- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γλυπτική: Πέθανε η Phyllida Barlow
Πέθανε η Βρετανίδα καλλιτέχνης Phyllida Barlow σε ηλικία 78 ετών. Η γλύπτρια απέκτησε διεθνή φήμη στη μετέπειτα ζωή της, αφού αποσύρθηκε από μια καριέρα διδασκαλίας τεσσάρων δεκαετιών. Αφού εγκατέλειψε τη θέση της ως επικεφαλής του προπτυχιακού μαθήματος στο Slade School of Art το 2009, της δόθηκε μια ατομική έκθεση στην Serpentine Gallery το 2010, η οποία οδήγησε στην αναγνώριση των κριτικών και των επιμελητών.
Για σχεδόν 60 χρόνια, η Barlow εμπνεύστηκε από το περιβάλλον της για να δημιουργήσει επιβλητικές εγκαταστάσεις που μπορεί να είναι ταυτόχρονα απειλητικές και παιχνιδιάρικες. Δημιούργησε γλυπτά μεγάλης κλίμακας αλλά και αντι-μνημειώδη από φθηνά, χαμηλής ποιότητας υλικά όπως χαρτόνι, ύφασμα, κόντρα πλακέ, πολυστυρένιο, γάζα, γύψο και τσιμέντο. Οι κατασκευές αυτές ήταν συχνά βαμμένες σε βιομηχανικά ή ζωηρά χρώματα, ενώ οι ραφές της κατασκευής τους παρέμεναν κατά καιρούς ορατές, αποκαλύπτοντας τα μέσα κατασκευής τους.
Κορυφαία της στιγμή θεωρείται η εκπροσώπηση της Βρετανίας στην Μπιενάλε του 2017 όπου παρουσίασε τη δυναμικά βιομηχανική και βολβοειδή σειρά Folly.
Η Barlow σπούδασε στο Chelsea College of Art (1960-63) και στο Slade School of Art (1963-66), ενώ στη συνέχεια δίδαξε και στις δύο σχολές. Το 2011 έγινε μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας, τη χρονιά που εντάχθηκε στην γκαλερί Hauser & Wirth, και το 2015 της απονεμήθηκε το βραβείο CBE για τις υπηρεσίες της στις τέχνες στο πλαίσιο των πρωτοχρονιάτικων τιμών της Βασίλισσας. Το 2021 έγινε Dame Commander του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στο πλαίσιο των γενεθλίων της Βασίλισσας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.