Carwan Gallery: Από τη Βηρυτό στον Πειραιά
Ένας Καναδός και ένας Γάλλος αρχιτέκτονας αποφάσισαν να αφήσουν την πολύπαθη Βηρυτό και να ανοίξουν μια νέα γκαλερί στην οδό Πολυδεύκους.
Συνέντευξη με τους Nicolas Bellavance-Lecompte και Quentin Moyse, αρχιτέκτονες και ιδιοκτήτες της νέας Carwan Gallery στον Πειραιά.
«Πήραμε την απόφαση ένα χρόνο πριν. Η οικονομική κρίση που “πεισματικά” δεν έφευγε από τον Λίβανο, μας οδήγησε να ψάξουμε για κάτι πιο ασφαλές και να λειτουργήσουμε και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αθήνα είναι ενδιαφέρουσα, αρκετά κοντά στην Εγγύς Ανατολή ή σαν μέρος της και η ίδια. Η ιδέα να φέρουμε εδώ το νέο όραμα για το συλλεκτικό design, να λειτουργήσουμε σαν μία πλατφόρμα για σχεδιαστές από όλη την περιοχή, σίγουρα μας τράβηξε εδώ» απαντάει ο Nicolas Bellavance-Lecompte στην ερώτηση αν η απόφαση για τη μετακόμιση της Carwan Gallery στον Πειραιά έγινε και με αφορμή την τρομακτική έκρηξη του Αυγούστου στην Βηρυτό του Λιβάνου, που άφησε πίσω της εκατοντάδες θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές.
Ο ίδιος, αρχιτέκτονας από τον Καναδά και νομαδικό πνεύμα, πριν από μία 10ετία άνοιξε την Carwan Gallery στη Βηρυτό, μία από τις ζωντανές πολιτιστικές πρωτεύουσες της Μεσογείου που, δυστυχώς, συνεχίζει να βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση. Μετά από 10 δημιουργικά χρόνια και περισσότερες από 50 εκθέσεις, ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα, η Ελλάδα. «Η Αθήνα και η Βηρυτός είναι στο επίκεντρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, καταλύτες στην ελευθερία του λόγου και της δημιουργικότητας. Επίσης, και οι δύο πόλεις είναι καταφύγιο για δημιουργικούς ανθρώπους που έρχονται από χώρες με πολιτική αναταραχή και αστάθεια».
Μαζί με τον επίσης αρχιτέκτονα, τον Γάλλο Quentin Moyse, εντόπισαν μια παλιά αποθήκη στην οδό Πολυδεύκους στον Πειραιά, σε ένα δρόμο που αθόρυβα εξελίσσεται στη νέα arty περιοχή, και εκεί αποφάσισαν να ανοίξουν τη νέα τους γκαλερί. Ένας υπέροχος μικρός χώρος, «τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια», έτοιμος να φιλοξενήσει όλες τις σύγχρονες τάσεις των συλλεκτικών αντικειμένων design και των εικαστικών τεχνών.
Στις λίγες μέρες που η Carwan Gallery είναι ανοιχτή στον Πειραιά, απολαύσαμε την έκθεση «113» και τα μοναδικά «πειραγμένα» και «ρευστά» αγγεία και αντικείμενα του Καναδού designer και καλλιτέχνη Omer Arbel, μια έκθεση που θα συνεχιστεί μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου. «Ο Omer Arbel είναι ένας άνθρωπος της Αναγέννησης, με πολλά ταλέντα, “καταλαμβάνει” μια ρευστή θέση ανάμεσα στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής, των κατασκευών, των επινοήσεων και των σχεδίων, δημιουργώντας μια δική του οικουμενική γλώσσα. O Arbel έχει ένα “αλχημικό” πάθος, πειραματιζόμενος με διάφορα υλικά και επινοώντας νέες κατασκευαστικές διαδικασίες που εκμεταλλεύονται τις εγγενείς χημικές, φυσικές και μηχανικές ιδιότητές τους. Σε αντίθεση με τους περισσότερους designers, δεν επιβάλλει πώς θα φαίνονται τα τελικά τεχνουργήματα, αλλά αφήνει τα υλικά να υπαγορεύσουν την ίδια τους τη μορφή», ο Nicolas Bellavance-Lecompte και ο Quentin Moyse μας καλωσορίζουν στον μοναδικό κόσμο του Omer Arbel από το Βανκούβερ και μας καλούν στην έκθεση.
