Εικαστικα

Ρομάντσο στην Αθήνα

Μετά από ένα πιλοτικό χρόνο λειτουργίας, το Ρομάντσο δίνει πνοή στην πόλη μ’ ένα τριήμερο δράσεων που επεκτείνεται σε όλη τη γειτονιά του, το Γεράνι

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 505
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81610-182549.jpg

Η περιοχή Γεράνι, ανάμεσα στις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου και Πειραιώς, με πολλά διατηρητέα νεοκλασικά, μεσοπολεμικά κτίρια και παλιές βιοτεχνίες φιλοξενούσε καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, γραφεία, συλλόγους, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία και αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της πόλης. Στην υποβαθμισμένη σήμερα αυτή περιοχή δημιουργήθηκε στα ιστορικά τυπογραφεία του περιοδικού η θερμοκοιτίδα του Ρομάντσο,συμβάλλοντας στην επανεργοποίησήτης.

Μετά από έναν πιλοτικό χρόνο λειτουργίας, η θερμοκοιτίδα του Ρομάντσο ξεκινά επίσημα τη λειτουργία της με την πρώτη ανοιχτή παρουσίαση των δράσεων και της κοινότητάς της και το γιορτάζει με ένα τριήμερο εκδηλώσεων (οpenStudios, συζητήσεις, εκθέσεις, ξεναγήσεις, φαγητό, γιόγκα, συναυλίες, πάρτι κ.ά.) με θέμα την δημιουργικότητα, την Αθήνα και τους ανθρώπους της, κάτω από τον τίτλο «Γεράνι 2014».

image

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή στις 20.00 με την παρουσίαση της δράσης της θερμοκοιτίδας από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Βασίλη Χαραλαμπίδη. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα ανακοινωθεί και ο τρίτος γύρος του διαγωνισμού CURestartUp @Ρομάντσο. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο νέοι δημιουργοί και να κερδίσουν τον δικό τους χώρο εργασίας στην θερμοκοιτίδα.

Το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δράσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, εκθέσεις, συναυλίες στο κτίριο του Ρομάντσο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με ελεύθερη είσοδο που δίνει τη δυνατότητα χαρτογράφησης μια γκρίζας για πολλούς ζώνης του κέντρου.

Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, 10552, 216 7003325 Στις 21,22&23/11

image

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ανοιχτά στούντιο

Σάββατο 22 &Κυριακή 23 Νοεμβρίου | 12.00-21.00

Το πρώτο OpenStudioDays της θερμοκοιτίδας θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τα στούντιο και να γνωρίσει τα μέλη της θερμοκοιτίδας. Το κάθε γραφείο θα έχει ετοιμάσει κάτι ειδικά για το OpenStudioDays για να παρουσιάσει τη δουλειά του στους επισκέπτες. Τα στούντιο θα παραμείνουν ανοιχτά σε τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Συζητήσεις - Παρουσιάσεις

Socialand | DepressionEra

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου |14.00-19.00

Παρουσίαση έργων των συμμετεχόντων στο καλλιτεχνικό εργαστήριο Socialand, μέσα στο πλαίσιο της έκθεσης Depression Era.

Ίχνη Εμπορίου ΙΙ: Νέες Δημιουργικές «Ανταλλακτικές» Κυψέλες - Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2ου κύκλου

Σάββατο 22 Νοεμβρίου |18.00-20.00

Tα Ίχνη Εμπορίου ξεκινούν τον 2ο Κύκλο στη Στοά Εμπόρων και μετατρέπουν 10 καταστήματα, στο ισόγειο του Ταμείου, σε Δημιουργικές «Ανταλλακτικές» Κυψέλες. Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου τα Ίχνη Εμπορίου θα ανακοινώσουν και θα παρουσιάσουν τους νέους δημιουργούς που θα αναλάβουν τα ισόγεια καταστήματα της Στοάς Εμπόρων, μέσα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ίχνη Εμπορίου.

I have a dream!

Σάββατο 22 Νοεμβρίου | 20.30-21.30

Δεκάλεπτες ιστορίες δημιουργίας

Νέοι άνθρωποι και ομάδες που δραστηριοποιούνται δημιουργικά και αναπτύσσονται συνεχώς μας μιλάνε για τη δική τους εμπειρία και για το πώς ξεκίνησαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Μεταξύ των ομιλητών η Αlison Damianos του Μeet Market, η εικαστικός Κατερίνα Κανά, ο Νίκος Πατρελάκης του RadioDoc.gr και του doctv.gr, ο Chris Kontos, εκδότης του Κeddeny Magazine, o Στέφανος Παπαγκίκας, διοργανωτής του Plissken Festival...

Ισότιμοι πολίτες, Generation 2.0

Κυριακή 23 Νοεμβρίου |17.00-19.00

Μια διαδραστική εκδήλωση που διοργανώνει η Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity, για το δικαίωμα στην Ιθαγένεια και τη σημασία του να είσαι πολίτης.

image

We take over the street!

Social Yoga Outdoors!

