Εικαστικα

Η ατζέντα του φιλότεχνου: εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις

Ραντεβού σε πάρκα και μνημεία, σε ferry-boat και μουσεία

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 789
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εγκατάσταση του Kutluğ Ataman από την έκθεση Portals | Πύλη του ΝΕΟΝ στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
Kutluğ Ataman, Küba, Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου. Άποψη εγκατάστασης από την έκθεση Portals | Πύλη, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο. Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά. Παραχώρηση NEON

Εικαστική και συναυλιακή Αθήνα για το καλοκαίρι 2021. Οι καλύτερες εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις για ένα καλοκαίρι πολιτισμού

GPS για εικαστικές διαδρομές

Διάσημοι δημιουργοί και Έλληνες με διεθνή παρουσία διεκδικούν τις βόλτες μας από τον Πειραιά ως τη Νέα Ιωνία

Έχει ενδιαφέρον το πώς εξακτινώνονται κάθε καλοκαίρι και σε νέες γειτονιές οι εικαστικές διαδρομές μας στην πόλη. Και πόσο εξωστρεφής στη σύνθεσή της, κόντρα στις δυσκολίες της πανδημίας, αποδεικνύεται μια σεζόν συνδεδεμένη με τη θερινή ανάπαυλα.

Το δέλεαρ της συνάντησης με το έργο σημαντικών διεθνών και νέων Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και με ένα επιβλητικό αρχιτεκτόνημα-μνημείο της νεότερης βιομηχανικής κληρονομιάς, θα σε φέρειστην έκθεση του οργανισμού ΝΕΟΝ, «Portals | Πύλη» (έως 31/12). Στις ανακαινισμένες πτέρυγες του πρώην δημόσιου Καπνεργοστασίου, 59 δημιουργοί από 27 χώρες (El Anatsui, Kutlug Ataman, Adrian Villar Rojas, Danh Vo, Steve Mc Queen, Glenn Ligon, Αλέξανδρος Τζάννης, Αναστασία Δούκα κ.ά.) προσεγγίζουν θέματα σχετικά με τη συλλογικότητα, την πολιτιστική κατανόηση της ιστορίας και της πολιτικής, τον δημόσιο χώρο, το κοινό βίωμα.

Glen Ligon, Waiting for the barbarians, από την έκθεση Portals / Πύλη του ΝΕΟΝ στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
Glen Ligon, Waiting for the barbarians, από την έκθεση Portals / Πύλη του ΝΕΟΝ στο πρώην Δημόσιο ΚαπνεργοστάσιοΦωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά. Παραχώρηση ΝΕΟΝ

Σ’ ένα άλλο πάλαι ποτέ εργοστάσιο, την έδρα του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στη Νέα Ιωνία, το αφιέρωμα με τίτλο «Αντι-Δομή» (έως 27/10) διερευνά τα λεπτά όρια μεταξύ τάξης και χάους, στάσης και κίνησης, δομής και αναρχίας έχοντας ως αφετηρία μια εγκατάσταση έργων του Urs Fischer σε διάλογο με τιςδημιουργίες 21 Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών.

Από τις 23/6, ο «Κόσμος σε κίνηση» του Takis, του πρωτοπόρου καλλιτέχνη ο οποίος μεταμόρφωσε τη γλυπτική χρησιμοποιώντας το μαγνητισμό, το φως και τον ήχο, θα προσφέρει μία επιπλέον αφορμή για έναν περίπατο στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ. Επιπλέον εγκαταστάσεις στο πάρκο και μάλιστα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, από τους από τους Lauren Lee Mcarthy, Harshit Agrawal, Annie Dorsen και το πρόγραμμα Artworks φέρνει το Summer Nostos Festival (25-29/8).

Στο Κολωνάκι, τα κεραμικά γλυπτά και οι ζωγραφικές συνθέσεις του διάσημου καλλιτέχνη Ruby Sterling διεκδικούν τον χρόνο μας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (έως 27/6) και την γκαλερί Gagosian (έως 31/7), αντίστοιχα.

Sterling Ruby στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και Sterling Ruby Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν. Παραχώρηση του Sterling Ruby Studio και της Gagosian

Μετά το Camden Art Centre, τα γλυπτά assemblage, το ηχητικό έργο «Pivoting Music» και η οπτικοακουστική εγκατάσταση Hollowed water του Αθανάσιου Αργιανά παρουσιάζονται στο ARCH στην Πλάκα (έως 31/8).

Από την έκθεση του Αθανάσιου Αργιανά, Hollowed water στο ARCH
Από την έκθεση του Αθανάσιου Αργιανά, Hollowed water στο ARCH © Πάρις Ταβιτιάν

Με ενδιαφέρον αναμένουμε τη ματιά των Μαρίας Βαρελά, Ζωής Χατζηγιαννάκη και Helen Ascoli πάνω στην ερευνητική εργασία της ανθρωπολόγου Margaret Kenna για τη νέα έκθεση της State of Concept (από 28/6) και τα καινούργια έργα του Χριστόδουλου Παναγιώτου στη Rodeo (από 15/7).

