Μουσικη

14 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 24 - 31 Μαΐου 2023

Συναντήσεις με διάσημους καλλιτέχνες στο Rolex Arts Festival, το TEDxAthens στο ΚΠΙΣΝ, η Joyce DiDonato στο Μέγαρο, Big Bang Festival για τα παιδιά από τη Στέγη, «Υπερβολές» στο Θέατρο Τέχνης κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 873
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rolex Arts Festival: η συναυλία λήξης στον Κήπο του Μεγάρου
Rolex Arts Festival: αυλαία λήξης με τους Marcus Gilmore, Dina Elwedidi, Aurelio Martínez και Gilberto Gil στον Κήπο του Μεγάρου

14 πολιτιστικές προτάσεις για την εβδομάδα 24-31 Μαΐου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για φεστιβάλ, συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Διάσημοι δημιουργοί στο Rolex Arts Festival
Έχουν μοιραστεί τη γνώση τους με νεότερους ομότεχνούς τους στο πλαίσιο του προγράμματος Rolex Mentor and Protégé και αυτές τις μέρες μάς δίνουν ραντεβού στην Αθήνα. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης του θεάτρου Ρομπέρ Λεπάζ ξετυλίγει το έργο και τη μέθοδό του στο Εθνικό Θέατρο. Οι βραβευμένοι με το Pritzker Anne Lacaton και σερ Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ μιλούν στο πλαίσιο συναντήσεων για την αρχιτεκτονική στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς. Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Ουίλιαμ Κέντριτζ συνομιλεί με τον φωτογράφο και γλύπτη Σάμι Μπαλότζι στο ΕΜΣΤ. Η θεατρική σκηνοθέτις Τζούλι Τέιμορ και η συγγραφέας Μπερναρντίν Εβαρίστο συζητούν με τον χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου σχετικά με τη μάθηση. Ενώ υπότροφοι του προγράμματος μας συστήνουν τη δουλειά τους μέσα από εκθέσεις και περφόρμανς. Λάβετε θέσεις, τα ραντεβού είναι πολλά κι ενδιαφέροντα.
Σε διάφορα σημεία της πόλης, 25-28 Μαΐου

Ο διάσημος σκηνοθέτης Ρομπέρ Λεπάζ μιλά για τη δουλειά του στο Εθνικό Θέατρο
Rolex Arts Festival: Ο διάσημος σκηνοθέτης Ρομπέρ Λεπάζ μιλά για τη δουλειά του στο Εθνικό Θέατρο

Με σύνθημα Unleash το TEDxAthens 2023
Από την τεχνητή νοημοσύνη και το Metaverse, μέχρι το θέατρο, το rapmbetiko και την πλαστική χειρουργική, 13 ομιλητές μοιράζονται προσωπικές ιστορίες απελευθέρωσης στη φετινή διοργάνωση. Ανάμεσά τους: η Emine Dzhaparova, πρώτη Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο καλλιτέχνης της hiphop Λιάκος Παπανικολός - Εισβολέας, ο Patrick Alley, συνιδρυτής της Global Witness, ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας Thomas Erikson, η Jasmine Harrison, η νεότερη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό κωπηλατώντας ολομόναχη, και οι σκηνοθέτες Λευτέρης Χαρίτος και Ελένη Ευθυμίου. Περισσότερα πάνελ από κάθε άλλη φορά θα φιλοξενήσει η Εναλλακτική Σκηνή. Το φετινό TEDxAthens κλείνει με το πάρτι του Athens Voice 102,5 με τη Λιάνα Μαστάθη από 20:30 στα dexx.
ΚΠΙΣΝ, 28 Μαΐου, από τις 09:00 

O Good Job Nicky τραγουδά στο TEDx Athens
Στο TEDx Athens θα τραγουδήσει ο Good Job Nicky

