Εικαστικα

17 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 11 - 17 Μαΐου 2023

Το ADAF επιστρέφει στο κέντρο, ComicdomCON στην Τεχνόπολη, δωρεάν συναυλίες από το Piano City Athens, TEDx από το Πανεπιστήμιο Πειραιά στη Νίκαια, πρεμιέρες στο Θέατρο Τέχνης και το Επί Κολωνώ κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 871
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ADAF 2023, από το πρόγραμμα ειδικών προβολών Uncanny Intimacies
ADAF 2023, από το πρόγραμμα ειδικών προβολών Uncanny Intimacies

17 πολιτιστικές προτάσεις για την εβδομάδα 4-10 Μαΐου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για φεστιβάλ, συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις

(Φτιάξε) τέχνη από «Paper»
Αφετηρία έμπνευσης και υλικό δημιουργίας για 73 Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες αποτελεί το χαρτί στο νέο πρότζεκτ του ChicagoAthenaeum: ΜuseumofArchitectureandDesign στην Μητροπόλεως 74. Στην έκθεση που επιμελούνται και οργανώνουν οι Project 2 Athens (Δέσποινα Σταύρου και Φιόνα Μουζακίτη) παρουσιάζονται πάνω από 100 έργα τέχνης (σχέδια, εικαστικά βιβλία, χαρακτικά, κατασκευές, κολλάζ, papier-mâché, ζωγραφική, γλυπτά, οριγκάμι, ακουαρέλες), μεταξύ άλλων των Χριστίνας Μήτρεντσε, Αιμιλίας Τσεκούρα, Άρη Στοϊδη, Γιάννη Τζώρτζη, Κική Περιβολάρη, Θοδώρου Μπρουσκομάτη. Παράλληλα, θα «τρέξουν» δωρεάν εργαστήρια με θέμα το οριγκάμι (με τις Κατερίνα Χριστοφορίδη και Εύη Ρενιέρη), το χρηστικό αντικείμενο (με τη Σούλα Πέτρου) και το κολλάζ (με την Έρρικα Γκουτενσβάγκερ). Κρατήσειςστα6937281839, 6944637697.
THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens, 12 Μαΐου-4 Ιουνίου (εγκαίνια: 18:00-21:30)

Έργο του Maxim Zmeyev στην έκθεση "Paper"
"Paper" στο THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens: Το έργο "Dreams" του Maxim Zmeyev

TEDx με έμπνευση από το… Kon-Tiki
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η γυναίκα που επιβίωσε από την επίθεση με βιτριόλι, η Ria Mort, η καταξιωμένη Ελληνίδα φωτογράφος με διεθνή καριέρα, ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης, η επιχειρηματίας Δήμητρα Κατσαφάδου, η καλλιτέχνις Χριστιάννα Οικονόμου που έκανε βάση της τις Κυκλάδες, είναι κάποιοι από τους ομιλητές που θα μοιραστούν τις ιστορίες τους στην κεντρική εκδήλωση του TEDx University of Piraeus. Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του Kon-Tiki, της διάσημης σχεδίας που έφθασε στον προορισμό της μετά από ταξίδι 101 ημερών στην ανοιχτή θάλασσα, παρά τις φουρτούνες, η ολοήμερη εκδήλωση στη Νίκαια φέρνει στο βήμα ανθρώπους από διαφορετικούς κλάδους, που «ακουμπούν» στην τεχνολογία, το ντιζάιν, την τέχνη, τα κοινωνικά ζητήματα, την ψυχαγωγία και το επιχειρείν. H ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας του event. Εισιτήρια στο https://www.eventbrite.com/e/tedxuniversityofpiraeus-2023-kon-tiki-tickets-601245259757
Θεμιστόκλειο Συγκρότημα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, 13 Μαΐου από τις 10:00

Η ομάδα του TEDx University of Piraeus
TEDx University of Piraeus: η ομάδα της διοργάνωσης

