Μουσικη

12 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 18 - 24 Μαΐου 2023

Ο Γιάννης Χουβαρδάς με νέα παράσταση στην Ελευσίνα, Athens Jazz στην Τεχνόπολη, Generations στο ΚΠΙΣΝ, ραντεβού για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 872
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Don’t look back» από τον Γιάννη Χουβαρδά στην Ελευσίνα
«Don’t look back» από τον Γιάννη Χουβαρδά στην Ελευσίνα

12 πολιτιστικές προτάσεις για την εβδομάδα 18-24 Μαΐου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για φεστιβάλ, συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Ο Γιάννης Χουβαρδάς στην Ελευσίνα
Τρεις αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου μεταμορφώνονται στο ερειπωμένο HotelSpectreκαι τα φαντάσματα μυθικών εραστών, απομεινάρια ενός τραγικού, ανεκπλήρωτου ή αλύτρωτου έρωτα,«ζωντανεύουν» τις μοιραίες στιγμές της ιστορίας τους. Σε μια πορεία «καθόδου» προς τον Άδη, με αφετηρία τον μύθο του Ορφέα και της Ευριδίκης έρχεται να μας παρασύρει το «Don’tlookback»του γνωστού σκηνοθέτη. Καταργώντας τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κοινού και ερμηνευτών, καλεί τους θεατές να ακολουθήσουν τους ονειρικούς χαρακτήρες (που ερμηνεύουν οι Γιάννης Βογιατζής, Στεφανία Γουλιώτη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Έκτορας Λυγίζος, Ράνια Οικονομίδου, Αποστόλης Τότσικας Πηνελόπη Τσιλίκα κ.ά.)και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις σε κομβικά σημεία της περιήγησής τους.
Σημείο συγκέντρωσης: Αναψυκτήριο Ελευσίνας, 19-29 Μαΐου, στις 21:00 & 22:30

"Don't look back" από τον Γιάννη Χουβαρδά στην Ελευσίνα

All that… Athens Jazz
Είκοσι δύο χρόνια πορείας, 21 συναυλίες, 7 ημέρες. Η μεγάλη γιορτή της τζαζ επιστρέφει φέρνοντας στο Γκάζι καταξιωμένους καλλιτέχνες, ανερχόμενα σχήματα. Ανάμεσά τους τον θρυλικό Erik Truffaz, μία από τις σημαντικότερες μορφές του είδους διεθνώς· την KID BE KID, ένα φαινόμενο της πολυμορφικής μουσικής σκηνής του Βερολίνου· τον νεαρό Βέλγο μπασίστα Jonathan Collin-Bouhon με το ονειρικό ηχόχρωμα· τους εκρηκτικούς Tygroo από την Τσεχία· τους Γάλλους OZMA που «φλερτάρουν» με ροκ, παραδοσιακά και ηλεκτρονικά ακούσματα· τους Νορβηγούς Gard Nilssen Acoustic Unity για ένα άκρως μελωδικό και αυτοσχεδιαστικό, ακουστικό live, αλλά και την πολυβραβευμένη τραγουδίστρια Veronika Harcsa από την Ουγγαρία.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 22 έως τις 28 Μαΐου

Το φεστιβάλ Athens Jazz επιστρέφει στην Τεχνόπολη
© Βαγγέλης Πατσιαλός



Τα μουσεία γιορτάζουν
Να μην πάμε επίσκεψη;Την Πέμπτη 18 Μαΐου η Διεθνής Ημέρα Μουσείων φέρνει ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους καθώς και δράσεις στο πνεύμα της θεματικής «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Τιμώμενος φορέας για φέτος το Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή μάς υποδέχεται με ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και συναυλία της ορχήστρας εγχόρδων DeProfundis. Στην Εθνική Πινακοθήκη δίνουμε ραντεβού στον κήπο για να ανακαλύψουμε την αρχιτεκτονική, τα φυτά αλλά και τα γλυπτά που φιλοξενεί. Θεματικές περιηγήσεις με επίκεντροτις μεγάλες καταστροφές που άλλαξαν τα δεδομέναστο Προϊστορικό Αιγαίοετοιμάζουν οι αρχαιολόγοι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (στις 18 & 19/5). Όσοι, πάλι, βρεθείτε στο Ίδρυμα Takisστο Γεροβουνό θ’ ανακαλύψετε τα κινητικά και μουσικά γλυπτά του διάσημου καλλιτέχνη μέσα από ξεναγήσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια, ενώ μπορείτε να απολαύσετε και τη θέα στ’ αστέρια, την Αφροδίτη και τον Άρη, από τα τηλεσκόπια.

