Θεατρο - Οπερα

16 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 4 - 10 Μαΐου 2023

Η έκθεση Unboxing Callas και το μιούζικαλ The Last Five Years στην ΕΛΣ, Μάριος Φραγκούλης και Dulce Pontes στο Μέγαρο, οι Novoflot στην Ελευσίνα, η Αντουανέτα Αγγελίδη στην Ταινιοθήκη κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 870
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Unboxing Callas: Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις στην ΕΛΣ
Unboxing Callas: Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις στην ΕΛΣ © Valeria Isaeva

16 πολιτιστικές προτάσεις για την εβδομάδα 4-10 Μαΐου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές

Από την Κάλλας στη Μήδεια
Πώς μπορεί να αναδειχθεί η πολυσύνθετη φυσιογνωμία της Μήδειας μέσα από το ανάγλυφο προφίλ της Κάλλας η οποία την επανέφερε στο οπερατικό προσκήνιο;Διαβάζεται ο μύθος της divina σε συνάρτηση με αυτόν της κόρης του βασιλιά της Κολχίδας; Να το σκεπτικό για το πρώτο μέρος του εικαστικού προγράμματος Unboxing Callas, σε επιμέλεια Βασίλη Ζηδιανάκη.Ενώ η Άννα Πιρότσι συναντά στη σκηνή τον απαιτητικό ρόλο της όπερας του Κερουμπίνι, στο φουαγιέ ο Πάνος Προφήτης ξετυλίγει τη δική του προσέγγιση μέσα από μια περφόρμανς-γλυπτική εγκατάσταση. Παράλληλα,εκτίθενται σχέδια και σπαράγματα από τα κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη και οι σημειώσεις του Αλέξη Μινωτή για την ιστορική παράσταση της Μήδειας στην Επίδαυρο το 1961.
Φουαγέ Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 4 Μαΐου-9 Ιουνίου, 11:00-22:00 (εγκαίνια στις 18:30)

Δωρεάν στο Athens City Festival
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα μας δίνει ραντεβού στα σκαλιά του Αρχαιολογικού Μουσείου (5/5 στις 20:30) και οι Cinematic Orchestra στην πλατεία Κοτζιά (6/5, στις 21:20). Ο Δημήτρης Καταλειφός και το κουαρτέτο του Δημήτρη Τσάκα συναντιούνται στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή για μια βραδιά με τζαζ και ποίηση (6/5, στις 20:30). Η ιστορικός Τόνια Καφετζάκη μας βγάζει βόλτα στη βυζαντινή και οθωμανική Αθήνα (6/5, στις 18:30).Στον Εθνικό Κήπο παίζει κυνήγι θησαυρού (5/5, στις 17:00, συνάντηση στο σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος) και στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης έκθεση κεραμιστών (6 & 7/5, 11:00-21:00) ενώ στηνπλατεία Συντάγματος η καλλιτέχνις Κατερίνα Κατάκη καταγράφει τα «Δημόσια ημερολόγιά» της (7/5, 14:00-17:00). Δωρεάν αφορμές για ψυχαγωγία στο μαγιάτικο φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερα στο https://cityfestival.thisisathens.org/

Ο Δημήτρης Καταλειφός και το κουαρτέτο του Δημήτρη Τσάκα συναντιούνται στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή
Ο Δημήτρης Καταλειφός και το κουαρτέτο του Δημήτρη Τσάκα συναντιούνται στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή

11 καλλιτέχνιδες για τα παιδιά και το ΕΛΙΖΑ
Την πρωτοβουλία του Σωματείου ΕΛΙΖΑ για τη δημιουργία ενός Εθνικού Προγράμματος Επιμόρφωσης και Ενδυνάμωσης Νηπιαγωγών για την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών στηρίζει η γκαλερί Ζουμπουλάκη μέσα από την έκθεση «11 womenunited for children». Περιλαμβάνει έργα γνωστών δημιουργών διαφορετικών γενιών (Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Μαρίνα Καρέλλα, Πέγκυ Κλιάφα, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Έλπη Σαράντη, Χριστιάνα Σούλου, Σοφία Στεβή, Chryssa, Farida El Gazzar) και μέρος από τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν γι’ αυτόν τον σκοπό.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 4-27 Μαΐου(εγκαίνια: 18:00-21:00) 

«11 women united for children»: Έργο της Νικομάχης Καρακωστάνογλου
«11 women united for children» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη: Έργο της Νικομάχης Καρακωστάνογλου