Στην Εδέμ της Τζόις ΝτιΝτονάτο
Ξεκινά τη διεθνή του περιοδεία από την Αθήνα και έως το 2024 θα ταξιδέψει σε 45 πόλεις και 5 ηπείρους στοχεύοντας να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα και την κλιματική αλλαγή. Μια όαση γεμάτη τραγούδια, από την εποχή του Μπαρόκ ως τις μέρες μας, (συνθέσεις των Καβάλλι, Κόπλαντ, Γκλουκ, Χαίντελ, Άιβς, Μάλερ κ.ά.) υπόσχεται το πρότζεκτ «Eden» για χάρη του οποίου η βραβευμένη με Grammy και Olivier Αμερικανίδα μετζοσοπράνο μεταμορφώνεται σε μια ονειρική «αφηγήτρια». Μάλιστα, εκτός της συναυλιακής αίθουσας θα διανέμονται στο κοινό σπόροι που μπορούν να φυτευτούν.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 30 Μαΐου στις 20:30 

H Joyce DiDonato με το πρότζεκτ "Eden" στο Μέγαρο

Τα παιδιά ψηφίζουν Big Bang Festival 7
Θ’ ακολουθήσουν τον Κύριο Βι στις περιπέτειές του, θα ταξιδέψουν στα μυστικά του ύπνου των ζώων, θα μπουν στο νομαδικό εργαστήριο κατασκευής μουσικής και θα πειραματιστούν με τους ήχους, θα κάνουν φίλη τους «Ένα πολύ δυνατό κορίτσι», θα ελευθερώσουν τον κόσμο από το σκοτάδι παρέα με τον Σαφίρ, θα τραγουδήσουν σε όλες τις γλώσσες σε ένα πάρτι με 2 DJs. Το βραβευμένο πρωτοποριακό μουσικό φεστιβάλ για παιδιά επιστρέφει για έβδομη χρονιά με θέατρο, καραόκε, παραμύθια, video art και άλλες μουσικές δράσεις.
Στη γειτονιά της Στέγης, 28& 29 Μαΐου, 11:00-20:00

Big Bang Festival στη Στέγη και πέριξ

«Υπερβολές» σε τρία μονόπρακτα
Μια γυναίκα, μητέρα ενός από τα θύματα των Τεμπών, που πηγαίνει στην ΕΥΔΑΠ έχοντας λάβει λογαριασμό ύψους 2.750ευρώ. Μια ηθοποιός με έναν πατέρα που μόνο ούρλιαζε και εκείνη ήθελε μόνο να πεθάνει. Ένας τυπικός, συνεπής, εργατικός άνθρωπος, που δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα. Είναι οι ήρωες του θεατρικού τρίπτυχου που παρουσιάζουν οι σκηνοθέτες Γιάννης Καλαβριανός, Μαριάννα Κάλμπαρη και Βασίλης Μαυρογεωργίου εξερευνώντας τα όρια της φανερής αλλά και κρυμμένης βίας που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Με τις Δέσποινα Γιαννοπούλου, Κατερίνα Λυπηρίδου και τον Άγγελο Μπούρα.

"Υπερβολές" στο Θέατρο Τέχνης


Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, 31 Μαΐου-4 Ιουνίου στις 21:00

Στον ρυθμό της Athens Music Week
Τέσσερις μέρες, έξι χώροι, 32 καλλιτέχνες και 130 ομιλητές από 29 χώρες. Η διοργάνωση που φέρνει σε επαφή το κοινό με τους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας επιστρέφει με 42 πάνελ (π.χ. για τον πολιτιστικό τουρισμό, τη σχέση μουσικής και τεχνητής νοημοσύνης, τα podcast ως το νέο ραδιόφωνο), 13 εργαστήρια, 32 live acts, προβολή ντοκιμαντέρ, DJ sets κ.ά. Το μουσικό πρόγραμμα θα ανοίξει στο Great Bear Rooftop του ξενοδοχείου Selina, θα συνεχιστεί στα Boiler, Crust και Six d.o.g.s και θα ολοκληρωθεί με τους Hey! Douglas, Παιδί Τραύμα, Steams και Babo Koro στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης και DJ set στο Rudu Bar.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων 29 Μαΐου-1 Ιουνίου

Οι The Steams στο Athens Music Week
Οι The Steams στο Athens Music Week © Σπύρος Χαμάλης

