- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βενετία: νέος χώρος για την τέχνη από τον Anish Kapoor
O Βρετανο-Ινδός καλλιτέχνης ανακαινίζει ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα στο Καναρέτζιο για να στεγάζει το ίδρυμα και έργα του, αλλά και περιοδικές εκθέσεις
Ο Anish Kapoor στη Βενετία μετατρέπει σε εκθεσιακό χώρο ένα εγκαταλελειμμένο παλάτσο
Δεν είναι μόνο η συμμετοχή του στην 44η Μπιενάλε του 1990, όπου εκπροσώπησε την Βρετανία με το έργο του "Void Field"· η πολυαναμενόμενη έκθεση που ετοιμάζει για την ερχόμενη χρονιά στις Gallerie dell'Accademia με τα γλυπτά της σειράς VantaBlack, που θα είναι καλυμμένα με την πιο μαύρη σκόνη που έχει ποτέ υπάρξει, η έμπνευση που έχει δηλώσει ότι αντλεί από την πόλη και την πολιτιστική κληρονομιά της ή ακόμα και η φιλία του με τον Βενετσιάνο στην καταγωγή διευθυντή του ιδρύματός του, Mario Codognato. Η σχέση του Anish Kapoor με τη Βενετία θα αποκτήσει μια πιο… στέρεα βάση, αφού ο Βρετανο-Ινδός διάσημος καλλιτέχνης αναμένεται να στεγάσει το ίδρυμα και το ατελιέ του σε ένα ιστορικό αρχοντικό στο κανάλι του Καναρέτζιο.
Οι εργασίες στο παλάτσο Priuli Manfrin – πάλαι ποτέ έδρα της αριστοκρατικής οικογένειας των Priuli, η οποία έδωσε αρκετούς δόγηδες στην Γαληνοτάτη – έχουν ξεκινήσει, ωστόσο δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το 2023. Άλλωστε το κτίριο, που θεμελιώθηκε τον 16ο αιώνα, ανακατασκευάστηκε τον 18ο και αποτελεί σπάνια περίπτωση νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για την πόλη, είχε περιπέσει από χρόνια σε κατάσταση εγκατάλειψης. Όταν όμως ολοκληρωθεί το πρότζεκτ, που θα επιμεληθούν αρχιτεκτονικά το βενετσιάνικο γραφείο FWR Associati και το στούντιο UNA, το οποίο έχει ως βάση του το Αμβούργο, θα έχει τα φόντα (και το όνομα-μαγνήτης) για να προσελκύσει τους επισκέπτες: αίθουσα που θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και βιβλιοπωλείο με θέα στο κανάλι στο ισόγειο, έργα του καλλιτέχνη από τις συλλογές του ιδρύματος στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγία, καθώς και εργαστήρια, αρχείο και το ντεπό του ιδρύματος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο φορέας σκοπεύει να συνεργαστεί στενά με μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης, με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα καθώς και με οργανισμούς που ασχολούνται με το μέλλον του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει: «Συνέδρια και εργαστήρια για μελετητές και καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για την ιστορία, τις τεχνολογίες και τις εξελίξεις στη γλυπτική ως μορφή τέχνης, τη δημιουργία πρωτοβουλιών με ειδικούς σε διαφορετικούς πολιτιστικούς και επιστημονικούς τομείς για να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού».
Στο τιμόνι του νέου χώρου θα βρίσκεται ο διευθυντής του Ιδρύματος Anish Kapoor και πρώην επικεφαλής διευθυντής στο Belvedere 21, Mario Codognato. Ήταν μάλιστα ο ίδιος που πρότεινε στον καλλιτέχνη αυτή την μετακίνηση, όταν ενημερώθηκε για τον διαθέσιμο χώρο και συνυπολογίζοντας τη δυναμική της Βενετίας στο εικαστικό οικοσύστημα λόγω του θεσμού της Μπιενάλε. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι αφίξεις διεθνών ιδρυμάτων στη λιμνοθάλασσα, ανάμεσά τους αυτά της συλλέκτριας Francesca Thyssen-Bornemisza και του δισεκατομμυριούχου Nicolas Berggruen.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένας σχολιασμός της οπτικής κουλτούρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Oι σχεδιαστές που άλλαξαν τη μόδα
Όλα για τη Συλλογή Κωστάκη, τη Ρωσική Πρωτοπορία και την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος»
Από τη μεγάλη συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την περφόρμανς του Γιώργου Δρίβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ανακαλύψτε τη δυναμική της τέχνης για χώρους με προσωπική σφραγίδα και μοναδική ταυτότητα
Η έκθεση «60 χρόνια ΜΙΕΤ. Αναγνώσεις μιας συλλογής» στο Μουσείο Μπενάκη αναδεικνύει την ιστορία της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα μέσα από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
Σε επιμέλεια Νεκτάριου – Αλφρέδου Γκούβερη, ως Τρίτη 31 Μαρτίου.
Με αφορμή την αναδρομική του έκθεση, ο ζωγράφος μιλάει για τη γενιά του ’30, τους δασκάλους της Σχολής Καλών Τεχνών, το φως του Μολύβου και τη ζωγραφική ως τρόπο ζωής
Νέο δημοσίευμα επιχειρεί να λύσει το μεγαλύτερο αίνιγμα της σύγχρονης τέχνης - Αλλά τι αλλάζει πραγματικά;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.