AGreekulture από την Ελισσάβετ Σφυρή
Τι σχέση μπορεί να έχουν τα διονυσιακά μυστήρια με την τρέχουσα αθηναϊκή πραγματικότητα; Την ανάγκη της συνεύρεσης σ’ ένα γλέντι που θα εξυμνεί τη χαρά της ζωής επιδιώκει να ενεργοποιήσει η 29χρονη εικαστικός και μάλιστα με τα πιο απροσδόκητα μέσα. Στη νέα της έκθεση μετατρέπει σε μουσικά όργανα χρηστικά αντικείμενα συνδεδεμένα με την παραγωγή βουτύρου, την αποθήκευση του σιταριού και του κρασιού, αλλά και με χρήση σε εξαερισμούς και αρδευτικά συστήματα. Στο άνοιγμα και στο κλείσιμο της έκθεσης ζωή στα γλυπτά-props θα δώσουν σε δύο περφόρμανς ομάδες μουσικών (The Syrian and Greek Youth Forum, Black and White Drums, Bugarabu Percussion, Al fawares Culture Band) και χορεύτριες από τον πολιτιστικό οργανισμό Hamsa.
Flux Laboratory Athens, 4-16 Mαΐου (εγκαίνια & περφόρμανς λήξης στις 20:00)

Από την έκθεση της Ελισσάβετ Σφυρή "AGreekulture"

Όπερα στους δρόμους της Ελευσίνας
Τον περασμένο Οκτώβριο μας προσκάλεσαν σε μια αλληγορική-αθλητική-οπερατική περφόρμανς στο ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ και στην ΕΛΣ και να που τώρα μας παρασέρνουν εν χορδαίς και οργάνοις στην Ελευσίνα. Για τους Novoflot ο λόγος, τον ρηξικέλευθο θίασο από το Βερολίνο. Αυτό το ΠΣΚ θα κυκλοφορούν από τον πεζόδρομο της Νικολαΐδου ως το Παλαιό Ελαιουργείο, περνώντας έξω από κλειστά καταστήματα και ανενεργές επιχειρήσεις, με το «Everything Open», μια περιπατητική μουσικο-θεατρική δράση, σε συνεργασία με τον συνθέτη και πιανίστα Αντώνη Ανισέγκο, τον βραβευμένο σαξοφωνίστα και πολυοργανίστα HaydenChisholmκαι μια σειρά ετερόκλητων μουσικών συνόλων.
Σημείο εκκίνησης: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας, 5-7 Μαΐου στις 20:00

Novoflot, "Everything open"

The Last Five Years: το μιούζικαλ μιας σχέσης
Ηγλυκόπικρη ιστορία δύο νέων Νεοϋορκέζων καλλιτεχνών, από το πρώτο ραντεβού και τον γάμο μέχρι το τελευταίο αντίο ζωντανεύει σε πανελλήνια πρώτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Το δημοφιλές οφ-Μπρόντγουεϊ μιούζικαλτου βραβευμένου με τρία Τόνυ Αμερικανού συνθέτη Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν, γνωστό και από την κινηματογραφική διασκευή του 2014 με τους Άννα Κέντρικ και Τζέρεμυ Τζόρνταν, ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου και μετάφραση και σκηνοθεσία του Δημήτρη Δημόπουλου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Βάσια Ζαχαροπούλου και ο Πάρις Παρασκευάδης.
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 5, 6, 7, 11, 12, 13 Μαΐου

The last five years στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
© Ανδρέας Σιμόπουλος Επεξεργασία Μ. Μπουγιούκου

Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού
Άγνωστος για πολλούς στην Ελλάδα, ο Μωρίς Οανά (1913-1992) αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους συνθέτες της γενιάς του στη Γαλλία ήδη από τη δεκαετία του 1960. Γεννημένος στην Καζαμπλάνκα, με ισπανικές καταβολές, βρετανική υπηκοότητα και γαλλική παιδεία άντλησε για τη δημιουργία του από ισπανικά θέματα και αφρικανικούς ρυθμούς, από τους ελληνικούς μύθους, τη ρυθμική γλώσσα της τζαζ, αλλά και από την υφή της μουσικής των Ντεμπυσσύ, ντε Φάγια, Μπάρτοκ και Στραβίνσκι. Τρεις συναυλίες με ελεύθερη είσοδο μας βάζουν στο προσωπικό του σύμπαν μέσα από έργα του για σόλο πιάνο και σύνολα μουσικής δωματίου, αλλά και νέες αναθέσεις.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση,10 Μαΐου στις 20:00 

Maurice Ohana
© Dominique Souse

Δυο βραδιές στο Κύτταρο
Το μεγάλο αφιέρωμα στον Gary Moore επιστρέφει αυτό το Σάββατο. Οι Remember Lizzy, οι Blue Emerald και πολλοί φίλοι μουσικοί ερμηνεύουν τραγούδια του Ιρλανδού κιθαρίστα από την blues και τη heavy rock περίοδο της καριέρας, καθώς και από το πέρασμά του από τους Thin Lizzy. Την Κυριακή στη σκηνή της Ηπείρου και Αχαρνών καταφθάνει ο Βασίλης Ράλλης με στίχο πολιτικοκοινωνικό και κομμάτια από όλες τις δισκογραφικές του δουλειές (Πόλη πρέζα, Χωρίς εισιτήριο, Σιγαλιά, Πρώτη μέρα του χρόνου, Ανησυχία αταξία και ανασφάλεια).
Κύτταρο live, 6 Μαΐου στις 21:30 & 7 Μαΐου στις 21:00