Το 1ο Vanguard Festival είναι εδώ
Στο υπόγειο θα βρίσκεις κόμικς και fanzines και τα βράδια θα ζωντανεύει μεdjsets. Σε ρυθμούς τζαζ, χιπ χοπ, ποπ και σύγχρονης μουσικής θα μας παρασύρουν το κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη, το MObTrio, η Χαρούλα Τσαλπαρά, οι Rudy Roots και οι Rev/Ohm, ενώ ανεβαίνοντας τους ορόφους θα ανακαλύπτουμε εικαστικές περφόρμανς και την έκθεση «Eftychís Σynkyría». Δεν θα λείψουν τα χορευτικά δρώμενα (από τους Δανάη & Διονύσιο, Λαμπρινή Γκόλια, Μαρίνα Τσαπέκου κ.ά.), το stand up comedy (με τους Στέλιο Ανατολίτη, Χάρη Νταρζάνο, Θοδωρή Αδαμάκο, Ήρα Κατσούδα, Δήμητρα Νικητέα και Ειρήνη Ξυγκάκη) και οι προβολές ταινιών. Στη νέα γιορτή τέχνης που κάνει το ντεμπούτο της στην καρδιά της πόλης. Χορηγός επικοινωνίας ο Athens Voice 102,5.
Ρομάντσο, 26-28 Μαΐου 

Vanguard Festival

Στον κόσμο του Cameron Jamie
Πέντε χρόνια από την τελευταία του έκθεση στην Αθήνα, ο Αμερικανός διάσημος εικαστικός επιστρέφει στα μέρη μας. Γεννημένος στο Λος Άντζελες το 1969 και κάτοικος Γαλλίας από το 2000, μέσα από την πρακτική του ερευνά τις τελετουργικές πρακτικές σε περιθωριακές ή υπόγειες κουλτούρες. Αυτή τη φορά φέρνει στις αποσκευές του ένα σύνολο από μπρούτζινα γλυπτά και ζωγραφικά έργα στα οποία παρατηρεί κανείς αφηρημένες και διαπλεκόμενες μορφές που αναπτύσσονται στο πλαίσιο μιας οργανικής κίνησης και φέρνουν στο φως αρχέγονα ένστικτα, το συλλογικό ασυνείδητο και αρχαϊκούς μύθους βίας.
Γκαλερί Bernier/Eliades, 25 Μαΐου-13 Ιουλίου (εγκαίνια: 18:00-21:00) 

Cameron Jamie, "Not yet titled, grey"

Ροκ στο Κύτταρο
Από τη δεκαετία του ’80 στο σήμερα μάς διακτινίζουν τα live της εβδομάδας στο γνωστό μουσικό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών. Την Παρασκευή το Rockpages γιορτάζει τα 20 χρόνια του σ’ ένα Journey of no return με τους Silver Risc και τους Bad Habits σε κλασικά κομμάτια από την ελληνική hardrock σκηνή. Το Σάββατο, πάλι, οι Λευκή Συμφωνία μάς συστήνουν το νέο τους άλμπουμ «Άνθη της σιωπής» αλλά και μια επιλογή από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της δισκογραφίας τους.
Κύτταρο, 26 Μαΐου στις 21:00 & 27 Μαΐου στις 21:30

Οι Λευκή Συμφωνία στο Κύτταρο
Οι Λευκή Συμφωνία στο Κύτταρο © Jane Fotou

Δέκα εικαστικοί χαράσσουν
Τι μπορεί να προκύψει όταν γνωστοί δημιουργοί χωρίς προηγούμενη –ή με ελάχιστη– πρακτική επαφή με το εργαλείο της χαρακτικής, αρχίζουν να ανακαλύπτουν τις τεχνικές της υψιτυπίας και της βαθυτυπίας; Επιστέγασμα μιας πρωτοβουλίας του Ευριπίδη Παπαδοπετράκη που επιχειρεί τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της χαρακτικής στο πεδίο των σύγχρονων εικαστικών τεχνών, η έκθεση με τίτλο «Burr» μας συστήνει τους πειραματισμούς των Κυριακής Γονή, Μάρως Μιχαλακάκου, Ζάφου Ξαγοράρη, Ηλία Παπαηλιάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Irene Ragusini, Κατερίνας Στεφανιδάκη, Παντελή Χανδρή, αλλά και του Στέφανου Ρόκου.
KȮREN process space, 25 Μαΐου-15 Ιουνίου (εγκαίνια στις 19:00)