«Αθήνα, ένα νέο κεφάλαιο. To 2010 έφτασα στη Βηρυτό χωρίς να ξέρω τι να περιμένω. Ανοίξαμε την Carwan Gallery την ίδια χρονιά. Είναι αδύνατον να περιγράψεις τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που με συνοδεύουν από τη στιγμή εκείνη, αλλά θα σου πω κάτι: Η Carwan μεγάλωσε μαζί με τον Λίβανο σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς. Πλασμένη και δυναμωμένη από τα χαρακτηριστικά συστατικά της χώρας, η γκαλερί έγινε σημείο αναφοράς για την προώθηση του συλλεκτικού design στην ευρύτερη περιοχή, με διεθνή αντίληψη. Η Ελλάδα είναι μία ενδιαφέρουσα πλατφόρμα για εμάς, οι περισσότεροι πελάτες και συνεργάτες μας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη περνάνε από την Αθήνα τα καλοκαίρια με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Είναι τέλειος προορισμός για τα σαββατοκύριακα, και έχει να επιδείξει πολλά γύρω από τον πολιτισμό, μουσεία, αρχιτεκτονική, γκαλερί. Σαν η πόλη να κοιμόταν από τη 10ετή κρίση και τώρα είναι έτοιμη να “ανθίσει” . Μου αρέσει πολύ η ελληνική σκηνή του design. Οι Έλληνες έχουν μία πολύ ευαίσθητη και μοναδική προσέγγιση στο αντικείμενο, κάτι ανάμεσα στη μεσογειακή και ανατολίτικη κουλτούρα, με μία αγγλοσαξονική επιρροή. Το αποτέλεσμα είναι γεμάτο πάθος αλλά η κλασική κληρονομιά δίνει μια μοναδική απλότητα και δύναμη στα έργα τους, κάτι συναρπαστικό για το πρόγραμμα της γκαλερί» μας λέει ο Nicolas Bellavance-Lecompte για την απόφασή τους να αφήσουν τη Βηρυτό και να έρθουν στην Ελλάδα.
Και συνεχίζει: «Δεν ήταν εύκολη η απόφαση να αφήσω τη Βηρυτό και να μετακομίσω στην Αθήνα, αλλά ένιωθα ότι έκανα σωστά, ακόμα και οι όποιες καθυστερήσεις με την καραντίνα μάς έδωσαν χρόνο για να σχεδιάσουμε σχολαστικά τις επόμενες εκθέσεις και να οργανώσουμε τα πάντα με πιο ξεκάθαρο όραμα. Η θετή μου χώρα, εκεί που γνώρισα τους πιο θαυμάσιους ανθρώπους, αντιμετωπίζει μία ανυπολόγιστη κρίση μετά την τρομακτική έκρηξη της 4ης Αυγούστου. Είναι δύσκολο να είμαι μακριά από μια πόλη που αγαπώ, αλλά αν το 2020 μου δίδαξε κάτι είναι να έχω αυτοπεποίθηση και να μοιράζω θετικότητα. Αν και ζω νομαδική ζωή, από τον Καναδά στην Ιταλία περνώντας από τη Γερμανία και τη Μέση Ανατολή, είμαι ενθουσιασμένος να ανακοινώσω αυτή τη νέα “περιπέτεια” στην Ελλάδα. Η Αθήνα περνάει μία φάση ολικής Αναγέννησης. Η Carwan Gallery άνοιξε στον Πειραιά, ένα ιστορικό λιμάνι, η αφετηρία απ’ όπου ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός απλωνόταν σε όλη τη Μεσόγειο. Η Αθήνα είναι μια νέα έμπνευση, απλή και αγνή στην αισθητική της, την ίδια στιγμή –σε ένα ιστορικό και αστικό πλαίσιο– “πυκνή” και πολυσύνθετη. Η τοποθεσία της νέας γκαλερί είναι εντυπωσιακή, μια πρώην αποθήκη εμπορευμάτων από τα τέλη του 1800 με ένα ταβάνι που φτάνει τα 10 μ. ύψος. Θα έλεγα ιερή και μοναδική για τις διαστάσεις και τα υλικά της, με την αυθεντική ξύλινη οροφή να “δένεται” με τους τοίχους από τούβλα».