Δωρεάν στο Μουσείο Ακρόπολης
Έως τα μεσάνυχτα θα λειτουργεί το Σάββατο 13 Μαΐου το πιο δημοφιλές μουσείο της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων. Μάλιστα, από τις 8 το βράδυ κι έπειτα θα μπορούμε να θαυμάσουμε τις συλλογές του με ελεύθερη είσοδο. Το διευρυμένο ωράριο θα ισχύει και για το εστιατόριό του. Όσοι το επισκεφθείτε νωρίτερα μέσα στη μέρα, όπως κάθε Σάββατο (στις 12:30), υπάρχει δυνατότητα να ανακαλύψετε 20+1 αριστουργήματά του συμμετέχοντας στη σχετική θεματική παρουσίαση (με το εισιτήριο ημέρας).

Η αίθουσα της αρχαϊκής Ακρόπολης στο Μουσείο Ακρόπολης
Η αίθουσα της αρχαϊκής Ακρόπολης στο Μουσείο Ακρόπολης © Γιώργος Βιτσαρόπουλος

To ADAF 2023 μας καλωσορίζει στο ανοίκειο
Πώς σχετίζεται το ανοίκειο με τις νέες τεχνολογίες; Μπορούν οι μηχανές να προβλέψουν κάθε μας κίνηση ή διαθέτουμε ακόμα ελεύθερη βούληση; Τι είναι τελικά πραγματικό και τι προσομοίωση; Με τίτλο «Welcome to the Uncanny», φέτος το Athens Digital Arts Festival ξετυλίγεται στον άξονα από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα αλλά και ονλάιν και υπόσχεται μεταξύ άλλων μια μουσικοχορευτική μπουρλέσκ περφόρμανς με βιομορφικές μηχανές, μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα για το φεγγάρι, έργα VR, προβολές βίντεο τέχνης και animation.Η ATHENSVOICEείναι χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ.
Θέατρο Αθηνών, Κινηματογράφος Άστορ, Brown Lighthouse Athens, 12-14 Μαΐου

ADAF 2023

Η επιστροφή του ComicdomCON
Εκατόν εβδομήντα δημιουργοί comics και εικονογράφοι με τις νέες και δημοφιλείς δουλειές τους αλλά και καταστήματα και εκδοτικές εταιρίες. Αφιέρωμα στην Ιταλία σε δύο εκθέσεις με έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών και συναντήσεις με τον σημαντικό σεναριογράφο κόμικς Tito Faraci αλλά και έκθεση για την άνθηση της ελληνικής queer εικονογράφησης. Προβολές animation, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, sketchevents, ομιλίες και πάνελ. Η απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς και, φυσικά, ο αγαπημένος διαγωνισμός Cosplay. Η μεγάλη γιορτή της ένατης τέχνης επιστρέφει, με ελεύθερη είσοδο.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 12-14 Μαΐου

ComicdomCON 2023: έργο του Vittorio Giardino από την έκθεση "Calvino Immaginario - Οι Φανταστικοί Κόσμοι του Italo Calvino"
ComicdomCON 2023: έργο του Vittorio Giardino από την έκθεση "Calvino Immaginario - Οι Φανταστικοί Κόσμοι του Italo Calvino"

«Τι να κάνουμε;»: με τα μάτια της Έλλης Παπακωνσταντίνου
Πόσο ελεύθεροι και ελεύθερες είμαστε να ορίζουμε τη μοίρα και την ταυτότητά μας; Τι μπορούμε να αντιτάξουμε ως βίωμα στην όλο και μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση της δυτικής κοινωνίας; Αντλώντας έμπνευση από το μυθιστόρημα του Ρώσου φιλοσόφου και συγγραφέα Νικολάι Τσερνισέφσκι, στη νέα παράσταση του ODC Ensemble η γνωστή σκηνοθέτρια με τη διεθνή παρουσία επιχειρεί να αιχμαλωτίσει την ερωτική, υπαρξιακή και πολιτική διάσταση που διασταυρώνονται σε μια δύσκολη πορεία γυναικείας χειραφέτησης.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, 17 Μαΐου-4 Ιουνίου, στις 21:00

