Εικαστικα

Βενετία: νέος χώρος για την τέχνη από τον Anish Kapoor

O Βρετανο-Ινδός καλλιτέχνης ανακαινίζει ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα στο Καναρέτζιο για να στεγάζει το ίδρυμα και έργα του, αλλά και περιοδικές εκθέσεις

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Anish Kapoor με το μνημειακό του έργο "Symphony for a beloved sun"
O Anish Kapoor με το μνημειακό του έργο "Symphony for a beloved sun" © Getty Images

Ο Anish Kapoor στη Βενετία μετατρέπει σε εκθεσιακό χώρο ένα εγκαταλελειμμένο παλάτσο

Δεν είναι μόνο η συμμετοχή του στην 44η Μπιενάλε του 1990, όπου εκπροσώπησε την Βρετανία με το έργο του "Void Field"· η πολυαναμενόμενη έκθεση που ετοιμάζει για την ερχόμενη χρονιά στις Gallerie dell'Accademia με τα γλυπτά της σειράς VantaBlack, που θα είναι καλυμμένα με την πιο μαύρη σκόνη που έχει ποτέ υπάρξει, η έμπνευση που έχει δηλώσει ότι αντλεί από την πόλη και την πολιτιστική κληρονομιά της ή ακόμα και η φιλία του με τον Βενετσιάνο στην καταγωγή διευθυντή του ιδρύματός του, Mario Codognato. Η σχέση του Anish Kapoor με τη Βενετία θα αποκτήσει μια πιο… στέρεα βάση, αφού ο Βρετανο-Ινδός διάσημος καλλιτέχνης αναμένεται να στεγάσει το ίδρυμα και το ατελιέ του σε ένα ιστορικό αρχοντικό στο κανάλι του Καναρέτζιο.

Οι εργασίες στο παλάτσο Priuli Manfrin – πάλαι ποτέ έδρα της  αριστοκρατικής οικογένειας των Priuli, η οποία έδωσε αρκετούς δόγηδες στην Γαληνοτάτη – έχουν ξεκινήσει, ωστόσο δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το 2023. Άλλωστε το κτίριο, που θεμελιώθηκε τον 16ο αιώνα, ανακατασκευάστηκε τον 18ο  και αποτελεί σπάνια περίπτωση νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για την πόλη, είχε περιπέσει από χρόνια σε κατάσταση εγκατάλειψης. Όταν όμως ολοκληρωθεί το πρότζεκτ, που θα επιμεληθούν αρχιτεκτονικά το βενετσιάνικο γραφείο FWR Associati και το στούντιο UNA, το οποίο έχει ως βάση του το Αμβούργο, θα έχει τα φόντα (και το όνομα-μαγνήτης) για να προσελκύσει τους επισκέπτες: αίθουσα που θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και βιβλιοπωλείο με θέα στο κανάλι στο ισόγειο, έργα του καλλιτέχνη από τις συλλογές του ιδρύματος στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγία, καθώς και εργαστήρια, αρχείο και το ντεπό του ιδρύματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο φορέας σκοπεύει να συνεργαστεί στενά με μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης, με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα καθώς και με οργανισμούς που ασχολούνται με το μέλλον του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει: «Συνέδρια και εργαστήρια για μελετητές και καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για την ιστορία, τις τεχνολογίες και τις εξελίξεις στη γλυπτική ως μορφή τέχνης, τη δημιουργία πρωτοβουλιών με ειδικούς σε διαφορετικούς πολιτιστικούς και επιστημονικούς τομείς για να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού». 

Στο τιμόνι του νέου χώρου θα βρίσκεται ο διευθυντής του Ιδρύματος Anish Kapoor και πρώην επικεφαλής διευθυντής στο Belvedere 21, Mario Codognato. Ήταν μάλιστα ο ίδιος που πρότεινε στον καλλιτέχνη αυτή την μετακίνηση, όταν ενημερώθηκε για τον διαθέσιμο χώρο και συνυπολογίζοντας τη δυναμική της Βενετίας στο εικαστικό οικοσύστημα λόγω του θεσμού της Μπιενάλε. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι αφίξεις διεθνών ιδρυμάτων στη λιμνοθάλασσα, ανάμεσά τους αυτά της συλλέκτριας Francesca Thyssen-Bornemisza και του δισεκατομμυριούχου Nicolas Berggruen.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