- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Φαρνέζε γυρνούν στο σπίτι τους στην Πάρμα
Μια μεγάλη έκθεση για το συλλέγειν στην Αναγέννηση στο μνημειακό παλάτι των Φαρνέζε μας βάζει ιδέες για αποδράσεις στην Πάρμα
Οι Φαρνέζε στην Αρχιτεκτονική, την Τέχνη και την Εξουσία σε μια μεγάλη έκθεση στο Palazzo della Pilotta στην Πάρμα της Ιταλίας
Το γενεαλογικό τους δέντρο «βλάστησε» μέσα στους αιώνες καρδινάλιους και ποντίφηκα (ο Παύλος Γ΄ υπήρξε ο τελευταίος πάπας της Αναγέννησης και πρώτος της Αντιμεταρρύθμισης), condottieri, δούκες αλλά και βασιλείς (στον ισπανικό θρόνο των Βουρβόνων). Στα παλάτια τους στην Ρώμη, την Πάρμα και την Πιατσέντζα θα έβλεπες έργα τέχνης διάσημων καλλιτεχνών, ενώ το εντυπωσιακό ξύλινο θέατρό τους που φιλοξένησε θεάματα φαντασμαγορικά υπήρξε, ακόμα και μετά την εγκατάλειψή του, «προσκύνημα» για καλλιτέχνες και λόγιους, από τον Μοντεσκιέ μέχρι τον Ντίκενς.
Ονομαστοί μαικήνες των τεχνών και παίκτες στην πολιτική σκακιέρα της Ευρώπης από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, οι Φαρνέζε έχουν την τιμητική της από τις 18 Μαρτίου έως 31 Ιουλίου σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Complesso Monumentale della Pilotta στην Πάρμα, στην πόλη και το μνημειακό αρχιτεκτόνημα που στέγασε την αυλή τους.
Με τίτλο «Οι Φαρνέζε: Αρχιτεκτονική, Τέχνη, Εξουσία», η έκθεση επικεντρώνεται στην πορεία της οικογένειας και την δραστηριότητά τους στην υποστήριξη των τεχνών. Τριακόσια έργα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, ιταλικές και ευρωπαϊκές, καθώς και αντικείμενα της συλλογής Φαρνέζε θα εκτεθούν στο εμβληματικό συγκρότημα όπου βρίσκονται το αποκατεστημένο θέατρο, η περίφημη Παλατινή Βιβλιοθήκη, η Πινακοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Μποντόνι.
Ανάμεσά τους εξαιρετικά δάνεια, που επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον των δουκών της Πάρμα και της Πιατσέντζα για τον πολιτισμό και για τόπους μακρινούς και άγνωστους: δύο υδρόγειες σφαίρες του χαρτογράφου Coronelli από την Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας και, για πρώτη φορά στην Ιταλία από το Musée des Amériques-Auch, η Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου με την οποία οι αυτόχθονες του Μεξικού ευχαρίστησαν τον πάπα Παύλο τον 3ο για το γεγονός ότι καταδίκασε την εκμετάλλευσή τους από τους κονκισταδόρες.
Επιχειρώντας να αναβιώσει την εικόνα της Galleria Farnesiana, όπου φυλάσσονταν οι πιο σημαντικοί πίνακες της συλλογής, η έκθεση θα φιλοξενήσει και είκοσι αριστουργήματα των Ραφαήλ, Τιτσιάνο, Ελ Γκρέκο και Ανίμπαλε Καράτσι από το Mουσείο Καποντιμόντε της Νάπολης (όπου κατά τον 18ο αιώνα μετέφερε τα πολύτιμα αποκτήματα των Φαρνέζε ο κληρονόμος της Κάρολος των Βουρβόνων, γιος του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Ε΄ και την Ελισάβετ Φαρνέζε).
Περισσότερα από 80 χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα μοναδικής τέχνης, από κρύσταλλο, πολύτιμα μέταλλα και κεραμικά –ανάμεσά τους η Cassetta Farnese, ένα από τα κορυφαία κομψοτεχνήματα του ιταλικού μανιερισμού, και το επώνυμο κύπελλο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης – έρχονται να ανασυστήσουν την ατμόσφαιρα μιας αναγεννησιακής αίθουσας των θαυμάτων.
Από το εκθεσιακό αφήγημα δεν θα μπορούσε να λείπει το αποτύπωμα των Φαρνέζε στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, ως έκφραση κύρους και οράματος. Έτσι, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν περίπου 200 αρχιτεκτονικά σχέδια –από την Πινακοθήκη Ουφίτσι, τις Κρατικές Συλλογές Γραφιστικής του Μονάχου, τα Κρατικά Αρχεία της Πάρμας, της Πιατζέντζα, της Ρώμης και της Μόντενα, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης κ.α.– καθώς και σχετικές μακέτες.
Σας ανοίξαμε την όρεξη για ένα ταξίδι στην Πάρμα; Για να αφουγκραστείτε τη «φωνή» του θρυλικού Complesso Monumentale della Pilotta, τσεκάρετε το πρόγραμμα των «Settimane Farnesiane», που διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοσκανίνι, και περιλαμβάνουν και συναυλίες στο περίφημο θέατρο Φαρνέζε.
INFO:
I FARNESE, Architettura, Arte, Potere
Complesso Monumentale della Pilotta, Πάρμα
Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαρτίου - 31 Ιουλίου 2022
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένας σχολιασμός της οπτικής κουλτούρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Oι σχεδιαστές που άλλαξαν τη μόδα
Όλα για τη Συλλογή Κωστάκη, τη Ρωσική Πρωτοπορία και την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος»
Από τη μεγάλη συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την περφόρμανς του Γιώργου Δρίβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ανακαλύψτε τη δυναμική της τέχνης για χώρους με προσωπική σφραγίδα και μοναδική ταυτότητα
Η έκθεση «60 χρόνια ΜΙΕΤ. Αναγνώσεις μιας συλλογής» στο Μουσείο Μπενάκη αναδεικνύει την ιστορία της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα μέσα από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
Σε επιμέλεια Νεκτάριου – Αλφρέδου Γκούβερη, ως Τρίτη 31 Μαρτίου.
Με αφορμή την αναδρομική του έκθεση, ο ζωγράφος μιλάει για τη γενιά του ’30, τους δασκάλους της Σχολής Καλών Τεχνών, το φως του Μολύβου και τη ζωγραφική ως τρόπο ζωής
Νέο δημοσίευμα επιχειρεί να λύσει το μεγαλύτερο αίνιγμα της σύγχρονης τέχνης - Αλλά τι αλλάζει πραγματικά;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.