«Τι να κάνουμε;» από την Έλλη Παπακωνσταντίνου και το ODC Ensemble
© Alex Kat

H Pavlina Styl στο «4.48 PSYCHOSIS»
Ένα έργο κραυγής για την ζωή, λύτρωσης από μια αφόρητη ζωή κι επιθυμία για μια άλλη ζωή, το διάσημο κείμενο της Σάρα Κέιν προσεγγίζει η γνωστή περφόρμερ στον μονόλογο που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη. Η παράσταση ενώνει το κύκνειο άσμα της αυτόχειρος Βρετανίδας συγγραφέως με τα τραγούδια των Τζούντι Γκάρλαντ, Έιμι Γουάινχαουζ, Νταλιντά, Μέριλιν Μονρό κι Εντίθ Πιαφ.
Επί Κολωνώ, 12 Μαΐου έως 27 Μαΐου, Παρασκευή στις 21:30 & Σάββατο στις 19:30

«4.48 PSYCHOSIS» με την Pavlina Styl
© Τζοάννα Βρακά

Όσα βλέπουν οι «Ομόνοια λόβερς»
Όλα ξεκίνησαν δέκα χρόνια πριν, όταν ο Στράτος Νεσλεχανίδης αιχμαλώτισε αυθόρμητα με την κάμερά του στις σκάλες του ηλεκτρικού ένα ρομαντικό ενσταντανέ και ανέβασε την εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι γεννήθηκε η ομάδα που μέσα από τη φωτογραφία αποτυπώνει τον ιδιαίτερο, πολύχρωμο και γεμάτο αντιθέσεις αεικίνητο πολιτισμικό χώρο της καρδιάς της Αθήνας. Στιγμές από αυτά τα «ταξίδια» τους φιγουράρουν για ένα πενθήμερο στο Δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά.
Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, 11-14 Μαΐου (εγκαίνια στις 18:00)

Οι «Παραθέσεις» της Μαρίας Βλαντή
Δημιουργεί μεγάλες και στέρεες δομές συνθέτοντας ανομοιόμορφα σπονδυλωτά στοιχεία από πηλό. «Η ισορροπία φανερώνεται ως πραγμάτωση θεμελιώδους σημασίας στο έργο της. Το κάθε στοιχείο στις συνθέσεις της προσδιορίζεται μέσα από τον διάλογο με το αντίθετό του» σημειώνει σχετικά ο ζωγράφος Γιώργος Τσιριγωτάκης. Τέσσερα χρόνια μετά την αναδρομική της Μαρίας Βλαντή στην Piasa στο Παρίσι και επτά από την τελευταία ατομική της στην ιστορική αίθουσα τέχνης Μέδουσα, η βραβευμένη για το κεραμικό της έργο καλλιτέχνις παρουσιάζει ένα νέο σώμα δουλειάς.
Γκαλερί Άλμα, 11 Μαΐου-24 Ιουνίου (εγκαίνια: 19:00- 22:00)

Έργο της Μαρίας Βλαντή από την έκθεση "Παραθέσεις" στην γκαλερί Άλμα

Η Τζάνις Ραφαηλίδου στον Πειραιά
Ήταν η μοναδική Ελληνίδα που συμμετείχε στην κεντρική έκθεση της 59ης Μπιενάλε της Βενετίας και τώρα η πρώτη που θα μας φέρει στο opbostudio στο λιμάνι (Φίλωνος 86). Στην έκθεση Riddles for resilient tongues, το στόμα χρησιμοποιείται ως μεταφορικός και κυριολεκτικός άξονας για τη διερεύνηση ζητημάτων εξουσίας, κυριαρχίας και υποταγής, αλλά και συναίνεσης και αυτοδιάθεσης, τόσο στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπου και ζώων όσο και στις διαπροσωπικές δυναμικές. Ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά στην Αθήνα και τη μικρού μήκους ταινία «Lacerate» που συμπεριέλαβε στο «Γάλα των ονείρων» η Τσετσίλια Αλεμάνι.
Opbo studio, 13 Μαΐου-17 Ιουνίου (εγκαίνια στις 19:00)

