Εικαστικα

Ιάσων Θεοφανίδης, The Blender Gallery

«Ο εγκλεισμός προκάλεσε αντιδράσεις που δεν περιμέναμε, ο κόσμος είχε ανάγκη την παρουσία της τέχνης»

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 780
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιάσων Θεοφανίδης, Blender Gallery

Ο Ιάσων Θεοφανίδης από την Blender Gallery μιλάει για τις συνέπειες της πανδημίας και του λοκντάουν στον χώρο της τέχνης και οραματίζεται την επόμενη μέρα.

Τον τελευταίο χρόνο οι ζωές μας άλλαξαν ριζικά. Το διαφορετικό που επέβαλε η Covid-19 δεν είναι απαραίτητα καταστροφικό για την τέχνη, όπως ορίζεται ανά τον κόσμο. Νέες τεχνολογίες, εφευρετικότητα και διαφορετικά μέσα εκτόνωσης της καλλιτεχνικής φύσης αναδείχτηκαν μέσα από την πανδημία. Η Ελλάδα φυσικά επηρεάζεται πιο πολύ οικονομικά από αυτές τις εξελίξεις, αλλά ίσως είναι προς το καλύτερο καθώς εξοικειώνεται με τεχνολογικά μέσα που πρότινος φάνταζαν εξωφρενικά «μοντέρνα».

Ιάσων Θεοφανίδης, Blender Gallery

Η The Blender Gallery ανέκαθεν προσπαθεί να είναι ένα βήμα προ των εξελίξεων όσο αφορά τις ιδέες και τους τρόπους έκφρασης των καλλιτεχνών που στεγάζει. Η πρώτη μας αντίδραση ήταν ο φόβος πως θα αποκοπούμε από την καλλιτεχνική σκηνή. Ο εγκλεισμός όμως προκάλεσε αντιδράσεις που δεν περιμέναμε, ο κόσμος είχε ανάγκη την παρουσία της τέχνης. Στην αρχή επικοινωνήσαμε το καλλιτεχνικό Ημερολόγιο Καραντίνας με τη βοήθεια των εικαστικών μας, στραφήκαμε σε οικογένειες με το Home-Made Art project και τέλος αφοσιωθήκαμε στους ψηφιακούς καταλόγους των προηγούμενών μας εκθέσεων.

Παράλληλα, γεννήθηκε η ιδέα για το «Ηοrizon Line Sessions», ένα limited video series - συνεντεύξεων, στο οποίο 12 Έλληνες και ξένοι εικαστικοί καλέστηκαν να φανταστούν τον εαυτό τους στα εγκαίνια μιας νοητής ομαδικής έκθεσης και αποκάλυψαν στους καλεσμένους ένα έργο τους. Γενικά δώσαμε έμφαση στην αποκωδικοποίηση της δημιουργικής διαδικασίας ή του backstage στοιχείου στην επιμέλεια μιας έκθεσης. Η τρέχουσα έκθεση «Τhe Totemic Other», ή μάλλον πειραματική δράση, είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μετατόπισης του ενδιαφέροντός μας από το τελικό αποτέλεσμα, στο process, τις συνέργειες και την αλληλεπίδραση με το κοινό.

Φυσικά πλέον όλες οι εκθέσεις γίνονται και ψηφιακά μέσω εικονικών περιηγήσεων, διευκολύνοντας έτσι το κοινό και γεφυρώνοντας το χάσμα μας με τους art lovers του εξωτερικού. Ακόμα, κάναμε τα πρώτα μας βήματα στον χώρο e-εμπορίου επιλέγοντας την πλατφόρμα του Artsy.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, όπως φαίνεται, δεν είναι άλυτα, καθώς πάντα προσπαθούμε να έχουμε επαφή με τους καλλιτέχνες μας και να ακούμε τα θέλω τους. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον καθώς η αγορά έχει αρχίσει και κινείται πάλι. Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι η στήριξη του κόσμου από Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις επόμενες κινήσεις μας και από νέους ακόλουθους!

Παραμένουμε ενεργοί και έτοιμοι για την επόμενη σεζόν, όπου τα πράγματα θα είναι καλύτερα και σίγουρα στην γκάμα των «όπλων» επικοινωνίας μας έχουμε σύμμαχο και όχι εχθρό την τεχνολογία! Στόχος μας είναι να ενεργοποιηθούμε περισσότερο, διατηρώντας παλαιότερες εξωτερικές συνεργασίες στο εξωτερικό και να προωθήσουμε τους καλλιτέχνες μας εκτός Ελλάδας.

Ιάσων Θεοφανίδης, Blender Gallery


The Blender Gallery, Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα, 
www.theblendergallery.comwww.artsy.net/the-blender-gallery@theblendergallery

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