Εικαστικα

Όσα φέρνει το 2022 στα Δυο Χωριά

Ally Rosenberg, Xu Yang, Amir H. Fallah, Selma Parlour, Maja Djordjevic, Joakim Ojanen και Sunna Hansdottir και μια ομαδική έκθεση με θέμα την ελπίδα στο φετινό πρόγραμμα της γκαλερί

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ally Rosenberg, "Very very cloud"
Το έργο του Ally Rosenberg "Very very cloud" (2021) στην γκαλερί Δυο Χωριά

Δυο Χωριά: οι εκθέσεις στην Αθήνα για το 2022

Καλλιτέχνες που επιχειρούν την πρώτη τους ατομική έκθεση στην Αθήνα, γνώριμους συνεργάτες της γκαλερί που επιστρέφουν με νέες δουλειές αλλά και μια ομαδική έκθεση που επικεντρώνεται στην έννοια της ελπίδας σε δυσοίωνους καιρούς φέρνει το 2022 στα Δυο Χωριά στην Φιλοθέη. Σταθερά προσανατολισμένη στη σύγχρονη διεθνή εικαστική δημιουργία και στην λογική οι δουλειές που παρουσιάζονται να προκύπτουν μετά από residency των εικαστικών στα μέρη μας, η γκαλερί της Μαρίνας Βρανοπούλου μας συστήνει ως επί το πλείστον εκπροσώπους μιας νεότερης γενιάς δημιουργών. «Δημιουργούς της γενιάς μου, 30 με 45 ετών πάνω κάτω, που πορευόμαστε μαζί», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η ίδια.

«Το φετινό πρόγραμμα εστιάζει στην έννοια της αυτο-έκφρασης» μας αναφέρει. «Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που εγείρει διάφορα ζητήματα που συνδέονται στενά με ένα πλήθος θετικών εννοιών, όπως η ελευθερία (και η σεξουαλική ελευθερία), η δημιουργικότητα, η εικαστική τεχνική, το θάρρος (και το κοινωνικό θάρρος), η αυτοπεποίθηση αλλά ακόμη και η διαχείριση του τραύματος και της πνευματικότητας»

Την αυλαία των εγκαινίων, λοιπόν, για το 2022 ανοίγει στις 15 Μαρτίου ο (γεννημένος το 1991) Βρετανός Ally Rosenberg με μια σειρά από γλυπτά που διαμορφώνει από καθημερινά υλικά εξερευνώντας τις κοινωνικές και συλλογικές μορφές που παίρνουν οι άμεσες αισθητηριακές εμπειρίες. Στις 3 Μαϊου, θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο της Xu Yang, μιας 26χρονης Κινέζας καλλιτέχνιδας που ζει στο Λονδίνο, και το βλέμμα της σε σχέση με την κατασκευή της ταυτότητας. Από τις 6 Ιουνίου, η ομαδική έκθεση με τίτλο «Μετά την ελπίδα» θα φιλοξενεί έργα σε καμβά, κεραμικά και NFT σε διάλογο με το σκηνικό αβεβαιότητας που διέπει τη σύγχρονή μας συνθήκη. Το υπόλοιπο καλοκαίρι (από τις 6 Ιουλίου) θα κυλήσει στην γκαλερί με τα εμπνευσμένα από τη φύση και την σχέση μας με αυτή βιτρό του Amir H. Fallah, ενώ το φθινόπωρο (από τις 7 Σεπτεμβρίου) μπαίνει με τους φωτεινούς, γεωμετρικούς σκηνικούς χώρους που αποτυπώνει στο τελάρο η Selma Parlour. Ακολουθεί στις 5 Οκτωβρίου η νέα ζωγραφική δουλειά της Maja Djordjevic, της καλλιτέχνιδας με την οποία τα Δυο Χωριά θα συμμετέχουν τον προσεχή Μάιο για πρώτη φορά στη φουάρ Taipei Dangdai στην Ταϊβάν. Η χρονιά κλείνει με τις ζωγραφικές και κεραμικές δημιουργίες των Joakim Ojanen και Sunna Hansdottir, ένα ζευγάρι στην ζωή που εκθέτει για πρώτη φορά μαζί.

Δυο Χωριά: οι καλλιτέχνες που εκθέτουν στην γκαλερί το 2022

Ally Rosenberg, "Very very cloud"
Το έργο του Ally Rosenberg "Very very cloud" (2021) στην γκαλερί Δυο Χωριά

Ally Rosenberg, 15 Μαρτίου – 15 Απριλίου 2022

Μέσα από μια πολυσυλλεκτική πρακτική, που συνδυάζει τη γλυπτική, τις εγκαταστάσεις και παραστατικά έργα, ο Βρετανός καλλιτέχνης εξερευνά τις κοινωνικές και συλλογικές μορφές που παίρνουν οι άμεσες αισθητηριακές εμπειρίες. Αξιοποιώντας το υπόβαθρό του στη γλυπτική και τη νευροεπιστήμη, ο Rosenberg επιστρατεύει το χιούμορ στη δημιουργία γλυπτών από καθημερινά υλικά, με στόχο την κατανόηση διάφορων σωματικών εκδηλώσεων. Η έκθεση, η πρώτη του ατομική, έρχεται ως επιστέγασμα του residency που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο στα Δύο Χωριά και θα εγκαινιαστεί παρουσία του.

