκι του Μαριίνσκι, όπου έκανε το ντεμπούτο της ως Σαλώμη το 2017, ρόλο για τον οποίο της απονεμήθηκαν τα βραβεία «Ονιέγκιν» και «Golden Sofit». Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε στη Σκάλα του Μιλάνου και στην Όπερα της Ζυρίχης.

Η υψίφωνος Elena Stikhina
Η υψίφωνος Elena Stikhina έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών© Ksenia Paris Photo

Η υψίφωνος Elena Stikhina έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών© Ksenia Paris Photo

Έχει τραγουδήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους (Τατιάνα στον «Eυγένιο Ονιέγκιν», Μιμή στην «Μποέμ», Σέντα στον «Ιπτάμενο Ολλανδό», Αδελφή Αγγελική και Τόσκα), στην Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, στις Εθνικές Όπερες της Φινλανδίας και του Παρισιού, στη Λυρική Όπερα της Βοστώνης. Έχει, επίσης, συμμετάσχει στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

Πρόσφατα ερμήνευσε, μεταξύ άλλων, τους ρόλους: Λεονόρα («Η δύναμη του πεπρωμένου»), Τσο-Τσο Σαν («Μαντάμα Μπαττερφλάι»), Τόσκα και Αΐντα σε μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης. Σε μελλοντικές εμφανίσεις της θα ενσαρκώσει κεντρικές ηρωίδες στις όπερες «Φάλσταφ» (στο Σάλτσμπουργκ), «Αΐντα» (στο Μόναχο), «Μαντάμα Μπαττερφλάι» (στην Ντώυτσε Όπερ), «Ένας χορός μεταμφιεσμένων» και «Μποέμ» (στη Μetropolitan στη Νέα Υόρκη) κ.ά.

Ο δημοφιλής βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς

Ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς
Ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς

Βαρύτονος διεθνούς βεληνεκούς, ο Δημήτρης Πλατανιάς υμνείται από τον διεθνή Τύπο ως «ιδανικός» Ριγκολέττο κάθε φορά που ενσαρκώνει τον βαγκνερικό αυτόν ήρωα: στο Μπάρμπικαν και στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, στο Λα Φενίτσε της Βενετίας, στο Μάσσιμο του Παλέρμου, στο Λα Μονναί των Βρυξελλών, στο Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ κ.α.

Ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς
Ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς

Ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς

Πρωτοεμφανίστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Άλφιο («Καβαλερία ρουστικάνα», 2004) και έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες ελληνικές και ξένες ορχήστρες και έχει ερμηνεύσει πλήθος ρόλους. Ανάμεσά τους: Μαρτσέλλο («Μποέμ»), Φίγκαρο και Κόμης («Οι γάμοι του Φίγκαρο»), Άρχοντας («Ο Πρωτομάστορας»), Ρενάτο («Ένας χορός μεταμφιεσμένων»), Ριγκολέττο, Αμονάσρο («Αΐντα»), Ζερμόν («Τραβιάτα»), Σκάρπια («Τόσκα»), Ντι Λούνα («Τροβατόρε»), Τέλραμουντ («Λόενγκριν»), Ιάγος («Οθέλλος»), Στάνκαρ («Στιφέλιο»), Μονφόρτε («Σικελικοί εσπερινοί»), Ζεράρ («Αντρέα Σενιέ»).

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο Λουκάς Καρυτινός

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Λουκάς Καρυτινός
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Λουκάς Καρυτινός

Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου, είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή της, προσφέρει στους Έλληνες τη δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής. Έχει σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα πραγματοποιώντας πάνω από πενήντα συναυλίες ετησίως. Εκτός από την Αθήνα, εμφανίζεται τακτικά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, καθώς και σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ του εξωτερικού.
Ο Λουκάς Καρυτινός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από τον Οκτώβριο του 2020, διευθύνει το σύνολο στο οπερατικό gala-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Λουκάς Καρυτινός
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Λουκάς Καρυτινός

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Λουκάς Καρυτινός

Οι Δημήτρης Πλατανιάς, Elena Stikhina και Λουκάς Καρυτινός στο gala όπερας για την Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο
Gala όπερας για την Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο. Ερμηνεύουν οι διεθνούς φήμης μονωδοί Elena Stikhina και Δημήτρης Πλατανιάς. Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός

Gala όπερας για την Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο. Ερμηνεύουν οι διεθνούς φήμης μονωδοί Elena Stikhina και Δημήτρης Πλατανιάς. Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός

INFO: 
Elena Stikhina ‒ Δημήτρης Πλατανιάς / Gala όπερας-Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 20:30
Η προπώληση έχει αρχίσει: megaron.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα