Εικαστικα

11 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 14 - 20 Σεπτεμβρίου 2023

Τα "Βατράχια" στην Αθήνα, η έκθεση του Γιώργου Χατζημιχάλη στο Μουσείο Μπενάκη, 20 χρόνια Locomondo, η έναρξη της σεζόν στα κλειστά θέατρα κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 884
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Χατζημιχάλης, Σημειώσεις ενός καλοκαιριού, 2004
Γιώργος Χατζημιχάλης, Σημειώσεις ενός καλοκαιριού, 2004

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις την εβδομάδα 14-20 Σεπτεμβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 14 - 20 Σεπτεμβρίου 2023

Ο κόσμος του Γιώργου Χατζημιχάλη στην Πειραιώς
Επίμονος ανατόμος της μνήμης, της σημασίας του αρχείου και της σχέσης μεταξύ του παρελθόντος και της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας, ο πολύπλευρος καλλιτέχνης έχει την τιμητική του σε ένα αφιέρωμα σε δύο μέρη που θα εκτείνεται σε όλο το κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Με αφετηρία τις ενότητες του Πένθους (1968-69) και τα πρώτα χρόνια στο Λονδίνο (1971-74), παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, βίντεο, φωτογραφίες από όλη του την πορεία (από το 1966 μέχρι το 2022).
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, 21 Σεπτεμβρίου 2023 - 5 Νοεμβρίου & 23 Νοεμβρίου - 14 Ιανουαρίου 2024

Τα «Βατράχια» κοάζουν στην Αθήνα
Η συνάντηση της Έφης Μπίρμα με το αριστοφανικό έργο εντελώς προσωπική, στοχαστική, καθώς διακρίνει στην περίφημη κωμωδία DNA τραγωδίας. Μετά τα soldout σε Επίδαυρο και Ηρώδειο, ο Διόνυσος και ο δούλος του Ξανθίας συνεχίζουν το ταξίδι τους στον Κάτω Κόσμο προκειμένου να φέρουν πίσω την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Ένας εξαιρετικός θίασος (με πρώτα βιολιά το δίδυμο των Άρη Σερβετάλη και Μιχάλη Σαράντη), σ’ ένα θαυμάσιο εικαστικό περιβάλλον, μας περιμένουν αυτή την εβδομάδα στα Βριλήσσια (Θέατρο Νταμάρι, 15/9), στην Ηλιούπολη (Δημοτικό Θέατρο «Δημήτρης Κιντής», 16 & 17/9), στο Αιγάλεω (Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής», 18/9) και στον Βύρωνα (Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, 19 & 20/9). 

"Βατράχια" σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα
© Γιώργος Καπλανίδης

Οι μολυβένιες ακροθαλασσιές του Νίκου Τοπαλίδη
Σκοτεινοί ορίζοντες, βραχώδεις λόφοι που κατηφορίζουν στη θάλασσα, νυχτερινά ακρογιάλια. Στην πρώτη του ατομική έκθεση, ο 38χρονος ζωγράφοςμάς προσκαλεί σ’ έναν περίπατο πλάι στο κύμα («Awalkalongtheshore»). Τα έργα που δημιουργεί με αλλεπάλληλες στρώσεις γραφίτη πάνω σε επιφάνειες χαρτιού, σύμφωνα με τον επιμελητή Αποστόλη Αρτινό, «δεν είναι ειδυλλιακά τοπία της ζωής, αλλά ανησυχαστικά περιβάλλοντα ενός διεγερμένου ψυχισμού. Σκηνές, που μέσα τους θροΐζουν σελίδες της Σέλλευ και του Κλάιστ». Εκθέτοντας ατμόσφαιρες νυχτερινές, συχνά «μεθοριακές», εκεί που το πέλαγος συναντά την άμμο, φωτίζει με ανταύγειες ασημένιες το «αρνητικό πεπρωμένο του ρομαντικού ανθρώπου».
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 14 Σεπτεμβρίου-7 Οκτωβρίου (εγκαίνια 19/9 στις 18:00-21:00) 

Νίκος Τοπαλίδης, "Seascape"
Νίκος Τοπαλίδης, "Seascape", 2023

20 χρόνια Locomondo
Ιδρύθηκαν το 2003 από τον Μάρκο Κούμαρη και τον Γιάννη Βαρνάβα, το 2005 ηχογράφησαν στην Τζαμάικα με τον διάσημο τρομπονίστα VinGordon και δύο χρόνια μετά άνοιξαν τη συναυλία του Manu Chao στη Μαλακάσα. Μιξάροντας reggae, ska, latin, ροκ και ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς κατάφεραν να κερδίσουν το εγχώριο κοινόμε τους ανεβαστικούς ρυθμούς τους. Αυτό το Σαββατόβραδο γιορτάζουν δυο δεκαετίες πορείας με αγαπημένα τραγούδια από τη δισκογραφία τους (που μετρά πάνω από εννέα άλμπουμ). Όσοι πιστοί, ετοιμαστείτε να ανεβείτε στο «Μαγικό χαλί» τους γιατί, ως γνωστόν,«Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα».
Faliro Summer Theater, 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Ο Γιάννης Στεφανάκις για τον Μιχάλη Κατσαρό
Πορεύθηκαν για χρόνια μαζί, φίλοι που έβρισκαν πάντα αφορμή για συζητήσεις εποικοδομητικές κι έφτασαν μέχρι και να εκδώσουν από κοινού μια βραχύβια εφημερίδα για την ποίηση, το «Επίπεδο». Πώς, λοιπόν, διαβάζει ο γνωστός εικαστικός (αλλά και ποιητής και εκδότης συλλεκτικών χειροποίητων εκδόσεων) τους στίχους του μεγάλου λογοτέχνη; Με ακρυλικά και μικτές τεχνικές, με χαράξεις και κατασκευές, στην έκθεση «Είμαι ο άνεμος η βροχή τα έρημα δάση» ο Στεφανάκις επιχειρεί να εικονοποιήσει τον λόγο του Κατσαρού.
Σπίτι της Κύπρου, 18 Σεπτεμβρίου-6 Οκτωβρίου (εγκαίνια στις 20:00-22:00) 

Γιάννης Στεφανάκις, "Τα πάντα πάσχουν από ξηρασία"
Γιάννης Στεφανάκις, "Τα πάντα πάσχουν από ξηρασία"

Οι Allah-Las στο Γκάζι
Ο ήχος τους σερφάρει ανάμεσα στο ψυχεδελικό και το lo-fi ροκ, ενώ οι επιρροές από τους Kinks, τους Yardbirs και ενίοτε τους Buffalo Springfield είναι εμφανείς στο σύνολο της δισκογραφίας τους. Με καταγωγή από την Καλιφόρνια, oι Allah-Las ακούγονται, όπως έχει γραφτεί στο περιοδικό Clash, «σαν μια ηλιόλουστη φωτογραφία από τα 60s, αν αυτή η φωτογραφία μπορούσε να τραγουδήσει». Έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας, επιστρέφουν για μια βραδιά γεμάτη νοσταλγικά beats φέρνοντας στις αποσκευές τους κομμάτια από τον τελευταίο τους δίσκο με τίτλο «LAHS» που αποτελεί ένα soundtrack όλων των προηγούμενων εμπειριών τους.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 16 Σεπτεμβρίου στις 20:00

Allah-Las

Το (εικαστικό) αποτύπωμα μιας πλημμύρας
Οδυνηρά επίκαιρο, το έργο «StateofEmergency»του Αθανάσιου Κανάκηαντλεί έμπνευση από την καταστροφική πλημμύρα των δυτικών προαστίων της Αττικής το 2017,όπως την βίωσε ο καλλιτέχνης και η οικογένειά του στη γενέτειρά του, τη Μάνδρα. Στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σκηνογραφείται η κορύφωση ενός εν εξελίξει δράματος: το ξέσπασμα της φυσικής καταστροφής, όταν τα υπόλοιπα φυσικά στοιχεία αποτελούν απειλή για το ανθρώπινο, όταν ο οικείος χώρος μεταμορφώνεται σε πεδίο απειλής.
Φιλομήλα 3, Ελευσίνα, έως 1 Οκτωβρίου

Επέστρεφε στα (κλειστά) θέατρα
Κι ενώ οι παραστάσεις του καλοκαιριού μπαίνουν στην τελική ευθεία, το τρίτο κουδούνι ετοιμάζεται να χτυπήσει και για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο.Αν σου έμειναν εκκρεμότητες από την περασμένη σεζόν, τώρα είναι η ώρα να τις «κλείσεις». Από τις 20/9 επιστρέφουν στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου το «GoodbyeLindita» του Μάριο Μπανούσι (στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος») και «Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ» (στο θέατρο Κιβωτός), αλλά και το «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της ομάδας C. forCircus στο Σύγχρονο Θέατρο. Στην ίδια γειτονιά, στο Θέατρο 104 επαναλαμβάνεται η κωμωδία «NostalgiaGeneration» (από 16/9), ενώ από την Παρασκευή ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα θα λένε ξανά «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» στο Θέατρο Άλφα – Ληναίος – Φωτίου.

"Goodbye Lindita" στο Εθνικό Θέατρο
"Goodbye Lindita" στο Εθνικό Θέατρο

Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου
Απαιτούν, φωνάζουν, φιλιούνται, χορεύουν, ερωτεύονται, διεκδικούν.Στις 15 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές ξεκινούσαν τα Ελευσίνια Μυστήρια, μια αλλόκοτη συμμορία καλλιτεχνών θα ξεχυθεί στην Ελευσίνα, από την Πλατεία Ηρώων ως το πάρκινγκ του Παλαιού Ελαιουργείου, για να βροντοφωνάξει τη βαθιά ανάγκη για ελευθερία και αναγέννηση. Μια δράση της ομάδας oper(o) στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Φεστιβάλ Αισχύλεια με τη συμμετοχή 26 μουσικών, τραγουδιστών/τριών, χορευτριών και ηθοποιών.
Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Ηρώων (αρχή Πεζόδρομου Νικολαΐδου), ώρα προσέλευσης στις 19:15

Διπλά εγκαίνια στo Μεταξουργείο
Φιγούρες μυθολογικές και μορφές αγγελικές (ή μήπως όχι;) κατακλύζουν την γκαλερί TheBreeder στην πρώτη έκθεση της νέας σεζόν. Με τίτλο «Seven Days in New Crete», η νέα δουλειά του Αριστείδη Λάππα δανείζεται τον τίτλο της από το μυθιστόρημα φαντασίας του ποιητή Ρόμπερτ Γκρέιβς και εξερευνά τον τρόπο που μυθολογικά πλάσματα και προσωπικές μυθολογίες συμπλέκονται στην αφήγηση. Από το σύμπαν του θεάτρου και της αφηγηματικής ποίησης εμπνέεται για τα γλυπτά του ο Πάνος Προφήτης. Παραπέμποντας σε στοιχεία χθόνια και υπερφυσικά, οι αγγελικές μορφές που πλάθει από αλουμίνιο φέρουν μέλη αιχμηρά, κοφτερά σαν λεπίδες και επιθετικά σαν όπλα.
The Breeder, 15 Σεπτεμβρίου - 14 Oκτωβρίου (εγκαίνια στις 17:00 - 22:00)  

Έργο του Πάνου Προφήτη
Έργο του Πάνου Προφήτη

Αυλαία για την «Αντιγόνη»
Αφού ταξίδεψε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η παράσταση της Ομάδας Σημείο Μηδέν ολοκληρώνει την πορεία της αυτή την Πέμπτη στην Πετρούπολη. Ως μια «Τραγωδία για τη διεκδίκηση της ζωής» βλέπουν τη σοφόκλεια Αντιγόνη. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος: «Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση της ταφής (του νεκρού αδερφού) απέναντι στην κρατική εξουσία, οδηγείται στη διεκδίκηση νέων όρων για την επανεκκίνηση της ζωής στην πόλη μετά τον πόλεμο. Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει μνήμη και πόλη, ύπαρξη και Ιστορία, εξέγερση και κοινωνία».
Θέατρο Πέτρας, 14 Σεπτεμβρίου στις 21:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