Xu Yang
Η καλλιτέχνις Xu Yang κατά τη διάρκεια περφόρμανς © Victoria Cantons

Xu Yang, 3 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2022

Οι παιδικές φαντασιώσεις, τα φετίχ και η κατασκευή της ταυτότητας βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς της Κινέζας καλλιτέχνιδας που εκφράζεται μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τη μικτή τεχνική. Αντλώντας από την ιστορία της τέχνης, τη μόδα, το παραμύθι και το ντραγκ σόου, αμφισβητεί τι είναι πραγματικό, τι ψεύτικο και τι είναι γυναίκα. Η καλλιτέχνιδα θα βρίσκεται στην Αθήνα από τον Απρίλιο στο πλαίσιο του residency της στην γκαλερί και θα παραβρίσκεται και στα εγκαίνια.

Laure-Mary Cougnias, "The unposted time" (2021)
Το έργο της Laure-Mary Cougnias "The unposted time" (2021)

Μετά την ελπίδα, 6 Ιουνίου – 6 Ιουλίου 2022

Παραλληλίζοντας τη σύγχρονη εποχή με την αβέβαιη περίοδο των δεκαετιών του 1930 και του 1940, η έκθεση θέτει στο επίκεντρό της την έννοια της ελπίδας και έχει ως στόχο να διερευνήσει τις συνθήκες που διαμορφώνουν το παρόν, από τη μοναξιά και την περιβαλλοντική ρύπανση ως τον καπιταλισμό. Η επιμελητική πρόταση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που αντλεί από τέσσερις άξονες: το περιθωριοποιημένο μέλλον, την έννοια της ανθρώπινης αυτενέργειας, τις στρατηγικές επιβίωσης και τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Amir H. Fallah, "Portals"
Άποψη από την εγκατάσταση του έργου "Portals" (2021) του Amir H. Fallah

Amir H. Fallah, 20 Ιουλίου – 1 Σεπτεμβρίου 2022

Γνώριμος στο κοινό της γκαλερί, ο 43χρονος Ιρανοαμερικανός καλλιτέχνης εκθέτει για πρώτη φορά σε μια συνεκτική παρουσίαση τους πειραματισμούς του σε βιτρό.  Ο τίτλος «A Natural Selection» (Μια φυσική επιλογή) προϊδεάζει για την θεματική αυτής της δουλειάς που επικεντρώνεται στη φύση, το ανήκειν, το περιβάλλον και τη διττή σχέση σύνδεσης-αποσύνδεσης του ανθρώπου μαζί του, ως παράγοντας που συμβάλλει στην καταστροφή του ή επιδιώκει να το διασώσει για τις επόμενες γενιές.

Selma Parlour, "Double negative II" (2021)
Το έργο της Selma Parlour "Double negative II" (2021) στην γκαλερί Δυο Χωριά

Selma Parlour, 7 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2022

Εξαιρετικά παραγωγική ως καλλιτέχνιδα, η γεννημένη στο Γιοχάνεσμπουργκ αλλά κάτοικος Λονδίνου Πάρλορ έρχεται στο νου για τις ελαιογραφίες της που φαντάζουν σαν να είναι σχεδιασμένες, μπογιατισμένες ή εκτυπωμένες. Στη δεύτερη ατομική της έκθεση στην γκαλερί οι συνθέσεις της αναπτύσσονται ως ένας διαγραμματικός χώρος από φωτεινά χρώματα.

Maja Djordjevic, "You will have happy life" (2021)
Το έργο της Maja Djordjevic "You will have happy life" (2021)

Maja Djordjevic, 5 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2022

Γνωστή για την ψηφιακή αισθητική της, η Τζόρτζεβιτς επιστρέφει για την τρίτη ατομική της στα Δυο Χωριά. Από το ξεκίνημά της, η δουλειά της καταπιανόταν με τις παραδόσεις της αποειδίκευσης (deskilling), της διαδικτυακής τέχνης (net art) και της φεμινιστικής μορφοπλασίας (feminist figuration). Χρησιμοποιώντας το απαρχαιωμένο λογισμικό Microsoft Paint και απλουστευμένες στοιχειώδεις μορφές εξαλείφει σκόπιμα κάθε προσδοκία τεχνικής επιδεξιότητας και τα θεσμοθετημένα κριτήρια της μαεστρίας.

Joakim Ojanen, "Yesterday was better than I expected, now I got this new friend on my mind" (2019)
Το γλυπτό του Joakim Ojanen "Yesterday was better than I expected, now I got this new friend on my mind" (2019)

Joakim Ojanen & Sunna Hansdottir, 3 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2022

Ζευγάρι στη ζωή, οι Σουηδοί καλλιτέχνες εκθέτουν για πρώτη φορά από κοινού. Στα γλυπτά και τους πίνακές του ο 37χρονος Οτζάνεν απεικονίζει πάντα πρόσωπα σαν καρικατούρες, με υπερτονισμένα χαρακτηριστικά. Η 35χρονη Χανσντότιρ, πάλι, δημιουργεί έργα ζωγραφικής αξιοποιώντας τις γνώσεις της στην κλωστοϋφαντουργία. Έχοντας μεγαλώσει μεταξύ Σουηδίας και Ισλανδίας, τα περισσότερα έργα της αντλούν τα θέματά τους από τη φύση, ενώ αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει είναι οι δυνατότητες που προσφέρει η υλικότητα του καμβά για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές.

Sunna Hansdottir, "Alternative 1" (2021)
Το έργο της Sunna Hansdottir "Alternative 1" (2021)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