Κυριακή 23 Νοεμβρίου, 11.30-13.00

Πρακτική Yoga στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο με τη δασκάλα Σίσσυ Φραγκιαδάκη. To μάθημα της Κυριακής είναι δωρεάν για το κοινό.HSocialYoga γίνεται στο Ρομάντσο κάθε εβδομάδα με συμμετοχή ελεύθερης επιλογής(donation).

ZarouZonespinningOutdoors

Κυριακή 23 Νοεμβρίου, 14.00-15.30

Ενενήντα λεπτά spinning από το Βαγγέλη Zαρουχλιώτη και την ομάδα του ZarouZone, στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο.

Pop-up Εκθέσεις

Onefilm_project

Σάββατο 22& Κυριακή 23 Νοεμβρίου | 12.00-21.00

Στούντιο 207,2ος όροφος, Ρομάντσο

Μία ταινία, μία ιστορία, πολλοί σκηνοθέτες

Το onefilm_project είναι το αποτέλεσμα ενός συμμετοχικού project με πολλές ματιές και πολλές φωνές που λένε μία ιστορία. Ένα project που ξεκίνησε online και ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 132 χρηστών του Instagram. Μια ταινία μικρού μήκους που κάθε της πλάνο έχει γυριστεί από ένα διαφορετικό σκηνοθέτη μέσω της πλατφόρμας του Instagram,χωρίς κανένας από αυτούς να γνωρίζει από πριν όλη την ιστορία. Ένα online work-in-progress που σχεδίασαν ο Δημήτρης Μιχαηλίδης και η Ράνρια Διβάνη σε μουσική του Κ. Βήτα, του Σεραφείμ Τσοτσώνη και του Αντρέα Σιουρούνη σε κείμενο και αφήγηση Κ. Βήτα.

#athens!

Σάββατο 22& Κυριακή 23 Νοεμβρίου | 12.00-21.00

Στούντιο 202,2ος όροφος, Ρομάντσο

Τέσσερις δημοφιλείς instagramers φωτογραφίζουν την Αθήνα χρησιμοποιώντας το κινητό τους και την πλατφόρμα του Instagram. Ο Φάνης Παυλόπουλος (@fanellas), η Λία Παυλοπούλου (@liapavlo), ο Νικόλας Μάστορας @nmastoras & η Μαρία Κοκκίνου @marielleko_ συναντιούνται σε μια pop-up έκθεση στο studio 202 του δεύτερου ορόφου του Ρομάντσο για να μας δείξουν την αγάπη τους για την Αθήνα.

Φαγητό και βόλτες στο Γεράνι

Ομάδες και νέες εταιρείες που διοργανώνουν και ειδικεύονται στις ξεναγήσεις στην Αθήνα, προσφέρουν μια σειρά από περιπάτους με αφετηρία το Ρομάντσο ειδικά σχεδιασμένους και οργανωμένους για το διήμερο.

Athens Exotica Food, debop

Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Νοεμβρίου,12.00-21.00

To deΒόp εντόπισε τα καλύτερα πολυεθνικά εστιατόρια της περιοχής του Γερανίου και ζήτησε από τους ιδιοκτήτες τους να φτιάξουν ένα ειδικό μενού, σε ειδική τιμή, για τους επισκέπτες του Ρομάντσο.

Omonoiare-visited, AlternativeAthens

Σάββατο 22 Νοεμβρίου, 14.00-16.00

Ένας διαφορετικός περίπατος-ματιά στην Ομόνοια και την περιοχή της Αγοράς με την εταιρεία Alternative Athens να ξεναγεί το κοινό στις κρυφές πλευρές της πόλης. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο press@bios.gr.

TheBigOliveGrandFoodTour, BigOlive

Σάββατο 22 Νοεμβρίου, 11.00-13.00

Ένας γαστρονομικός περίπατος στις γεύσεις που συνθέτουν την κουζίνα της σύγχρονης Αθήνας. Ο περίπατος προσφέρεται δωρεάν από την Big Olive.

Μέγιστη χωρητικότητα γκρουπ: 12 άτομα | Κόστος φαγητού: €20

Περίπατος της ομάδας ΑΣΤΥ στο Γεράνι

Κυριακή 23 Νοεμβρίου, 16.00-17.00

Ανοιχτός περίπατος για την ιστορία της γειτονιάς του Γερανίου σε τυπογραφεία, το πρώτο θέατρο της Αθήνας, εκκλησίες που ξεφυτρώνουν γύρω από κολόνες και υπόγειες ταβέρνες. Ο περίπατος είναι ανοιχτός για το κοινό. [οmada.asty@gmail.com]

Μουσική

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου | 22.00

Μr. BIOS&Friends - Πάρτι έναρξης

Σάββατο 22 Νοεμβρίου | 16.00-18.00

Radiodoc.grDJset

Σάββατο 22 Νοεμβρίου | 22.00

Α live night curated by Pink Motel. Συναυλίεςμε τα συγκροτήματαAcid Barretts, The Steams, Royal Etiquettes και After Party

Κυριακή 23 Nοεμβρίου | 20.00

Startup Safary Athens - Closing party.


Φωτό: Αθηνά Λιάσκου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