Η Ελευσίνα στο Μουσείο Μπενάκη: Μια μοναδική έκθεση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023
Ξεκινά η εικαστική ξενάγηση σε μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας
Ντοκουμέντα και μαρτυρίες χαρτογραφούν την πορεία της Ελευσίνας ανά τους αιώνες στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, από 11 Οκτωβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου.
Μια γεύση από την Ελευσίνα, με την ίδια την πόλη ως έκθεμα, δίνει από τις 13 Οκτωβρίου η έκθεση που συνδιοργανώνει η «2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» με το Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς.
Η έκθεση με τίτλο «Μυστήριο_29 Ελευσίνα-Ωμό Μουσείο» προαναγγέλλει τα επίσημα εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στις 4 Φεβρουαρίου 2023 και συγκαταλέγεται στις μεγάλες δράσεις των Μυστηρίων, που συνθέτουν το πρόγραμμα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Της πόλης μέσα στην οποία ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός και οι συνεργάτες του ανακαλύπτουν έναν τόπο προσκυνηματικό, τον Μύθο που εμπνέει ως σήμερα και τα τέκνα που γέννησε ή υποδέχθηκε, από τον Αισχύλο ως τον Καζαντζίδη.
Ο επισκέπτης ξεναγείται στο «Ωμό Μουσείο» από ομιλούντα πορτρέτα ανθρώπων, που έχουν συνδέσει άρρηκτα τη ζωή τους με την Ελευσίνα. Ξεκινά μια δαιδαλώδη διαδρομή με αφετηρία τα αναγεννησιακά δωμάτια των αλλόκοτων θαυμάτων(cabinets de curiosite)με τις ξύλινες βαλίτσες μέσα στις οποίες παρουσιάζονται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή της πόλης, ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας και τα οποία συγκεντρώνουν με φροντίδα εδώ και χρόνια Ελευσίνιοι συλλέκτες.
Σημαντική προσθήκη στην ενότητα αυτή είναι κάποια σπάνια εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Σε μια συστροφή της διαδρομής αποκαλύπτονται λιθογραφίες ξένων περιηγητών, φωτογραφικές αποτυπώσεις της Ελευσίνας από διάσημους ξένους και Έλληνες φωτογράφους από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα.
Ενσταντανέ από παλαιότερες ιστορίες των κατοίκων μέσα από τις προσωπικές τους φωτογραφικές συλλογές, συνδέουν το τοπικό με το γενικό, τη μικρή ανθρώπινη ιστορία με τη μεγάλη Ιστορία. Το τελευταίο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην κοινότητα της Ελευσίνας μέσα από τον τοπικό αθλητισμό, τον τοπικό Τύπο, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις για καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες διαβίωσης.
Από το «Ωμό Μουσείο» δεν θα μπορούσε να λείψει μια ανθολογία παραθεμάτων που γράφτηκαν για την Ελευσίνα από σπουδαίους στοχαστές, ποιητές και λογοτέχνες της παγκόσμιας διανόησης, συνομιλώντας με εκθέματα και μνήμες, αναδεικνύοντας σύγχρονα και παλαιότερα μυστήρια της μοναδικής αυτής πόλης.
Μιας πόλης 3.000 χρόνων στο Θριάσιο Πεδίο, ιερή στην αρχαιότητα, με πολιτισμικό πλούτο που επικαλύφθηκε από την εκβιομηχάνιση του 19ου αιώνα, με ιστορία ισχυρού εργατικού κινήματος από την προσφυγιά του '22 που διασταυρώθηκε με τους εργάτες της εσωτερικής μετανάστευσης, σ΄ έναν τόπο γεμάτο, ακόμη, από τα ίχνη της παρουσίας τους. Την δεκαετία του '80, η εργατούπολη της Ελευσίνας σημαδεύτηκε από την αποβιομηχανοποίηση με τα επακόλουθα αποτελέσματα στο περιβάλλον, την ανεργία αλλά και από την καθιέρωση ενός μακρόβιου επιτυχημένου πολιτιστικού δημοτικού θεσμού, τα Αισχύλεια, που ιδρύθηκε το 1975.
«Πρόκειται εξαρχής για μια πόλη ανεπιτήδευτη! Δεν έχει συναίσθηση της αξίας ή των μικτών αξιών που κουβαλάει επάνω της, τις κουβαλάει Ωμές - άρα τις εκθέτει στον επισκέπτη χωρίς συναίσθηση ότι όντως εκτίθεται. Είναι ολόκληρη, λοιπόν, ένα ανεπιτήδευτο ΩΜΟ ΕΚΘΕΜΑ. Εμείς, που και που, προσθέτουμε μια ταπεινή περισχοίνιση στα "εκθέματα", για να βοηθήσουμε την αντίληψη να τα περάσει από το πρώτο επίπεδο της ζωής - της οντολογίας τους - στο επόμενο, στην αντίληψη της αναπόδραστης εκθεματικής υπόστασης και αξιολόγησής τους», λέει ο Μιχάηλ Μαρμαρινός στον οποίο ανήκει η σύλληψη της έκθεσης. Την επιμελείται η αρχιτέκτων- μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη.
Η πρόεδρος της Εταιρείας Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Δέσποινα Γερουλάνου, μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή καλούν το κοινό, Αθηναίους και Ελευσίνιους, να ανακαλύψει την έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προτείνει τη δημιουργία «απολύτως πιστού αντιγράφου»
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την αλήθεια της τέχνης, το ήθος του δημιουργού και τη βιωμένη εμπειρία που αφήνει ίχνος στο έργο
Oι δημιουργίες κοσμούν πλέον την επίσημη κατοικία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Το αριστούργημα του Γιοχάνες Βερμέερ θα φιλοξενηθεί προσωρινά στο Μουσείο Τέχνης Nakanoshima στην Οσάκα
Το έργο απεικονίζει έναν ηλικιωμένο, φαλακρό άνδρα με πλούσια γενειάδα και έντονο βλέμμα
Τα έργα προσφέρθηκαν από τη Μπαρμπαρά Ντοφέν Ντυτιύ, σύζυγο του εγγονού του
Όταν ο γύρω κόσμος αναφέρεται στους «νέους» αναφέρονται ακόμα σε εμάς;
Ατομικές ή συλλογικές, καλλιτέχνες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή μή, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που θα θυμόμαστε
Ένας οδηγός για τις εκθέσεις που αξίζει να δεις σε μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα και χώρους τέχνης
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού
Από το μεγάλο πρότζεκτ στο Γουλανδρή μέχρι την αναδρομική του Σπύρου Πώρου
Μιλήσαμε με την εικαστικό για την έκθεσή της «Error 404: Reality Not Found» και την απόσταση ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ενήλικη ματαιοδοξία
9 καλλιτέχνες συνομιλούν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.