Janis Rafa, "Lacerate" (2020)
Janis Rafa, "Lacerate" (2020)

Τρία ραντεβού στο Κύτταρο
Αυτή την Παρασκευή (στις 22:00) στο γνωστό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών δίνουν το πρώτο τους κοινό liveδύο από τους πιο παραγωγικούς τραγουδοποιούς της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής, οι The Boy και Mazoha. To Σάββατο (στις 21:30) επιστρέφει το ROCKINDIO, η μέταλ συναυλία-θεσμός με μπροστάρηδες τους Rock n Roll Children, για την υποστήριξη του συλλόγου για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας Καρκινάκι. Τη Δευτέρα (στις 21:00) η σκηνή ανήκει στους κιθαρίστες Michael Angelo Batio (των Manowar και Nitro), Rowan Robertson (γνωστός από τη συνεργασία του με τον Ronnie James Dio), Gus G. (για χρόνια κιθαρίστας του Ozzy Osbourne) και Andreas Martongelli (των Arthemis).

Rock n Roll Children
Οι Rock n Roll Children στο Κύτταρο στο ROCK IN DIO

Το Piano City φτάνει στην Αθήνα
Σε πάρκα και πλατείες, σε σπίτια, μουσεία και νοσοκομεία, για τρεις μέρες ο ήχος του πιάνου μας παρασέρνει με δωρεάν συναυλίες σε αγαπημένα και απρόβλεπτα σημεία της πόλης. Μετά το Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη, το Μιλάνο, τη Μαδρίτη, το PianoCity αριβάρει και στα μέρη μας σκορπώντας κλασικές, τζαζ, ροκ και ethnicμελωδίες από την Ερμού ως το Πεδίο του Άρεως κι από την παραλιακή ως τα Σπάτα. Το παρών θα δώσει και ο ιδρυτής του θεσμού πιανίστας Andreas Kern παίζοντας στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ (13/5 στις 19:00) και στο αεροδρόμιο (14/5, στις 18:00-21:00). Δείτε το πρόγραμμα στο https://www.pianocityathens.gr/programma
Σε διάφορα σημεία της πόλης, 12-14 Μαΐου

Μια διαφορετική ξενάγηση στην Ελευσίνα
Τόπος συνδεδεμένος με τελετές μυστηριακές, η Ελευσίνα φέρει στο σώμα της τα χνάρια της ιστορίας και του μύθου. Για ένα τριήμερο, η δράση Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το αφήγημα της αρχαίας πόλης, ως μια επίσκεψη στον κόσμο των Σκιών με τη συνδρομή των παραστατικών τεχνών. Το δρώμενο επιμελείται η σκηνοθέτρια Gemma Hansson Carbone και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες-ερευνητές Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Κωνστάντζα Kαψάλη, Βασίλης Μαυριανός, Ελένη Μολέσκη, Νικολέτα Ξεναρίου και Gary Salomon.
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, 12-14 Μαΐου

Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας
© Gary Salomon

Ξέρεις από Nollywood;
Είναι για τη Νιγηρία ό,τι είναι το Μπόλιγουντ για την Ινδία και, κατ’ αναλογία, το Χόλιγουντ για την Αμερική: μια ακμάζουσα κινηματογραφική βιομηχανία στην Αφρική, με πλούσια ετήσια παραγωγή. Μέχρι την Παρασκευή 12 Μαΐου έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μια φιλμική γεύση του Νόλιγουντ μέσα από πέντε μεγάλου μήκους ταινίες πρόσφατης παραγωγής, αλλά και δέκα μικρού μήκους ταινίες. Το Nollywood Travel Film Festival διεξάγεται με ελεύθερη είσοδο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας), καλεσμένους από την Αφρική, ενώ στους θεατές θα προσφέρονται ποτά και fingerfood. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την απονομή βραβείων και μουσική βραδιά με την Veentage Band.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 10-12 Μαΐου

