Εικαστικα

Αθήνα, Βρυξέλλες, Σεν Πολ ντε Βανς - Η Galerie Lefakis ενώνει τον κόσμο με την τέχνη

Μια συζήτηση με τον Gallerie Director Άρη Λεφάκη για την πορεία, τις αναμνήσεις και τις προσδοκίες του

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθήνα, Βρυξέλλες, Σεν Πολ ντε Βανς - Η Galerie Lefakis ενώνει τον κόσμο με την τέχνη

Galerie Lefakis: Συνέντευξη με τον Gallerie Director Άρη Λεφάκη για την ελληνική τέχνη και τις γκαλερί σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Σεν Πολ ντε Βανς

Μεγαλωμένος μέσα στην τέχνη, ο Άρης Λεφάκης προσπαθεί καθημερινά να βάλει το προσωπικό του λιθαράκι στην προώθηση της τέχνης στη χώρα μας και όχι μόνο. Από την Αθήνα στις Βρυξέλλες και από εκεί στο Σεν Πολ Ντε Βανς. Το κοινό τους χαρακτηριστικό; Μα φυσικά η τέχνη. «Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη για όσα κάνω στον χώρο. Η αγάπη μου γι' αυτήν. Και όλα αυτά τα χρόνια φροντίζει να μου την ανανεώνει κάθε φορά και περισσότερο». Βρεθήκαμε στην Galerie Lefakis στο Κολωνάκι και μιλήσαμε με τον Gallerie Director για το ξεκίνημά του στον χώρο, τις αναμνήσεις, τις προσδοκίες του και φυσικά την τέχνη.

Πώς ξεκίνησε το πάθος σου για την τέχνη; Είναι τελικά το όνομα Λεφάκης που σε οδήγησε;
Ήμουν τυχερός ώστε να μεγαλώσω μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η τέχνη ήταν παρούσα σε κάθε στιγμή της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Από μικρό παιδί ήρθα σε επαφή μαζί της. Θυμάμαι ξεκάθαρα να κυκλοφορώ μέσα στις γκαλερί, το σπίτι μας να είναι γεμάτο έργα τέχνης, αλλά και προσωπικές στιγμές με προσωπικότητες που καθόρισαν την ελληνική τέχνη. Έχουμε αναπτύξει μια ξεχωριστή και προσωπική σχέση με τους καλλιτέχνες που συνεργαζόμαστε επί πολλές δεκαετίες. Φαίνεται πως κάπως έτσι κόλλησα το μικρόβιο της τέχνης και υιοθέτησα μια συγκεκριμένη αισθητική που χαρακτηρίζει την Galerie Lefakis και τη κάνει διακριτή στην αγορά. Δημιουργούμε χώρους τέχνης που αποπνέουν μια ιδιαίτερη αισθητική, ζεστασιά και έντονο συναίσθημα. Θέλουμε ο κάθε επισκέπτης μας να αισθάνεται άνετα και να εμπνέεται.
Ωστόσο, θέλω να εκμυστηρευτώ πως πέρασα μια φάση αμφισβήτησης στα φοιτητικά μου χρόνια για τον αν τελικά ήταν η μοίρα μου να ασχοληθώ με την τέχνη σε εμπορικό επίπεδο. Θυμάμαι ότι σπούδαζα Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι και ονειρευόμουν τον εαυτό μου να εργάζεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες. Δεν είχα συνειδητοποιήσει όμως ακόμη την απίστευτη έλξη που είχα για την τέχνη. Φυσικά δεν φανταζόμουν πως λίγα χρόνια αργότερα οι Βρυξέλλες θα ερχόντουσαν στην ζωή μου με άλλο τρόπο, μέσα από το άνοιγμα μιας ακόμη γκαλερί στη συγκεκριμένη πόλη!
Αναμφίβολα, για να απαντήσω και στην ερώτηση, ήταν πρόκληση και για εμένα να αναλάβω τα ηνία της Galerie Lefakis καθώς αποτελεί μια καλά εδραιωμένη επιχείρηση, κορυφαία στον χώρο της στην Ελλάδα και πλέον αρκετά γνωστή και στο εξωτερικό. Με την αδερφή μου, Εβελίνα, έχουμε τη χαρά και την τιμή να είμαστε η τρίτη γενιά που συνεχίζει μια πορεία 45 ετών.