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
© Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Φωτογράφηση: Σταύρος Ψηρούκης

Οι CHÓRES στον πιο αρχοντική αυλή της Αθήνας
Μια βουτιά στην ελληνική παράδοση με τον δικό του σύγχρονο τρόπο επιχειρεί το δημοφιλές γυναικείο φωνητικό σύνολο σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι. Με φόντο την ιστορική Βίλλα Ιλίσσια, παρουσιάζει ένα δυναμικό πολυφωνικό πρόγραμμα συμπλέκοντας χορωδιακές διασκευές παραδοσιακών μελωδιών με νέες μεταγραφές δημοτικών τραγουδιών από σύγχρονους συνθέτες (όπως οι Αλέξανδρος Κτιστάκης, Μάρθα Μαυροειδή, Άλκης Μπαλτάς, Άγγελος Τριανταφύλλου, Φίλιππος Τσαλαχούρης). Το σύνολο διευθύνει η αρχιμουσικός Ειρήνη Πατσέα και την κινησιολογία επιμελείται ο χορογράφος Σταύρος Ικμπάλ. Για προσκλήσεις συντονιστείτε στο Instagram τουAthensVoice 102,5 ή στείλτε έως και τις 22 Μαΐου SMS στο 54301 γράφοντας: AV (κενό) CHÓRESκαι το ονοματεπώνυμό σας (χρέωση 0,34/SMS με ΦΠΑ και τέλη κινητής τηλεφωνίας).
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, 24 Μαΐου στις 20:30

Οι Chores μας δίνουν ραντεβού στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
© Valeria Isaeva

Μια συνομιλία με τον Τίτο Πατρίκιο
Δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα σε ηλικία μόλις 15 ετών, εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Αϊ-Στράτη, έγραψε στίχους και πεζά,είδε το έργο του να βραβεύεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να μεταφράζεται στα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά. Αυτή τη Δευτέρα ο γνωστός ποιητής ξετυλίγει τη διαδρομή της ζωής του σε μια συνομιλία με τη δρα Φιλολογίας Αιμιλία Βλαχογιάννη. Ποιήματά του θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, ενώ θα προβληθεί και ταινία μικρού μήκους με συνεντεύξεις από σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του (Ελένη Αντωνιάδου, Αναστάσης Βιστωνίτης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μάριος Μπαχάς, Αλεξάνδρα Παρτρικίου, Δάφνη Πατρικίου, Δημήτρης Ραυτόπουλος).
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, 22 Μαΐου στις 18:45

Τίτος Πατρίκιος

Δυο βραδιές στο Κύτταρο
Οι Λunatics επιστρέφουν στο μουσικό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών αυτή την Παρασκευή για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια από τη δημιουργία του «Dark Side of the Moon»,αλλά εννοείται ότι θα παίξουν και άλλα εμβληματικά κομμάτια των Pink Floyd επαναλαμβάνοντας και το αφιέρωμά τους στο «Animals». Το Σάββατο το IMF υπόσχεται ένα rocklineup με υπνωτικές μελωδίες, ψυχεδελικά riffs, επιθετικές μπασογραμμές και θορυβώδεις εκρήξεις από τους Void Droid, Jacks Full, Supermoon, Ruckus Habit και Smokedown.
Κύτταρο, 19 Μαΐου στις 22:00&20 Μαΐου στις 21:30

Οι Λunatics επιστρέφουν στο Κύτταρο

Οι Warhaus στο Γκάζι
Αν κόλλαγες ακούγοντας τα «Love’s a Stranger» και «Machinery», ξέρουμε ότι ήδη θα έχεις βγάλει εισιτήριο. Ο Maarten Devoldere (Balthazar) προσγειώνεται στα μέρη μας φέρνοντας στις αποσκευές του μελωδίες από το καινούργιο του άλμπουμ. Τα τραγούδια του «Ha Ha Heartbreak» γράφτηκαν μόλις σε τρεις εβδομάδες σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Παλέρμο, μετά από έναν χωρισμό. Κρατώντας τον γνώριμο ατμοσφαιρικό, jazzypop ρυθμό του, ξεδιπλώνουν ένα ταξίδι από το πένθος και τη θλίψη στη λύτρωση.Ο AthensVoice 102,5 είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.
Gazarte Roof Stage, 20 Μαΐου στις 22:00

Warhaus (Maarten Devoldere)

Οι My Wet Calvin live εν κινήσει
Ανεβαίνουν στην οροφή ενός τουριστικού λεωφορείουκαι υπόσχονται μια διαφορετική συναυλία καθώς για ένα πενθήμερο θα διασχίζουν τη δυτική Αθήνα ακολουθώντας τη διαδρομή της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Οι Αθηναίοι shoegazers επιβιβάζονται στο όχημα της Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για μια μουσική περιπλάνηση κατά μήκος της Ιεράς Οδού, όπου το «Χαμομήλι» τους συναντά τα Διάφανα Κρίνα, τον Ζαμπέτα και τον Μπάμπη τον Φλου.
Αφετηρία: Αρχή Ιεράς Οδού (Ψησταριές «Λεωνίδας»), 24-28 Μαΐου στις 19:30