H ταινία Obaram στο Nollywood Travel Film Festival
Στιγμιότυπο από την ταινία Obaram

Το μουσείο α-φυσικής ιστορίας του Γιώργου Γεροντίδη
Νικητής του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη, του καινούριου θεσμού που καθιέρωσε η φουάρ το 2022, ο 36χρονος εικαστικός εξετάζει με ειρωνεία και σαρκασμό έννοιες όπως το αρχείο, η ιστορική έρευνα, το μουσείο, ο πολιτισμός και η φύση. Στην έκθεση με τίτλο «A flock of fakes: ορισμοί του μη φυσικού», ταριχευμένα ζώα σε έναν νέο τρόπο έκθεσης, πολύχρωμες πεταλούδες που αποτυπώνονται πλέον σε πλαστικό υλικό και μια κριτική θέση απέναντι στη χρήση και τη διαχείριση του γυαλιού, βάζουν στο στόχαστρο τον τρόπο που ζούμε, που καταναλώνουμε και συμβιώνουμε με τα άλλα έμβια όντα. Στα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει περφόρμανς ο εικαστικός Δημήτρης Αμελαδιώτης.
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, 11 Μαΐου-25 Ιουνίου (εγκαίνια στις 20:00)

Γιώργος Γεροντίδης, «A flock of fakes: ορισμοί του μη φυσικού»

Η ελευθερία των τεχνών
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Open Plan του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Σοφία Γεωργοβασίλη, Χρυσάνθη Μπαδέκα, Μυρτώ Ξανθοπούλου και Θοδωρής Αμπαζής θα συμμετέχουν στο τελευταίο πάνελ του κύκλου Freequencies / Ελεύθερες συχνότητες, που συντονίζουν η δραματουργός Παρασκευή Τεκτονίδου και ο συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος. Ο κύκλος συζητήσεων σε επιμέλεια του Διονύση Καψάλη, περιστρέφεται γύρω από τα θέματα που ανοίγει ο μνημειώδης «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Σολωμού, πρωτίστως όσα σχετίζονται με την ιδέα και την έννοια της ελευθερίας.
Πειραιώς 260, 11 Μαΐου στις 20:30

Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής
Αυτή είναι η θεματική για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 που στις 18 Μαΐουφέρνει δωρεάν πρόσβαση και εκδηλώσεις σε μουσεία και μνημεία. Τιμώμενος φορέας για φέτος στη χώρα μας το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, όπου και θα ανοίξει ο εορτασμός στις 16 Μαΐουμε ομιλίες από την πρόεδρο του ιδρύματος Φλερέτ Καραδόντη, τον σκηνοθέτη Άντριου Λέβιτας και τον Νότη Παρασκευόπουλο, αντιπρόεδρο της Ελληνικής πρωτοβουλίας ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση από τον Φίλιππο Τσαλαχούρη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο https://goulandris.gr/el/events/icom-2023

Ο Νίκος Χριστόπουλος στο Faust
Ο νέος τραγουδοποιός επανέρχεται στη σκηνή της Καλαμιώτου με κομμάτια από το «Παράλληλο σύμπαν», την πρώτη του δισκογραφική κυκλοφορία, αλλά και από το νέο άλμπουμ που ετοιμάζει με τίτλο «Ενδιάμεσος σταθμός». Μαζί του σ’ αυτή τη μουσική περιπλάνηση, σε κόσμους με σοφούς, επίβουλα τέρατα και φίλους ναυτικούς, οι PoliteBlue.
Faust, 12 Μαΐου στις 21:30

Νίκος Χριστόπουλος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