Ο Βασίλης Ράλλης στο Κύτταρο

Ο Μάριος Φραγκούλης συναντά τη Dulce Pontes
Τραγούδια πλημμυρισμένα από το φως της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, αλλά και από λιμάνια αγαπημένα, από την Ιταλία και τη Γαλλία έως την Ισπανία, φέρνουν στις αποσκευές τους ο αισθαντικός τενόρος και η διάσημη ντίβα του φάντο. Όσοι πιστοί, ετοιμαστείτε για ένα δίωρο θαλασσινό μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 9 και 10 Μαΐου στις 20:30

Dulce Pontes

Η Αντουανέτα Αγγελίδη εξομολογείται
Μέσα στην καραντίνα, στο διαμέρισμά τους, μια κόρη κινηματογραφεί τις εξομολογήσεις της μητέρας της. Πίσω από την κάμερα βρίσκεται η Ρέας Βαλντέν ενώ μπροστά της η πρωτοπόρος του φεμινιστικού avant-garde κινηματογράφου στην Ελλάδα, Αντουανέτα Αγγελίδη, μιλά για την τέχνη και τη ζωή, τα οράματα, τις ταινίες της και τη συγκλονιστική εμπειρία της τύφλωσης. Η ταινία «Έμμονες ώρες στον τόπο της πραγματικότητας», που έκανε την πρεμιέρα της στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα προβάλλεται για μια εβδομάδα στη Λαϊδα ενώ θα ακολουθούν εισηγήσεις από συγγραφείς, πανεπιστημιακούς και καλλιτέχνες.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 4-10Μαΐου, στις 19:00 

Η κινηματογραφίστρια Αντουανέτα Αγγελίδη

«Γλάρος» διά χειρός Σάββα Στρούμπου
Το ερώτημα «Ποιος είμαι;», «Τι είμαι;», που απευθύνει ο Τρέμπλιεφ στον εαυτό του ακούγεται ηχηρά στην προσέγγιση της ομάδας Σημείο Μηδέν στο τσεχοφικό κείμενο, στην πρώτη της ενασχόληση με τη δραματουργία του Ρώσου μεγάλου συγγραφέα. Έργο-σταθμός στο σύγχρονο θέατρο, παρακολουθεί τις αναζητήσεις ενός νεαρού συγγραφέα κάτω από τη σκιά της καταξιωμένης ηθοποιού μητέρας του, αλλά και τις σχέσεις μιας ομάδας ανθρώπων που κινούνται στον χώρο του θεάτρου, αγαπούν και προσπαθούν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδά τους. Η παράσταση, που σκηνοθετεί ο Σάββας Στρούμπος, πατά στη νέα μετάφραση από τα ρωσικά του Δαυίδ Μαλτέζε.
Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, 5-28 Μαΐου

"O γλάρος" από την Ομάδα Σημείο Μηδέν

Τραγουδώντας την (άγνωστη) Λιονέλλα
Η τρίπρακτη όπερα του Σπύρου Σαμάρα, που αφορά στο πάθος του Ούγγρου αξιωματικού Αντόρ για τον τζόγο, το οποίο κερδίζει ακόμα και τον έρωτά του για την όμορφη τσιγγάνα Λιονέλλα, συνάντησε το κοινό μόλις μια φορά στη Σκάλα του Μιλάνου το 1891. Έκτοτε, με εξαίρεση τη μικρή «Ουγγρική Ραψωδία», παρέμεινε στην αφάνεια έως ότου την έφερε στο φως η μουσικολογική σκαπάνη του Βύρωνα Φιδετζή. Μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Ελλάδα το 2011, ο γνωστός αρχιμουσικός διευθύνει το έργο του Κερκυραίου μουσουργού, σε συναυλιακή μορφή, σε δική του νέα του ενορχήστρωση. Σολίστ οι Άννα Στυλιανάκη, Δημήτρης Πακσόγλου, Χρήστος Κεχρής, Χάρης Ανδριανός, Χριστόφορος Σταμπόγλης.
Ολύμπια, 6 Μαΐου, στις 20:00