My Wet Calvin

Generations: ένα φεστιβάλ για όλη την οικογένεια
Θα παίξετε ανάμεσα σε γιγάντιες σαπουνόφουσκες, αλλά και με πολύχρωμα στεφάνια και μπάλες, twister και μπουγέλο, θα δείτε ξυλοπόδαρους και ακροβάτες, θα φτιάξετε πρωτότυπες ορχήστρες, θα ζωγραφίσετε, θα φυτέψετε, θακάνετε καγιάκ, θα φωτογραφηθείτε φορώντας διασκεδαστικά props. Η καθιερωμένη γιορτή για μικρούς και μεγάλους με ελεύθερη είσοδο επιστρέφει στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Πιάστε θέση στο γρασίδι κι απολαύστε DJ sets από τους Βρετανούς Jazzie B και Norman Jay, αλλά και από τους Blend Mishkin &BNC, Black Athena, Palov, RSN, Dimitris Lilis, Terra Exotica, Dr. Orange και Afrogirl.
ΚΠΙΣΝ, 20 & 21 Μαΐου, από τις 11:00

Generations, ένα φεστιβάλ για όλη την οικογένεια στο ΚΠΙΣΝ
© Πελαγία Καρανικόλα

Όταν είσαι… Μόνος στο πλήθος
Συναισθηματικές και σωματικές διασταυρώσεις του προσωπικού και του κοινωνικού, του ιδιωτικού και του δημόσιου και εκφάνσεις τού μέσα και του έξω αναζητούν 12 καλλιτέχνες στην έκθεση «Alone in a crowd». Σύμφωνα με την επιμελήτριά της Άντρεα Γκίλμπερτ «Μέσα από την εξερεύνηση της συνθήκης της μοναχικότητας, της απομόνωσης και της αποξένωσης διαφαίνεται η ίδια η μοναχικότητα ως μη απαραίτητα οδυνηρή. Αντιθέτως, παρέχει έναν χώρο για ενδοσκόπηση, ανεξαρτησία, αυτοεπιβεβαίωση και, τελικά, ενδυνάμωση της μοναδικότητας». Παρουσιάζονται έργα των Αντωνάκη, Δέσποινας Χρήστου, Αλέξανδρου Γεωργίου, Μαρκ Χατζηπατέρα, AlexKat, Ντιάνας Μαγκανιά, Μαρίας Ζερβού κ.ά. 
Ελληνοαμερικανική Ένωση, 25 Μαΐου-24 Ιουνίου (εγκαίνια στις 19:00)

Έργο της Μαριλίας Κολυμπίρη στην έκθεση "Alone in a crowd"
Έργο της Μαριλίας Κολυμπίρη

Ένα κτίριο «σε αναμονή» συστήνεται
Για δεκαετίες στέγασε μια εταιρία εμπορίας προϊόντων χημικής βιομηχανίας. Λίγο πριν ξεκινήσει η ανακαίνισή του προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο σε ελληνο-ελβετικές συνέργειες, πέντε καλλιτέχνες συνομιλούν με υλικά και άυλα στοιχεία του μέσα από περφόρμανς, εγκαταστάσεις και ένα ακουστικό live. Ένα πρότζεκτ του Flux Laboratory Athens με την ηθοποιό και performer Κατερίνα Δρακοπούλου, τους εικαστικούς Χρυσάνθη Κουμιανάκη και Γιώργο Μωραΐτη, τον χορευτή Παύλος Λυκούδης aka Okami και τη μεσόφωνο και καλλιτέχνη ήχου και εγκαταστάσεων Άννα Παγκάλου. Είσοδος ελεύθερη με κράτηση στο https://fienta.com/inanticipation.
Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5 στην Πλάκα, 19 Μαΐου στις 15:00-21:30

Η περφόρμερ Κατερίνα Δρακοπούλου στην έκθεση "In anticipation"
Η περφόρμερ Κατερίνα Δρακοπούλου στην έκθεση "In anticipation"

Τα εργαλεία αφηγούνται
Ρόκες, σφοντύλια, αδράχτια και καλτσοβελόνες που βοήθησαν τις γυναίκες να δημιουργήσουν από απλά, απαραίτητα στην καθημερινότητά τους, εργόχειρα έως και αριστουργήματα χειροτεχνίας, αλλά και εργαλεία τα οποία έχουν παραχθεί σε ελληνικές φυλακές από τα τέλη του 19ου αιώνα έως περίπου το 1950. Στη λησμονημένη ιστορία των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων εστιάζει η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη. Η παρουσίαση συμπληρώνεται και από αντίστοιχα αντικείμενα από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.
Μουσείο Μπενάκη, έως 3 Σεπτεμβρίου

"Τα εργαλεία αφηγούνται" στο Μουσείο Μπενάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