H Άννα Νετρέμπκο στο Καλλιμάρμαρο

Μια dream team του λυρικού τραγουδιού προσγειώνεται καταμεσής του καλοκαιριού στο Παναθηναϊκό Στάδιο και ποιος λάτρης της όπερας θα αρνηθεί αυτή την πρό(σ)κληση; Στις 10 Ιουλίου η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει στα ζωντανά θεάματα τουλάχιστον… θεαματικά φέρνοντας στην καρδιά της Αθήνας τέσσερις μεγάλους ερμηνευτές. Η κορυφαία σοπράνο Άννα Νετρέμπκο, διάσημη για την εκφραστικότητα της ερμηνείας της και περιζήτητη σε οπερατικές σκηνές και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, θα βρεθεί στη σκηνή με την κορυφαία μέτζο της εποχής μας Ανίτα Ρατσβελισβίλι, τον διακεκριμένο τενόρο Γιουσίφ Εϊβάζοφ και τον κορυφαίο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά. Με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 150 ετών από την πρεμιέρα της Αΐντας στο Κάιρο, οι τέσσερις πρωταγωνιστές που έχουν διακριθεί στα λυρικά αριστουργήματα του Βέρντι, θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες και ντουέτα από την «Αΐντα», τον «Τροβατόρε», τη «Δύναμη του πεπρωμένου», τον «Οθέλλο», τον «Ριγολέττο» κ.ά. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο διακεκριμένος Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν.

INFO: Προπωλήσεις: ticketservices.gr, www.nationalopera.gr, καταστήματα Public.Πληροφορίες στα Ταμεία ΕΛΣ, 2130885700. 

Το Παναθηναϊκό Στάδιο θα φιλοξενήσει το All Star Γκαλά Βέρντι
Το Παναθηναϊκό Στάδιο θα φιλοξενήσει στο All Star Γκαλά Βέρντι © Μ. Ασθενίδης


Η Λυρική βγάζει το ’21 στον κήπο

4 διαδρομές στην ελληνική ιστορία από το θερινό πρόγραμμα της ΕΛΣ

Στην αυλή του Νομισματικού Μουσείου με φόντο τη λαμπρή οικία Σλήμαν, στο Αρχοντικό Δεκόζη Βούρου –το «παλιό παλάτι» του Όθωνα–, στον κήπο των Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο: ιντριγκαδόρικο το σκηνικό στο πρόγραμμα επετειακών δράσεων της Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ταιριάζει γάντι και με την περιηγητική θεματική.

Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χατζή, ο κύκλος «Η Επανάσταση με τα μάτια των άλλων» προσεγγίζει τη φιλελληνική συνεισφορά στον Αγώνα του ’21, τη δημόσια αλλά και την ανθρώπινη όψη της. Με όχημα επιστολές, χρονικά και απομνημονεύματα, με τεχνικές του θεάτρου-ντοκουμέντου και ηχητικό υπόβαθρο τη σκηνική μουσική του Μπετόβεν (και την πιανιστική μεταγραφή του Φραντς Λιστ) για το έργο «Ερείπια των Αθηνών», οι θεατές θα συναντήσουν το βλέμμα ξένων περιηγητών που ήρθαν να συμπαραταχθούν με τους εξεγερμένους Έλληνες. Η Αγλαΐα Παππά θα δώσει φωνή στις σκέψεις ενός Γάλλου στρατιωτικού (Νομισματικό Μουσείο, στις 6/7), η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου συναντιέται με το βλέμμα ενός Αμερικανού γιατρού (Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στις 8/7), ενώ στις 13/7 στον κήπο των Αρχαιολόγων τον λόγο έχουν οι διπλωμάτες, Γάλλοι, Αμερικανοί και Άγγλοι, μέσα από την ερμηνεία των Αγλαΐας Παππά, Αντιγόνη Καράλη, Νίκου Μέλλου και Χρήστου Ντούλα.

"Η πόλη και η πόλη" των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα στο ΚΠΙΣΝ
"Η πόλη και η πόλη" των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

Στο επετειακό πλαίσιο εντάσσεται και η παραγωγή «Η πόλη και η πόλη», σε σύλληψη, σενάριο και σκηνοθεσία των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα. Γεννημένοι αμφότεροι στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφουν δημιουργικά σ’ αυτή μέσα από ένα κινηματογραφικό εγχείρημα στα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίας-δοκιμίου, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μια αρχική μορφή εικαστικής εγκατάστασης με τρεις οθόνες σε ταυτόχρονη προβολή. Όσοι πιάσετε θέση στις 8-11/7 στα πανοραμικά σκαλιά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παρακολουθήσετε μια πολυπρόσωπη αφήγηση που συνδέει την πόλη του σήμερα με αυτή του περασμένου αιώνα με αφετηρία έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητά της.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.