Άρης Λεφάκης
Άρης Λεφάκης

Έχεις όραμα για την ελληνική τέχνη; Πιστεύεις ότι επηρεάζει η Galerie Lefakis την ελληνική κοινωνία και πολιτισμό;
Το όραμά μας για την ελληνική τέχνη σχετίζεται άμεσα τη διεθνοποίησή της. Είμαστε αποφασισμένοι και δουλεύουμε πάντα με στόχο την παρουσίαση και προώθηση της ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό. Είναι προσωπικό μας στοίχημα να συστήσουμε τους Έλληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό, παράλληλα όμως και να συνεργαστούμε με σπουδαίους διεθνείς εικαστικούς. 
Το 2019 ανοίξαμε την πρώτη μας γκαλερί στο Saint Paul de Vence, στη Νότια Γαλλία, κίνηση πολύ πρωτοποριακή για ελληνική γκαλερί. Πρόκειται για ένα μέρος που αποτελεί ένα από τα διασημότερα κέντρα καλλιτεχνικής δραστηριότητας παγκοσμίως καθώς αριθμεί πάνω από 50 γκαλερί προερχόμενες από όλο τον κόσμο και απευθύνεται σε ένα διεθνές πελατολόγιο. Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πρώτη χρονιά ανοίξαμε και δεύτερη γκαλερί στο ίδιο μέρος.
Το 2022 εγκαινιάσαμε έναν καινούργιο εικαστικό χώρο στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων εικαστικών. Προσπαθούμε πάντα να εκθέτουμε τουλάχιστον ένα 70%-80% Έλληνες καλλιτέχνες στους χώρους μας ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν τη δουλειά τους. Φιλοδοξούμε να παίξουμε κυρίαρχο ρόλο στη διεθνοποίηση της ελληνικής τέχνης και ελπίζουμε να είμαστε οι κύριοι εκπρόσωποί της στο εξωτερικό.

Αθήνα, Βρυξέλλες, Σεν Πολ ντε Βανς - Η Galerie Lefakis ενώνει τον κόσμο με την τέχνη

Έχεις αγαπημένη ανάμνηση από την πορεία σου αυτά τα χρόνια;
Έντονη εμπειρία στην πορεία μας με την Εβελίνα ήταν η απόφασή μας να ανοίξουμε στη Γαλλία. Το πιο δύσκολο, κρίσιμο και ουσιαστικό εγχείρημα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Ήταν πολύ πρωτοποριακό και μια ριψοκίνδυνη κίνηση αν αναλογιστείς ότι ήμασταν και εμείς ακόμη στις αρχές μας. Βαδίζαμε στην αρχή κάπως στα τυφλά, όλα μας φαινόντουσαν δύσκολα, από την οργάνωση, την επιλογή καλλιτεχνών και τα logistics. Όσο να πεις ήταν ένα ρίσκο να ανοίξεις γκαλερί σε μια ξένη χώρα, αλλά τα καταφέραμε! Και μετά ήρθαν οι Βρυξέλλες: εκεί αισθανόμασταν έμπειροι γι’ αυτό και απολαύσαμε περισσότερο τη διαδικασία. Τα εγκαίνιά μας τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν ένα απίστευτο πάρτι που συνεχιζόταν με φίλους από όλο τον κόσμο για πάνω από τέσσερις ημέρες.

Galerie Lefakis

Θεωρείς πως έχει συμβάλλει η Galerie Lefakis στην ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής τέχνης τόσα χρόνια;
Ήμασταν η πρώτη γκαλερί στην Ελλάδα που συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στην αποκέντρωση της ελληνικής τέχνης, δημιουργώντας χώρους τέχνης σε Ελλάδα και Κύπρο. Στη δεκαετία του '90 ο πατέρας μου άνοιξε τις πρώτες γκαλερί σε Άλιμο, Κηφισιά, Ψυχικό, Γλυφάδα και Χαλάνδρι, και στα τέλη του '90 στην Κύπρο. Συνεπώς, το φιλότεχνο κοινό δεν χρειαζόταν απαραιτήτως να επισκεφτεί μία έκθεση στο κέντρο της Αθήνας για να αγοράσει ένα έργο τέχνης, αλλά μπορούσε να έρθει σε επαφή με σπουδαίες εικαστικές δημιουργίες και σε μέρη πέραν του κέντρου της Αθήνας. Ωστόσο, θα ήθελα να επαναλάβω ότι από το 2019 και έπειτα η Galerie Lefakis συμβάλει δυναμικά στην προώθηση της ελληνικής τέχνης και στο εξωτερικό. 

Galerie Lefakis

Υπάρχει χρόνος για οτιδήποτε άλλο στη ζωή ενός ανθρώπου της τέχνης;
Φυσικά και υπάρχει προσωπικός χρόνος. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό διότι η δουλειά μου είναι και το χόμπι μου. Είναι αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς μου και έχει συντελέσει σε αυτό που είμαι σήμερα. Ομολογώ ότι έχω πάρει περισσότερα από αυτή τη δουλειά από όσα έχω δώσει. 

Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;
Να μην αγχώνεται. Με όραμα και σωστό προγραμματισμό όλα είναι εφικτά, αλλά δύο στοιχεία δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ: την στοχοπροσήλωση και το ρίσκο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιαά σου, ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου;
Φιλοδοξούμε σε μία περαιτέρω εδραίωση της Galerie Lefakis στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για εμάς το location είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισχυροποίηση της εταιρικής μας ταυτότητας και στην καλύτερη ανάδειξη της εικαστικής δημιουργίας των καλλιτεχνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