- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
All Star Γκαλά Βέρντι στο Καλλιμάρμαρο από τη Λυρική Σκηνή
Η ντίβα της όπερας Άννα Νετρέμπκο στο Καλλιμάρμαρο. Στο All Star Γκαλά Βέρντι θα βρεθεί στη σκηνή με την κορυφαία μέτζο Ανίτα Ρατσβελισβίλι, τον διακεκριμένο τενόρο Γιουσίφ Εϊβάζοφ και τον κορυφαίο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά
Συνάντηση κορυφής από την ΕΛΣ στις 10/7 στο Παναθηναϊκό Στάδιο με Νετρέμπκο, Ρατσβελισβίλι, Εϊβάζοφ και Πλατανιά
Η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει στα ζωντανά θεάματα με μια πρόσκληση που οι λάτρεις της όπερας απλά δεν μπορούν να προσπεράσουν. Στις 10 Ιουλίου το Παναθηναϊκό Στάδιο θα φιλοξενήσει μια dream team του λυρικού τραγουδιού. Η κορυφαία σοπράνο του 21ου αιώνα Άννα Νετρέμπκο θα βρεθεί στη σκηνή με την κορυφαία μέτζο της εποχής μας Ανίτα Ρατσβελισβίλι, τον διακεκριμένο τενόρο Γιουσίφ Εϊβάζοφ και τον κορυφαίο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά.
Με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 150 ετών από την πρεμιέρα της Αΐντας στο Κάιρο, οι τέσσερις παγκοσμίου φήμης πρωταγωνιστές που έχουν διακριθεί στα λυρικά αριστουργήματα του Βέρντι, θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες και ντουέτα από την Αΐντα, τον Τροβατόρε, τη Δύναμη του πεπρωμένου, τον Οθέλλο, τον Ριγολέττο κ.ά. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο διακεκριμένος Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν.
Το άστρο της Άννας Νετρέμπκο
«Η χαρισματική εκφραστικότητά της διαπνέει κάθε στοιχείο της ερμηνείας της», σημειώνουν οι New York Times για την κορυφαία υψίφωνο, που γεννήθηκε το 1971 στη Ρωσία και έχει καταφέρει να αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στους ρόλους που έχει ερμηνεύσει στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη. Μάλιστα, η Νετρέμπκο έγινε η πρώτη καλλιτέχνιδα της κλασικής μουσικής που μπήκε στη λίστα των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων του πλανήτη από το περιοδικό TIME. Μέσα σε δύο δεκαετίες, οι αποθεωτικές εμφανίσεις της στις κορυφαίες όπερες και φεστιβάλ Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας, οι πολυβραβευμένες ηχογραφήσεις της, οι πολυάριθμες διακρίσεις, η εκρηκτική, δυναμική της προσωπικότητα και το πάθος που τη χαρακτηρίζει την έφεραν στην κορυφή. Το 1996, στα πρώτα βήματα της καριέρας της, η Άννα Νετρέμπκο είχε συμμετάσχει σε συναυλία στην Αθήνα. Παρακολουθώντας την αλλαγή της φωνής της και μέσα από διαρκή μελέτη άφησε πίσω της το μπελ κάντο και τους ρόλους του Μότσαρτ και πέρασε με τεράστια επιτυχία σε ένα πιο δραματικό, ιδιαιτέρως απαιτητικό ρεπερτόριο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όπερες του Βέρντι και του Βάγκνερ. Έχει εμφανιστεί στα κορυφαία λυρικά θέατρα και φεστιβάλ όπερας διεθνώς (μεταξύ άλλων στην Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, τη Βασιλική Όπερα Λονδίνου, την Εθνική Όπερα Παρισίων, τη Σκάλα Μιλάνου κ.λπ). Ήδη για φέτος ο διεθνής τύπος αναφέρεται στο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στον ρόλο της Αμπιγκαΐλε στον Ναμπούκκο (Βιέννη, Νοέμβριος) και στην πρεμιέρα της σεζόν στη Σκάλα του Μιλάνου (Μάκβεθ, Δεκέμβριος).
Η επιστροφή της Ανίτα Ρατσβελισβίλι
Ένα χρόνο μετά το ρεσιτάλ της στη Ρωμαϊκή Αγορά, η σταρ της νέας γενιάς της όπερας επιστρέφει στην Αθήνα. Η «καλύτερη βερντιανή μέτζο σοπράνο της εποχής μας», σύμφωνα με τον Ρικάρντο Μούτι, κατάφερε σε λιγότερο από δέκα χρόνια από το θριαμβευτικό της ντεμπούτο στη Σκάλα του Μιλάνου να «κατακτήσει τον κόσμο της όπερας», σύμφωνα με ένα από τα διθυραμβικά δημοσιεύματα των New York Times. Με παρουσία επιβλητική και δυναμική, φωνή εντυπωσιακής ποιότητας και όγκου και εξαιρετικά προσεκτικές επιλογές ρεπερτορίου, η Γεωργιανή μεσόφωνος έχει κατακτήσει τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα και τα σπουδαιότερα φεστιβάλ όπερας του πλανήτη.