Ο Alva Noto στην Αθήνα
Οι φιλότεχνοι τον γνωρίζουν ως Carsten Nicolai, από τις μινιμαλιστικές εικαστικές εγκαταστάσεις του. Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής από το βραβευμένο στο Prix Ars Electronica άλμπουμ 20΄ to 2000. Και οι περισσότεροι από τη μουσική που συνυπέγραψε με τον Ριουίτσι Σακαμότο για την πολυβραβευμένη ταινία «Η επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου. Αυτό το Σάββατο ο πρωτοπόρος Γερμανός συνθέτης και παραγωγός, σε συνεργασία με τον Γάλλο εικαστικό Anne-James Chaton και τον Ιάπωνα Nibo στα visuals, μας συστήνουν το ALPHABET, το τελευταίο τους AV project,ένα έργο που προσκαλεί τον θεατή να βυθιστεί στις πολλαπλές σχέσεις μεταξύ της γλώσσας, των ψηφιακών μεταφράσεών της και της κατανόησής μας για τον κόσμο.
Ωδείο Αθηνών, 6 Μαΐου στις 21:00 

Alva Noto
© Sebastian Mayer

Οι «Διαβρώσεις» του Βαλέριου Καλούτση
«Αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να καταστρέφουμε τη φύση. Είμαστε τα μόνα ζωντανά που το κάνουμε αυτό. Πάντοτε έλειπε από το έργο μου ο άνθρωπος, διότι έπαψε να συνυπάρχει με τη φύση» δήλωνε το 1991 ο Βαλέριος Καλούτσης (1927-2014). Στην τρίτη έκθεση που του αφιερώνει στην γκαλερί της η Αγγελική Αντωνοπούλου, σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου, δημιουργίες από τη σειρά «Διαβρώσεις» αναδεικνύουν την οικολογική του ευαισθησία μέσα από μια τρισδιάστατη «ορυκτή» ζωγραφική που παραπέμπει σε αποκολλημένα πετρώματα, κατολισθήσεις, χαράδρες και καμένα τοπία.
a.antonopoulou.art 4 Μαΐου-23 Ιουνίου (εγκαίνια: 19:00-22:00)

Βαλέριος Καλούτσης, το έργο του "Πτώση" στην έκθεση "Διαβρώσεις" στην a.antonopoulou.art
© Γιώργος Αναστασάκης

Θεατρικό δίπτυχο από τους Nova Melancholia
Δύο παραστάσεις με camp διάθεση που περιπαίζουν τον θάνατο και με αναφορές στην ιστορία της τέχνης και σε κινηματογραφικούς αστέρες παρουσιάζει η Nova Melancholia. Αναφορές που συσχετίζονται με τον Άγιο Σεβαστιανό (νεότητα, ομορφιά, ομοερωτισμός, μαρτυρικός θάνατος), κείμενα των Γκίνζμπεργκ, Ζενέ, Κολτές, Ουίλιαμς κ.ά. και αποσπάσματα ταινιών (μεταξύ άλλων των Κοκτώ, Παζολίνι, Τζάρμαν, Παρατζάνοφ) τροφοδοτούν τον Σεμπάστιαν. Η περφόρμανς Vanitas αποτελεί έναν σκηνικό στοχασμό γύρω από τις έννοιες της ματαιότητας και του εφήμερου, μέσα από την (αντι)παράθεση του ήχου της ηλεκτρικής κιθάρας και του κυνικού και συχνά αστείου λόγου του Άντυ Γουόρχολ.
ΠΛΥΦΑ, 4 Μαΐου-3 Ιουνίου

"Sebastian" από τους Nova Melancholia

Δεν ακούς τον ρυθμό
Η Στέλλα, μια νεαρή τραγουδίστρια που κυνηγά την επιτυχία, επιδιώκει την απόδραση από το αδιέξοδο της πραγματικότητας με τη βοήθεια ενός παραισθησιογόνου. Σ’ αυτό το ψυχεδελικό ταξίδι θα έρθει αντιμέτωπη με τις επιλογές της στη ζωή, θα επαναπροσδιορίσει τις επιθυμίες της και θα ξυπνήσει η ανάγκη της για την ανακάλυψη της πραγματικής της ελευθερίας. Πόσο, όμως, εφικτή είναι τελικά η υπέρβαση όσων μας αιχμαλωτίζουν; Το έργο του 25χρονου Τάσου Πετρίτση, ο οποίος υπογράφει και την (πρώτη του) σκηνοθεσία από κοινού με την Ειρήνη Τσέλλου, ανεβάζει η ομάδα Actraw. Παίζουν οι: Στέφανος Βλάχος, Δήμητρα Βογιατζόγλου, Τζένη Γεωργιλή, Ειρήνη Δάμπαση, Μαντώ Μιχαλιού, Λεωνίδας Παπαδόδημας, Ειρήνη Τσέλλου
Θέατρο Αλκμήνη, πρεμιέρα; 2 Μαΐου στις 20:00

Η Ειρήνη Τσέλλου στο "Δεν ακούς τον ρυθμό"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