Τέχνη στο ferry-boat!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τέχνη μας… ταξιδεύει κυριολεκτικά. Είναι όμως μια καλή συγκυρία που φέτος μας ανοίγονται δύο διαφορετικές ευκαιρίες για φιλότεχνες διαδρομές εν πλω, με τα πορθμεία της διαδρομής Πέραμα-Σαλαμίνα να μπαίνουν σε μουσικοθεατρικές και εικαστικές περιπέτειες.

Η καλλιτέχνις Έρη Δημητριάδη, υπό την επιμέλεια της Γαληνής Λαζάνη, καταπιάνεται με μια ιδιάζουσα περίπτωση κατοίκισης. Επιχειρεί να αναδείξει την ιστορία της νησίδας του Αγίου Γεωργίου Σαλαμίνας που λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο και τόπος περιορισμού ψυχικά ασθενών, πριν μετατραπεί σε βάση του Πολεμικού Ναυτικού μέσα από τρεις εγκαταστάσεις στο ferry-boat Γεώργιος και τη φωταγώγηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο απρόσιτο για το κοινό νησάκι. Όσοι επιβιβαστείτε (στις 18, 19, 25 & 26/6, 20:30) στο ναυλωμένο για τις ανάγκες της έκθεσης δρομολόγιο θ’ ακούσετε σχετικές αναμνήσεις κατοίκων της περιοχής (σε ηχογράφηση) και θα δείτε μια σειρά από γλυπτά-καλάθια που ανακαλούν μια πολύ ιδιαίτερη διήγησή τους. Λέγεται ότι ένας ηλικιωμένος τρόφιμος του ψυχιατρείου προσπαθούσε επανειλημμένα να αδειάσει τη θάλασσα με ένα καλάθι, ώστε να γεφυρώσει το χάσμα που τον χώριζε από τη Σαλαμίνα.

Στα ίδια μέρη, στο ferry-boat Θεοχάρης, θα επιδιώξει να μας φέρει στις 3/7 και η παράσταση «Lemon», που βγαίνει και φέτος σε περιοδεία ξετυλίγοντας την απίστευτη ιστορία ενός πιανίστα ο οποίος γεννήθηκε σε ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό. Η μουσική θα συνεχίσει και μετά το τέλος της συγκεκριμένης παράστασης κάτω από το φως του φεγγαριού με τραγούδια της Μεσογείου από την Ειρήνη Τζαμτζή, συνοδεία του Κώστα Γιαξόγλου στο πιάνο.

Από την εγκατάσταση της Έρης Δημητριάδη “both, as yet unwearied, will keep pretty well together” στο ferry-boat Περάματος-Σαλαμίνας
Από την εγκατάσταση της Έρης Δημητριάδη στο ferry-boat Περάματος-Σαλαμίνας


Με φεγγαράδα στον κήπο του Μεγάρου

Να κάνεις τον γύρο του κόσμου με βάρκα τη… μελωδία από μια πράσινη γωνιά στην καρδιά της Αθήνας: ναι, είναι σταθερή αξία το open-air πρόγραμμα του Μεγάρου. Τις μάσκες σας και φύγαμε για ταξίδια με feel good μελωδίες και soul ενέργεια από τη Sugahspank και τον Blend Mishkin (17/6), με τους Athens Classical Players, τους Encardia και τις Chοres για τη Γιορτή της Μουσικής (21/6), με τους Μουσικούς της Καμεράτας στις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι (23/6), στα τζαζ μονοπάτια του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη (2/7) και του Γιώργου Κοντραφούρη (12/7), με την Έλλη Πασπαλά σαν στον κήπο της (21/7). Ειρήνη Σκυλακάκη (29/6), Κατερίνα Πολέμη (9/7), Theodore (16/7) και Πέννυ Μπαλτατζή (19/7) θα δώσουν, επίσης, το παρών επί σκηνής. Κι αν η παρέα έρθει με διάθεση σινεφίλ; Κρατήστε θέση για την προβολή της αριστουργηματικής «Αυγής» του Μούρναου που θα συνοδεύσει ζωντανά στο πιάνο ο πολυδιάστατος σολίστ Μάνος Κιτσικόπουλος (25/6).

Στον κήπο βγαίνει και φέτος και το AnnexM με δύο εικαστικές δράσεις. Σούρουπο, στις 8/7, ο Σπύρος Βραχωρίτης θα ζωντανέψει τον λόγο του Σολωμού σε μια υβριδική περφόρμανς με τίτλο «Το φάντασμα της ελευθερίας («Το θρίλερ της Γυναίκας της Ζάκυ(ν)θος»), ενώ στις 15/7 εγκαινιάζεται η έκθεση Marginalia, σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση και με έργα (περφόρμανς και βιντεοεγκαταστάσεις) των Σπύρου Βραχωρίτη, Βιργινίας Μαστρογιαννάκη, Νίνας Παππά και Ηλία Μαμαλιόγκα

Συναυλία στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Συναυλία στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών © Χάρης Ακριβιάδης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