- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί έκθεση Τεκτονικής Κατασκευής στην ταράτσα του Ρομάντσο. Τις ίδιες μέρες θα βρίσκεται στο δώμα του Ρομάντσο η πειραματική, αυτοφερόμενη, τεκτονική κατασκευή σε κλίμακα 1:1, από επεξεργασμένες ξύλινες επιφάνειες που κατασκεύασε και συναρμολόγησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Topotheque σε συνεργασία με την ομάδα Ο-203, νικητές του πρώτου γύρου του διαγωνισμού υποτροφιών νέων δημιουργών CU RestartUp @ Ρομάντσο.
Η εξάπλωση των υπολογιστικών διαδικασιών και η χρήση ελεγχόμενων, αριθμητικά, μονάδων κατασκευής (CNC machines) έχει ανοίξει νέους ορίζοντες μεταβάλλοντας ριζικά τη σχεδιαστική διαδικασία, ενώ ένα εναλλακτικό μοντέλο εργασίας, περισσότερο προγραμματιστικό παρά σχεδιαστικό, έχει κάνει την εμφάνισή του. Η πρόκληση πλέον είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η μετάβαση αυτή διαμορφώνει την αρχιτεκτονική πραγματικότητα και πως παρόμοια παγκόσμια φαινόμενα, όπως η αλλαγή του προτύπου βιομηχανικής παραγωγής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στο κτισμένο περιβάλλον, επιδρούν τοπικά στις εκάστοτε κοινωνικές και οικονομικές δομές
Η μελέτη θα εξερευνήσει συγκεκριμένα την αρχιτεκτονική μεταφορά υπολογιστικών μοντέλων, που συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ιεραρχίες (top-down & bottom up) για τη λήψη σχεδιαστικών και κατασκευαστικών αποφάσεων στα πρώτα στάδια του σχεδιασμού.
Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης (Πέμπτη 12/06) θα πραγματοποιηθεί στις 21.00 διάλεξη αρχιτεκτονικής από το τεχνικό γραφείο Topotheque με θέμα «Η συνέργεια αλγοριθμικών διαδικασιών μορφογένεσης με παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές και ιδιότητες φυσικών και σύνθετων υλικών στον αρχιτεκτονικό και βιομηχανικό σχεδιασμό».
Το δημιουργικό γραφείο Topotheque ιδρύθηκε στην Νέα Υόρκη το 2006 από τους Ιάσωνα Πανταζή και Ευάγγελο Πανταζή και ασχολείται μ' ένα σύνολο δραστηριοτήτων με κύριο άξονα το design, σε ποικίλες του εκφάνσεις, από την αρχιτεκτονική και το βιομηχανικό σχεδιασμό, έως τη γραφιστική και τις εικαστικές τέχνες. Βασικό αντικείμενο έρευνας αποτελεί η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών στην αρχιτεκτονική πρακτική με σκοπό τον περαιτέρω πειραματισμό πάνω στη σχέση των άυλων παραμέτρων του σχεδιασμού και της απτής οντότητας του τελικού αντικειμένου, είτε πρόκειται για ένα κτίριο, ένα αντικείμενο, ή μία εικαστική εγκατάσταση ή παρέμβαση.
Info: Στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια. 12-15/06. Ώρες λειτουργίας: 12.00 -22.00. Είσοδος ελεύθερη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.