Σχετικά με τον Πειραιά, την οδό Πολυδεύκους και πώς οι δύο αρχιτέκτονες κατάφεραν να μετατρέψουν μια παλιά αποθήκη σε γκαλερί, ο Nicolas μας λέει: «Η νέα τοποθεσία της Carwan Gallery είναι στον Πειραιά, που έχει μία ξεχωριστή ενέργεια που θυμίζει έντονα τη Βηρυτό. Νιώθουμε σαν το σπίτι μας εδώ, η οδός Πολυδεύκους είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός με τρεις γκαλερί και ένα υπέροχο εστιατόριο, μία μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Όπως είπαμε, ο χώρος έχει ύψος δέκα μέτρων. Η μακριά ορθογώνια επιφάνεια είναι περίπου 115 τ.μ., έχει αναλογίες εκκλησίας. Το κτίριο είχε εγκαταλειφθεί για κάποια χρόνια και μετά ήταν χώρος για επισκευές σκαφών. Ο Quentin Moyse και εγώ είμαστε αρχιτέκτονες και αποφασίσαμε να κάνουμε μόνοι μας την ανακαίνιση, μάλλον κάτι σαν “απλούστευση” παρά κατασκευή. Κρατήσαμε όλα τα αρχικά αυθεντικά στοιχεία (ανοίγματα, τοίχοι και οροφή) και φέραμε ξανά το αρχικό υλικό στην επιφάνεια της πρόσοψης, αντικαθιστώντας τα σπασμένα παράθυρα με τα πιο απλά γυάλινα πάνελ. Η μόνη παρέμβαση ήταν στο πάτωμα, το στρώσαμε με νέες πλάκες για να το ανυψώσουμε. Ο χώρος ενός δωματίου θα είναι αφιερωμένος σε προσωπικές εκθέσεις, δίνοντας μία δυνατή φωνή στο συγκεκριμένο concept, αλλά και ένα δυνατό μήνυμα να επικοινωνήσουμε ψηφιακά».
Κλείνοντας, με την πανδημία να συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί, οι άνθρωποι της Carwan Gallery αφήνουν υποσχέσεις: «Για τον επόμενο μήνα θα φέρουμε εξαιρετικά projects και πειραματισμούς στην Αθήνα από διεθνείς designers πριν τη μεγάλη μας ελληνική έκθεση, που θα διαρκέσει για 6 μήνες στην γκαλερί μας, και ξεχωριστά έργα από φανταστικούς ντόπιους καλλιτέχνες».
Ιnfo
Carwan Gallery, Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 2104114536
Omer Arbel «113», 4 Σεπτεμβρίου - 7 Νοεμβρίου 2020 // carwangallery.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα δούμε στη Σκουφά, την Genesis, την Crux αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Προτείνει τη δημιουργία «απολύτως πιστού αντιγράφου»
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την αλήθεια της τέχνης, το ήθος του δημιουργού και τη βιωμένη εμπειρία που αφήνει ίχνος στο έργο
Oι δημιουργίες κοσμούν πλέον την επίσημη κατοικία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Το αριστούργημα του Γιοχάνες Βερμέερ θα φιλοξενηθεί προσωρινά στο Μουσείο Τέχνης Nakanoshima στην Οσάκα
Το έργο απεικονίζει έναν ηλικιωμένο, φαλακρό άνδρα με πλούσια γενειάδα και έντονο βλέμμα
Τα έργα προσφέρθηκαν από τη Μπαρμπαρά Ντοφέν Ντυτιύ, σύζυγο του εγγονού του
Όταν ο γύρω κόσμος αναφέρεται στους «νέους» αναφέρονται ακόμα σε εμάς;
Ατομικές ή συλλογικές, καλλιτέχνες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή μή, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που θα θυμόμαστε
Ένας οδηγός για τις εκθέσεις που αξίζει να δεις σε μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα και χώρους τέχνης
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού
Από το μεγάλο πρότζεκτ στο Γουλανδρή μέχρι την αναδρομική του Σπύρου Πώρου
Μιλήσαμε με την εικαστικό για την έκθεσή της «Error 404: Reality Not Found» και την απόσταση ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ενήλικη ματαιοδοξία
9 καλλιτέχνες συνομιλούν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.