Ρατσβελισβίλι και Νετρέμπκο έχουν συναντηθεί και στο παρελθόν επί σκηνής (τo 2018 στην Αΐντα της νεοϋορκέζικης Μετροπόλιταν αλλά και στην Αδριανή Λεκουβρέρ) και η χημεία των δύο πρωταγωνιστριών έγινε αμέσως πρώτη είδηση στον κόσμο της όπερας.
Ο δραματικός τενόρος Γιουσίφ Εϊβάζοφ
Ξεκινώντας από το Αζερμπαϊτζάν, ο Εϊβάζοφ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιταλία και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να πρωταγωνιστεί στα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ όπερας του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, της Κρατικής Όπερας του Μονάχου και της Βιέννης, της Σκάλας του Μιλάνου, της Εθνικής Όπερας του Παρισιού και της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης. Το μοναδικό χρώμα της φωνής του, το οποίο οι Los Angeles Times περιέγραψαν ως «μεταλλικό, στεντόρειο και με εμφανή την επίδραση της ιταλικής κουλτούρας της όπερας», αλλά και η μοναδική του σκηνική παρουσία συνέβαλαν στη δημιουργία της σημαντικής πορείας που συνδυάζει πρωταγωνιστικούς ρόλους στην όπερα και ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ηχογραφήσεις για την Deutsche Grammophon, ενώ με τη σύζυγό του, τη σοπράνο Άννα Νετρέμπκο, συμμετέχουν στο cross-over άλμπουμ Romanza.
Ο δημοφιλής Δημήτρης Πλατανιάς
Ο αγαπημένος βαρύτονος του ελληνικού κοινού και από τους πιο αναγνωρισμένους της γενιάς του δείχνει ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση στο ρεπερτόριο του Βέρντι. Το χρώμα και το μέταλλο της φωνής του, οι παθιασμένες ερμηνείες του και οι προσεκτικές επιλογές του ρεπερτορίου αποτελούν το διαβατήριο για την πολύ επιτυχημένη πορεία του εντός και εκτός Ελλάδας. Μόνιμος συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διαπρέπει στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, όπως π.χ. στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), στην οποία πρωταγωνιστεί σχεδόν κάθε χρόνο.
Info:
All Star Γκαλά Βέρντι
10 Ιουλίου 2021 / Ώρα έναρξης 21.30
Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο)
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 25€, 35€, 45€, 50€, 55€, 60€, 65€, 70€, 80€, 85€, 100€, 150€, 160€, 170€, 180€, 200€, 230€, 250€ / Φοιτητικό, παιδικό: 15€
Προπώληση: ticketservices.gr, www.nationalopera.gr, καταστήματα Public
Έναρξη προπώλησης: Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, στις 12.00
Πληροφορίες: Ταμεία ΕΛΣ, 2130885700 (καθημερινά 09.00-21.00)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια η θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική, την ελληνική club κουλτούρα και μια σκηνή που μεγαλώνει, ταξιδεύει και διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή χάρτη;
Το «All My Life» στην εκκίνηση
Η προθυμία της «βασίλισσας της κάντρι» να δοκιμάσει πειραματικά φάρμακα
Ένα μουσικό ταξίδι από τον Mozart και τον Beethoven έως τον Σκαλκώτα και τη σύγχρονη δημιουργία
Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Βρετανός σταρ της grime συναντά τους Toquel, Εθισμό, Vlospa, Gxhan και Lunar σε ένα line-up που φέρνει την παγκόσμια και την ελληνική rap σκηνή στο ίδιο stage
Η συγκινητική στιγμή στο Λονδίνο και η αληθινή ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι
Οι προσεχείς συναυλίες μετατίθενται για το 2027
Από μια καλύβα στα Smoky Mountains στην κορυφή της country, από την Jolene στο Dollywood και την Imagination Library
Η Ντόλι Πάρτον συμμετείχε στη δημοφιλή σειρά «Hannah Montana», υποδυόμενη την «θεία Ντόλι»
Νέες αποκαλύψεις για τη μοιραία πτήση - Τι υποστηρίζει ο πρώην σύντροφος της τραγουδίστριας
Η Ντόλι Πάρτον έγραψε και ηχογράφησε το εμβληματικό τραγούδι το 1973
Από μια ξύλινη καλύβα στο παγκόσμιο στερέωμα
Μια φωνή που σε κερδίζει από την πρώτη νότα!
Ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος και ταινία από την εμφάνιση του γκρουπ στο El Coyote του Λος Άντζελες
Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, το ΟΑΚΑ φιλοξενεί το μεγαλύτερο lineup στην ιστορία του Primer Music Festival, μέσα από τη μοναδική συνεργασία του με το παγκόσμιο brand της ZAMNA
Ο 88χρονος ηθοποιός ολοκλήρωσε το όνειρό του σε διάστημα 60 χρόνων
Έξι δεκαετίες μετά, το Pet Sounds παραμένει σπουδαίο. «Ζωντανό» όμως;
Βlack metal, desert fuzz, καλιφορνέζικο psych, ιστορικές επανενώσεις και μεγάλες φωνές μετατρέπουν την Αθήνα σε συναυλιακή ζώνη υψηλής τάσης
Η φετινή διοργάνωση κινείται γύρω από τη θεματική «Μουσικές ρίζες»
«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα», απαντάει τα Κρεμλίνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.