Ο Στέφανος Ρόκος και ο Ευριπίδης Παπαδοπετράκης στο Koren για το εικαστικό πρόγραμμα "Burr"
Ο Στέφανος Ρόκος και ο Ευριπίδης Παπαδοπετράκης στο Koren για το εικαστικό πρόγραμμα "Burr"

Η πολιτική ματιά της Λυδίας Δαμπασίνα
Τρεις αιωρούμενοι σταυροί από κλαδιά βελανιδιάς κι ένα βίντεο που τους δείχνει να λικνίζονται υπό το φως του φεγγαριού με ηχητική υπόκρουση τον παφλασμό των κυμάτων. Ένα θρησκευτικό θέμα ή μήπως μια έμμεση αναφορά στους συμβολισμούς της σημαίας του Ρήγα, στην αισθητική της ανατροπής και στους κοινωνικούς επαναστάτες; Θέματα όπως η οικολογία, οι οικονομικές ανισότητες, ο θρησκευτικός φανατισμός, το γυναικείο ζήτημα και ο έρωτας πραγματεύεται η γνωστή καλλιτέχνις στην έκθεση «Lorem Ipsum» μέσα από νέες φωτογραφίες, γλυπτά και εγκαταστάσεις αλλά και κάποια παλαιότερα έργα της.
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, 25 Μαΐου-16 Ιουλίου (εγκαίνια: 18:00-22:00)

Λυδία Δαμπασίνα, "Lorem ipsum"

13 χρόνια Off-Off Athens
Σαρτρ αλλά και Οικονομίδης, ιστορίες για τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις, για γυναίκες πραγματικές ή κι από τη σφαίρα του μύθου, για ανώνυμους ανθρώπους της διπλανής πόρτας και influencers. Το φεστιβάλ που από το 2008 μας έχει συστήσει τη δουλειά 2.400 καλλιτεχνών παραδίδει και φέτος τη σκηνή σε 24 θεατρικά σχήματα και νέους δημιουργούς για να μοιραστούν τη δουλειά τους.
Επί Κολωνώ, 31 Μαΐου-25 Ιουνίου

Off Off Festival: από την παράσταση "Κεκλεισμένων των θυρών"
Off Off Festival: από την παράσταση "Κεκλεισμένων των θυρών"

Μια «Φανταστική» συνάντηση
Ο θρυλικός αρχιμουσικός Κρίστοφ Έσενμπαχ ανανεώνει το ραντεβού του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για να διευθύνει την απαιτητική Πέμπτη Συμφωνία του Άντον Μπρούκνερ, ενός συνθέτη που για εκείνον, όταν ήταν παιδί, σήμαινε «τα πάντα, την ελπίδα, το βάθος και την εσωτερική γαλήνη». Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ο επιφανής Αμερικανός τσελίστας Ζυλ Μπέιλι αναμετράται με το «εξομολογητικό» Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Έντουαρντ Έλγκαρ. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για το έργο του «Μαζί για το Παιδί».
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 28 Μαΐου στις 20:30

Ο Κρίστοφ Έσενμπαχ συνεργάζεται ξανά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Ο περίφημος αρχιμουσικός Κρίστοφ Έσενμπαχ © Luca Piva

Η ΕΛΕΥΣΙΣ της Κυριακής
Σε μια ανοιχτή εκδήλωση για την κυριακάτικη αργία μας προσκαλεί,μικρούς και μεγάλους, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ξεκινά το πρωί με την παιδική παράσταση του Στέφανου Παπατρέχα και της Νάντιας Δαλκυριάδου «Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας» και κορυφώνεται με συναυλία από τους Μαρία Παπαγεωργίου, Γιάννη Παπαγεωργίου και Γιάννη Διονυσίου. Ενδιάμεσα, όμως, φέρνει παιχνίδια, εργαστήρια, συλλογική κουζίνα, καθώς και συζητήσεις για τους εργατικούς αγώνες, το φύλο και το λαϊκό τραγούδι στο ραδιόφωνο.
ΟΑΣΗ (πρώην κάμπινγκ), 28 Μαΐου στις 11.00-23.00

Οι Antimamalo στην Ελευσίνα
Οι Antimamalo στην Ελευσίνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